Pozor ,goljufija

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

9. maj 2008 10:13

Petra 1 je napisal/a:
( ki hrepenijo po hitrem in lagodnem zaslužku..delo na domu...hallo...)Petra 1

Morda pa želijo samo svojo socialno stisko malo omiliti...

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

9. maj 2008 10:49

Petra, Petra, tistih par, ki sem jih jaz spoznala in so "hrepeneli po hitrem in lagodnem zasluzku" niso iskali dela na domu. Pravzaprav dela sploh niso iskali! Moja teta, ki je bila locena (bivsi moz alkoholik), s tremi otroci, nizkim dohodkom, socialnim obcinskim stanovanjem in slabim zdravjem pa je iskala tudi taksna dela. Zato sem prepricana da je vecina teh, ki jih taki oglasi zavedejo in ogoljufajo, ze tako na robu prezivetja. In jaz sem zelo vesela, da se obstajajo taki ljudje kot je Frina, ki ne skrbijo samo za svojo rit. Pa naj se ti zdi Robin Hood se tako prezivet. to je pa moje mnenje! LP, R. Sporočilo je spremenil(a) rebecca dne 09. maj 2008 10:50:07

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

9. maj 2008 11:15

rebecca bi ti kar zaploskala, frina tebi pa moj poklon anaeva

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

9. maj 2008 11:20

Petra 1, jaz se strinjam s tabo, da če ne bi bilo naivnih ljudi, taki oglasi ne bi imeli efekta. Vendar dejstvo je, da naivni ljudje s(m)o. Tudi če se imamo še za bolj pametne, vedno se lahko najde nekdo, ki nas pripelje "žedne preko vode". Zato je prav, da se na take zadeve opozori. Podobno velja za razne piramide: opozoril, da v bistvu gre za fino prikrito prevaro, ni nikoli dovolj. Atina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. maj 2008 11:42

Petra 1 je napisal/a:
dober dan!!!!!!!!! sicer so me napadle spet ene in iste...Frina, ne jemlji kot zlonamerno,,vendar ne moreš biti Robin Hood. Še vedno trdim, da zel raste v ugodni klimi! Če taki in taki goljufi ne bi imeli zadosti veliko "klientov"( ki hrepenijo po hitrem in lagodnem zaslužku..delo na domu...hallo...), bi jih tudi "oglas" drago stal. To je spet moje mnenje.... Petra 1

 

Perta1, tvojega prispevka v tej temi ne jemljem kot zlonamernega, ker najbrž s svojim stališčem nimaš namena komu škoditi.

Prepričana pa sem, da ti manjka občutek za realnost, v kateri imajo ljudje različne danosti. Tako kot imajo nekateri smisel za tuje jezike ( jaz ga recimo nimam ), drugi ljudje razadi različnih okoliščin ( vzgoja, znanje, socialne veščine), nimajo sposobnosti, da opazijo prežeče nevarnosti in se potem tudi ne najdejo poti iz stisk. Sama srečujem ljudi, ki niso sposobni urejati preprostih stvari na uradih, obstajajo množice ljudi, za katere bi te rekla, da so naivni, ker pač ne zaznajo pasti, ki jih včasih uničijo življenja. Med temi ljudmi so žrtve družinskega nasilja, posiljene ženske, ki ne gredo na policijo, delavci, ki jim ne plačujejo prispevkov, uporabniki stanovanj, ki pristanejo na vsakršne pogoje, da začasno omilijo stisko.

Očitam ti lahko, da ne premoreš osnovne stopnje človeškega sočutja in strpnosti in vsaj jaz tako karakterno lastnost jemljem kot pohabo. Prav zgrožena sem nad tvojim stališčem, da se ti zdi neprimerno, da na tej strani razpravljamo o očitni goljufiji, ki se dogaja pred našimi očmi in da se ti neprimerno, da pred takimi pastmi opozorimo možne žrtve. V temu o Jamesu Bondu in Big Brotherju nisi napisala, da so neprimerne, ker so del doživljanja zabave nas diskutantov. Tebi se po tvojim merilih zdi obsojanja vredno, da skušam preprečiti še nadaljnja kazniva dejanja. Da pa čutim moralno obveznost do gospe, ki me je prosila za pomoč in jo zmorem nuditi, pa je videti iz tvojih besed, da je prezira vredno.

Meni je bila dana zmožnost, da sem pridobila znanja in veščine ter dobro mero empatije, da se mi zdi moje ravnanje pravilno. In darove, ki sem jih dobila, sem dolžna izrabljati v korist tistih, ki te možnosti niso imeli. Če ti empatije nimaš, seveda ni kaznivo, je pa hudo neprijetno za okolico. To so ljudje, ki skrbijo samo za svoj blagor in ob težavah drugih umaknejo pogled, pri tebi je še huje: ti želiš, da se s to zadevo sploh ne bi ukvarjali !

