Zidna plesen

pikica82  

član od: 7.9.2006

sporočila: 236

tema odprta - 22. feb 2007 21:08 | ogledi: 5.709 | odgovori: 2

Že kar nekaj let imamo velike težave z zidno plesnijo. V spalnici, kjer sta 2 zunanji steni, pa še posebej. Poskusili smo z rednim zračenjem, s posebno raztopino iz Juba namenjeno prav odstranjevanju plesni, s karbidom, z Varekino in še in še. Ampak plesen se vrača.

Lansko leto smo itison zamenjali s parketom in na naše presenečenje ugotovili, da so tla popolnoma suha in čista. Ne vemo več kaj storiti.

Ugotavljali smo že, če bi mogoče vlaga prihajala od "cokla", ker ga imamo obloženega z marmorjem, ampak plesen se dviga skoraj vse do stropa.

Na plan z rešitvami.

Lp,

pikica82

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

22. feb 2007 21:24

Sem malce povprašala brata, ki je iz stroke. Pravi da sanacija od znotraj ni smiselna. Najprej morate ugotoviti izvor plesni oziroma vlage in to sanirati. Pleskanje bo stvar samo zaprlo. Vlago lahko recimo "vleče" tudi nekaj metrov visoko. Preverite ali vam kje zamaka oziroma nimate urejenega pravilnega odvoda vode. Lahko da je tudi kje počena kaka cev, pa sploh ne veste, lahko da je bila fasada izvedena napačno, pa je prišlo do toplotnih mostov...

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

22. feb 2007 21:36

Pikica82, iz te teme smo pri nas doma že skoraj diplomirali. Edini zanesljivi način za to rešitev je zunanja izolacija. Pri nas smo ocenili, da bi bil poseg prevelik, zato smo na zunanje stene naredili notranjo izolacijo (stirodur). Je malo bolje, še vedno pa se plesen pojavlja v kotih in okrog oken. Plesen nastane, ker se kondenz (zardai prevelike vlage v prostoru) nalaga na hladni - zunanji steni. Opazili smo tudi, da v sobi, ki je na južni strani, se zdaj plesen ne pojavlja, v spalnici na severni strani, kamor nikoli ne posije sonce, je pa plesen še vedno problem. Ugotovili smo tudi, da v kuhinji zaleže barva Dulux, kupili smo jo pa v bauhausu, kjer mešajo odtenke po želji. Barva je precej draga, lahko se madeže kar obriše s krpo, na deklaraciji sem pa prebrala, da obstaja nek dodatek, ki je namenjen prav kuhinjam in kopalnicam, kjer je več vlage in preprečuje nalaganje kondenza. http://nakup.merkur.si/nasveti-namig.asp?id=gradimo- tu si lahko prebereš nekaj nasvetov na to temo, vendar mi nismo našli odgovora, ki bi nas zadovoljil. Pomislili smo še na razvlažilec zraka, če bi nam mogoče kaj pomagal, drugače smo pa obsojeni na večno špricanje madežev z varikino in beljenjem flekov. matilda Sporočilo je spremenil(a) matilda dne 22. feb 2007 21:38:34

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti