3. dec 2007 14:03
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=8242 Okej, tule favoriziram enega od svojih umislekov (konec, koncev, vsak svojo malho hvali). Štos je v tem, da imaš notri navodila za tako imenovano smetanovo testo. Ki je rezultat mojega eksperimentiranja s kolački. Namreč, po nekaj poskusih se mi je zdelo, da so izdelki preveč praškasti in suhi in sem si rekla, da ni vrag, da se ne da to bolje narediti. V glavnem: osnovo tvorijo jajca, sladkor in smetana in v to shemo dodajam raznorazne stvari, odvisno od razpoloženja in tvarin, ki so doma: - mlete mandlje, kokosovo mleko in kokosovo moko (in potem še posujem s kokosom in temu se reče Vendelinini rafaello kolački.... - čokolado, zmlete vitalisove müslije, cimet, pomarančni liker, pomarančno skojico, koriander, na koncu vrh premažem s čokoladnim polivom - in temu se reče božični kolački.... - rožčevo moko, mlete lešnike, čokolado, na koncu to premažem z belo čokolado....in ta stvar še nima imena V glavnem nimam tega po količinah urejeno, filo mešam toliko časa, da je že precej kompaktna in odstopa od stene, potem jo malo razredčim s kakšno žlico mineralne vode in v to zadevo umešam trd sneg. Ko je zmes toliko kompaktna, da ne teče od žlice, jo lepo pečem pol ure na 180 stopinjah, dam pa pekač v ogreto pečico in med peko zadeva itak vzhaja in v bistvu leze ven iz silikonskega pekača in po pol ure pečenja in še 5 minut počivanja v pečici, so kolački pečeni. Hobotka, ti kaj poskušaj. Od enega poskusa še nobeden ni postal znalec. Jaz sem nekje po štirih poskusih osvojila smetanovo testo in ne bi šla več nazaj na moko+moko+ pecilni prašek. Vendelina jr.