Drzžbeni odnosi so odvisni od vseh posameznikov. In če gre delu posameznikov slabo zaradi težav, ne more to biti zdrava družba. In naša moralna dolžnost je, da po svojih močeh skrbimo, da je čimvečjemu številu takim posameznikom dobro. V tej zgodbi ni nobenegarobinhoodovstva, ki jemlje bogatim in daje revnim. Moje dejanje nikomur ne jemlje in nikomur ne daje. Kažem na možnost, kako preprečiti kriminal in kako žrtvam pravilno svetovati, kaj jim je v takem primeru storiti. In sem pri tem prepričana, da bom pri tem uspešna, tudi s pomočjo ostalih članov. Nate pač ne moremo računati, ker te boli patka za stiske drugih ljudi, kajne ?

Ta oglas poznam, ker sem ob bežnem pregledu opazila naslednje: ni navedena firma, ni oznake, da gre za podjetnika in ni naslova. To je bilo moje strokovno opažanje, večina pa ne bi niti zaslutila, da je s tem oglasom kaj narobe. Tudi Petra1 ne.Poznam tudi zakon, ki zahteva, da medij pred objavo pridobi dokazilo o dovoljenju za opravljanje določene dejavnosti, da ima človek dovoljeno dejavnost ( frišni izspisek iz evidence). V načelu lahko zaupamo uredniku, ki je tako objavo dovolil, saj je država postavila varovalko. In ta država mora potem žrtve tudi braniti, če je kdo v tej zgodbi zgrešil.

Delo na domu je očitno velika priložnost za prevarante. In če je ta gospa želela delati in s tem zaslužiti, ker je v hudi finančni stiski, je zaradi tega ne moreš označiti s besedami, ki si jih napisala, in bi se jih morala sramovati. Da ob tem namigov, da bi naj kanilo še kaj cvenka na moj račun, sploh ne omenim, kot višek tvojega prispevka.

Stvari, ki jih počnem na tem portalu, ne počnem zaradi ljudi tipa Petra1, čeprav najbrž naivno upam, da se bo iz tega kaj naučila. Moj prispevek je zahvala svem avtorjem, ki so meni in drugim pomagali z drugačnimi nasveti.

Vsak prispeva nekaj svojega znanja in dobre volje, Petra1 bo pač podobo te družbe zaokorožila z likom empatične, žaljive članice. In najbrž samo ona ve, kako bo s takim načinim prispevala, da bo naše druženje koristno in prijetno.

 

 

F r i n a

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 932

9. maj 2008 13:26

Bravo Frina se popolnoma strinjam s tabo. reza

leny  

član od: 9.2.2008

sporočila: 335

9. maj 2008 14:45

Bravo, Frina! leny

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

9. maj 2008 16:39

Frina, kapo dol pred tabo! Bravo !!!!!! LP! fakin712

Petra 1  

član od: 30.1.2008

sporočila: 43

9. maj 2008 16:41

hvala ker si si vzela čas frina in napisala zelo lep "članek"...še vedno pa trdim, da je vse odvisno od nas samih...ena trgovka , ki dela cele dneve, ali nek komercialist, ki se poti v službi za borih 800€...ti bodo vedli povedati, da lahkega zaslužka NI! To je isto kot oglasi raznih vedeževalcev...za loto številke in podobno....pa zakaj potem niso vsi vedeževalci zadeli na lotu??? je pa veliko naivnežev ki pišejo za nasvet,,,,za številke...ma ne vem, ali se tu res sprehajamo po dveh planetih, al me res ne razumete, da ne kritiziram vas , ki se borite proti vsem tem lumpom...ampak kritiziram NAS, ker nasedamo LE-TEM! še vedno se lepo imejte Petra 1

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. maj 2008 10:48

Ker gre očitno za večletno delovanje omenjenega gospoda iz Zgronje Kungote in ker vsaj Delo nima namena nehati objavljati tega oglasa, čeprav smo ugotovili, da kršijo zakon o preprečevanju dela ina črno in da so podatki v oglasu o delodajalcu v nasprtju z ZGD, se mi zdi premerno, da preventivno obvestimo dosedanje žrtve in preprečimo bodoče žrtve tako, da razširimo naslednje opozorilo:

Goljufija pri ponujanju dela na domu

 

Slovenski dnevniki so v zadnjih letih objavljali oglase, s katerimi je naročnik oglasa ponujal delo na domu in sicer izdelavo okrasnih predmetov. Kandidatom je obljubil pogodbo in jim je proti odkupnini okoli 92€ poslal tri ostanke klopk volne, vzorec izdelka ( zapestnica , obesek za ključe), naris izdelave. Kandidat je moral izdelati pet zapestnic in jih poslati v oceno naročniku, ki je bil z izdelavo vedno zadovoljen. Od kandidata je zahteval, da se registrira na Davčni upravi in dodatno plačilo 87€. Če kandidat ni pristal na nadaljevanje posla, je  telefonsko in pisno terjal denar in grozil z izvršiteljem. Svoje stroške izvršbe lastne ga oddelka za izterjave je ocenil na 50 €, zahteval pa je tudi zamudne obresti. V primeru, da je kandidat plačal dodatne stroške, je naročnik poslal material, to je konce volne za izdelavo izdelkov, ki naj bi se prodajali, vendar nikoli niso bili dovolj kvalitetno narejeni in jih nikoli ni odkupil.

