12. jan 2008 17:40
barbra je napisal/a: |
Okulist mi je rekel, da so samo pregledi za očala brezplačni (na napotnico). Seveda se bom takoj podučila o tem, kaj nam pripada in kaj ne. |
Tvoj okulist ima kar prav in bolj ko ne se boš osmešila, če ga boš podućila o tvojih pravicah, razen če imaš kako posebno stanje, ki ga lahko korigirajo samo z lečami.
Pregled za leče je običajno plačljiv in ga nekateri oftlamologi/optiki (oftalmologi z zasebno ambulanto in lastno optiko) ponujajo brezplačno, če potem pri njih kupiš leče. En takih je omenjeni Pirc v LJ oz. MB in tudi npr. Avsec iz Domžal. Pri nekaterih je potrebno plačati pregled, četudi potem leče kupiš pri njih, npr. Raičeva iz LJ.
barbra je napisal/a: |
Uporabljam mehke letne leče in so super. Zdržijo tudi dve leti, kakor kdaj. |
Upam, da veš, kaj s tem tvegaš. Oči so veliko bolj občutljive, kot mislimo, stare leče pa veliko bolj nevarne, kot se zavedamo. Sploh če si ena tistih, ki izloča več beljakovin, kot je to povprečno. Če ti je to priporočil tvoj okulist oz. ve, da to počneš in te ne poskuša prepričati o slabostih takega ravnanja, ti priporočam, da ga zamenjaš!
Sama uporabljam mesečne leče že nekaj časa. Vmes sem se vrnila na očala, pa potem ponovno na leče in spet na očala in tako naprej. Trenutno sem na lečah. Tudi sama imam težave z depoziti, pa že zdavnaj nisem več v puberteti niti nisem očal nosila do pred nekaj leti. Dioptrijo imam kar visoko (-4,75) in kar precej astigmatizma (nimam pojma, koliko, bi morala pogledati na škatlico), pa leče nosim brez težav. Ponavadi se jih naveličam, pa potem menjam med njimi in očali.
Leče so super rešitev za vse prostočasne dejavnosti, so pa napor za oči, če veliko časa preždimo pred računalnikom, pred televizorjem. Navaditi se moramo redno mežikati, predvsem pa moramo skrbeti za higieno in redno menjavanje leč, ne glede na to ali so 14-dnevne, mesečne, polletne, letne, itd.