8. apr 2008 23:30
Tudi jaz ne razumem, zakaj naj se morskih sadežev ne bi pregrevalo nad 100°C. Prav rada bi, da mi kdo, ki je bil na tečaju odgovori, zakaj ne, saj zdaj to prvič slišim. Prav vesela sem, kadar zvem kaj, kar spremeni moje ustaljene navade.
Konec koncev se že školjke (pidoče oz. klapavice) prevre, da se odprejo, da o gratiniranih v pečici pri 200°c na govorim.
Kaj pa škampi "na buzaru", pa škampi na žaru - saj so v obeh primerih pregreti na 100 °C !
Pa morski sadeži, ki se spečejo na pici (odločno več od 100 stopinj, pa še nisem naletela na gumijaste).
Nekateri raki imajo tako "tekoče" meso, da jih moramo toplotno obdelati (pri pečenju na žaru to gotovo ni pod 100 stopinj), če želimo, da zakrknejo in jih lahko izluščimo...
Kaj pravi pa mojster o jastogu, ki se ga skuha v kropu?
Pa surovi škampi (ali pa gamberi , bogomoljke - kanoče ali druge vrste rakov) - paziti moramo, da so res sveži, sicer ni panike .
Bi morali videti začudene poglede "soležalk" na plaži (bolj občutljivi raje ne berite naprej), ko je moj, takrat 4 - letni sin z mrežico lovil kozice in mi jih nosil, rekoč: "Mama, ta je pa prav zate, poglej kako lepo debela je," in jaz sem jih z veseljem - tudi, da ne bi prizadela sinovega lovskega ponosa- pohrustala, take kot jih je ustvarila narava.
Potem smo jih nalovili še več, popražili na vročem olju in zamešali s paradižnikovo omako za k testeninam. Ali pa pojedli brez omake in brez testenin. Zagotovo vsaj na 100 stopinj, pa se nam je zdelo prav OK.
In, Vendelina, s tabo bi pa šla na morje, veš. Ja, manj je več pri teh stvareh!
mamaF - Mojca