15. okt 2008 21:14
Tudi jaz nikoli, ampak res nikoli ne hladim lonca pod tekočo vodo. Pustim vklopljeno ploščo, da lonec piska recimo 7 minut za krompir, nato ugasnem in pustim na plošči. Ko pritisk pojenja, se pokrov sprosti (nekako šklocne) in takrat ga brez bojazni odprem (to je pri enem loncu). Tudi dviganja ventilov z vilicami se zaradi slabih izkušenj ne poslužujem (sem imela juho v po celi kuhinji, samo v loncu ne).
Anamarija1, jaz že vrsto let pripravljam pečenko v ekonom loncu, še zlasti, ko kampiramo. V eni plasti na dno naložim meso, dodam začimbe (česen, čebula, rožmarin, in seveda malo olivnega olja). Nato lonec zaprem, pustim, da kakih 6 minut piska in ugasnem. Po 10 minutah lonec odprem, meso obrnem in šele zdaj solim ter ponovno zaprem. Ponovno vklopim ploščo, da lonec piska naslednjih 6 minut (ali kako več, če so kotleti debelejši) in to je to. Dokler nisem dobila "grifa", je bila tudi moja pečenka bolj kuhana.
Rdečo peso sem ravno prejšnji teden kuhala v 6-litrskem ekonomu. Moram reči, da je pri tem zelo pomembno, da nanjo nalijemo zelo malo vode (samo približno 6 dcl), ker se očitno pri kuhanju ustvarja zelo veliko pen, ki uhajajo skozi ventil in škropijo vsepovsod. Pesa je bila precej drobna, zato je bilo 20 minut piskanja dovolj, da se je skuhala. Ker se ni mudilo, sem jo lupila šele naslednji dan.
Naj dodam še to, da je v moji zbirki 4 ekonom loncev tudi podoben komplet, ki ga sedaj prodaja Interspar, le da imam zraven še navadno stekleno pokrovko ter vstavek za kuhanje na pari. Je zelo praktičen, ker se lahko kombinira.
Lep večer,
rdecapesa