6. jan 2010 9:41
Jade, našla recept, ampak je za mleko v konzervi. Tega sem mislila, da si ga našla, ker sem ga res iskala pri vseh velikih trgovcih. Vseeno bom recept napisala, ker v njem piše kako lahko sam za silo napraviš kondenzirano mleko. Jaz ga nisem poskusila, ampak kroglice zgledajo zelo slastne.
Recept je bil objavljen v reklamah za City Park, Mesto izpolnjenih želja, povzet pa je po knjigi Dessert Bible knjigarne Vale Novak.
Kroglice s konjakom (Brandy truffles)
Za okoli 70 kroglic potrebujemo: 750 ml kondenziranega mleka (v pločevinki), 185g narezane temne čokolade za kuhanje, 2 in ½ skodelice zdrobljenih sladkih piškotov, ½ skodelice sladkorja v prahu, 250 g narezanih orehov, 1/3 skodelice konjaka (brandija), čokoladne mrvice in naribano čokolado.
Na majhnem ognju mešamo kondenzirano mleko in čokolado, da dobimo gladko in gosto stopljeno maso. Dodamo zdrobljene piškote, sladkor, orehe in konjak ter mešamo, da se sestavine povežejo. Postavimo na stran, počiva naj pol ure. Maso zajemamo z žlico in oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v čokoladnih mrvicah ali naribani čokoladi. Pred serviranjem jih hranimo v hladilniku.
Glede kondenziranega mleka pa piše tako: Če ga ne najdete, ga lahko pripravite tudi sami. 1 l mleka na majhnem ognju segrevamo, da izpari tretjina vode, vendar ne sme vreti. Lahko pa napravimo tudi nadomestek iz ½ litra sladke smetane in 250 ml mleka.
zvezdica55