 

Oglas je bil objavljen tudi v Slovenskih novicah 7.5.2008. Predvidevam, da gre za storilca z območja Zgornje Kungote. Iz oglasa je razvidno, da časopis ni upošteval ukrepov za prepoved dela na črno, po katerem mora oglaševalec vselej preveriti, ali gre za registrirano dejavnost. Naročnik namreč na dan oglasa ni bil vpisan v Poslovni register republike Slovenije, ki je javno dostopen na spletni strani Ajepes. Prav tako je dovolil objavo v nasprotju z določili Zakona o gospodarskih družbah, po katerem je mora poslovni subjekt pri poslovanju uporabljati celotni naziv družbe vsaj v skrajšani obliki in sicer tako kot je navedena v registru ter naslov. Naročnik oglasa je bil naveden samo s poštnim predalom in telefonsko številko, da ga je težje izslediti.

Na te oglase je nasedlo precej ljudi, ki jim svetujem, naj dejanje prijavijo na policiji.

 

Gre namreč za več kršitev:  goljufijo, ker domnevni storilec ni imel namena skleniti pogodbe, ker je namenoma spravljal v zmoto kandidate, ki so v dobri veri, da jim bo zagotovil delo na domu, plačali zahtevan znesek. Gre  tudi sum kaznivega dejanja oderuštva, saj je vrednost vsebine paketa največ 4€,  storilec pa je za paket plačal 87€ in vse stroške poštnine in nakazila.

 

Storil je še več kaznivih dejanj: opravljal je delo, za katerega ni registriran, ni izdajal računov za plačila in predplačila, plačila je sprejemal na poštni naslov in ne na transakcijski račun, po vsej verjetnosti pa tudi ni vodil nobenih evidenc, saj ni davčni zavezanec. Poleg tega gre tudi za nekaj prekrškov s področja zaposlovanja, to je dela na črno. Ta predpis je kršil tudi oglaševalec.

 

Ker se vsa navedena dejanja preganjajo po uradni poti le na predlog, ki ga poda oškodovanec, vam predlagamo, da dejanje prijavite na najbližji policijski postaji in hkrati že v sami prijavi zahtevate, da se vam povrne škoda, to je plačani zneski. Predlagamo, da tudi sami od  prejemnika denarja s pismom zahtevate vračilo denarja in pismo pošljete s povratnico. V tem primeru bo pregon prevzelo tožilstvo, kot oškodovanec pa imate možnost, da vam sodišče že v kazenskem postopku prisodi odškodnino v višini plačanega zneska. Tako imate potem samo dolžnost pričanja in vam ni potrebno angažirati odvetnika.

 

Na policijo odnesite fotokopije vse dokumentacije, ki bo služila kot dokaz. Koristno je, da si na list papirja napišete, kaj se je  zgodilo. Pomembni so datumi in telefonske številke in dokazilo o plačilu. Če ga nimate, velja podatek , kdaj in kje ste plačali in koliko.. Policija bo v preiskovalnem postopku na naslovni pošti preverila prejeta nakazila, prav tako pa bodo ugotavljali ostale okoliščine ( davčne evidence, verjetnost za prodajo tako izdelanih izdelkov, prijavo delovni inšpekciji za delo na domu, ki je obveznost delodajalca in ne delavca.

 

Tudi za delo na domu je potrebno skleniti Pogodbo o zaposlitvi. Posebnost te pogodbe je samo dodatno nadomestilo delodajalca, ki ga plača delavcu kot odškodnino za poslovne prostore, prav tako pa mora delodajalec delo na domu prijaviti na delovni inšpekciji. Delo na domu se NE registrira na davčni upravi kot je domnevni storilec spravljal v zmoto svoje žrtve.

 

Pri tem svetujemo, da spremljate medije, ki so doslej že o tem pisali in verjetnost, da bodo pozvali oškodovance, naj dejanja prijavijo.

 

Prosim, da o tem načinu goljufije obvestite čimvečje število ljudi, da bo možnost bodočih oškodovanj  bistveno manjša. Svoj delež odgovornosti in najbrž tudi odškodninske odgovornosti nosi tudi oglaševalec oglasa, ki je z opustitvijo zahtevanih ukrepov, goljufije tudi omogočil."

 

Vsem oškodovancem pa sem pripravljena pomagati tako, da jim bom po zasebnih sporočilih poslala vzorec pisne prijave na policijo in tožilstvo. Pripravljen je v taki obliki, da bo razumljiva in da boste vstavili le svoje podatke.

 

Prosim, da besedilo, ki je napisano v poševni pisavi objavite na portalih na katerih sodelujete in če je to mogoče, ter na druge načine, da bi dosegli čimveč naslovnikov in da tako barabam s pomočjo medijem omejimo možnosti.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti