Kulinarične ideje za božična darilca ?

stella  

član od: 9.10.2002

sporočila: 380

tema odprta - 28. nov 2006 23:06 | ogledi: 10.034 | odgovori: 67

Kakšna ideja kaj podariti za božič - kulinaričnega, da bi bilo več manjših darilc za božička ?

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

28. nov 2006 23:22

Ravno sem listala Lisino Božično kuhinjo in v njej našla super idejo: Božični kruh s pinjolami v glinenem lončku. Dobesedno je to kruh, ki je pečen v glinenih lončkih, v katere ponavadi sadimo rožice. Res enkratno izgleda... Če bom le imela čas, bom tole preizkusila.

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

28. nov 2006 23:52

Silva, mislim, da ne bi Jernej imel nič proti, če bi napisala ta recept iz Lise, kar tukaj, mene tudi zanima, pa mislim, da še koga drugega tudi. Hvala že vnaprej! Galja

val  

član od: 7.3.2006

sporočila: 665

29. nov 2006 6:55

Jaz darilc skoraj nikoli ne kopujem ,ponavadi sejih vedno doma naredi. napr.1 kozarček kakšne dobre marmelade, kvačkan pritiček,in iz das-mase narejen angeljček,al pa snežakec.Ponavadi naredim več kot en božični kruh ,pa je lahko tudi le ta lepo in predusem okusno darilo,ter v kakšni lepi steklenici,doma narejen sadni liker. malo za inspiracijo,povejte še ostale svoje ideje! val Sporočilo je spremenil(a) val dne 29. nov 2006 06:57:41

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

29. nov 2006 7:34

Za Božič ponavadi podarim piškote, ki jih napečem sama. Piškote lepo naložim na krožnik, potem pa vse skupaj zavijem v celofan, da je vsebina vidna. Ponavadi napečem okoli 15 vrst piškotov, tako da je krožnik lepo pisan. Za mamo, taščo, botrco pa podobno kot val, zakvačkam prtiček z božičnim motivom. Anja

631141  

član od: 14.11.2003

sporočila: 612

29. nov 2006 7:49

Lani sem spekla iz kvašenega testa( 1,5 kg moke, 10 rumenjakov, maslo, melko ...) pujske in kitke, zraven dala eno kilo cukra, gor sem pa napisala VELIKO SLADKEGA V LETU.... Pa je blo čist OK. Letos verjetno kaj podobnega. Lp, Klavdija

peresce  

član od: 23.3.2006

sporočila: 131

29. nov 2006 8:00

kakšen domač liker v lepi steklenički, doma narejeni piškotki raznih vrst in oblik, zraven pa zavitek kave ali pa lepa kuhinjska krpa, piškotki naloženi na kakem lepem krožniku in lepo zaviti in to je to. peresce

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

29. nov 2006 8:10

Evo božični kruh iz Lise: 2 zavitka suhega kvasa 150 g sladkorja sol steklenička arome maslo - vanilija 750 g moke zavitek naribane pomarančne lupinice 250 ml mlačnega mleka 300 g masla 100 g rozin 150 g pinjol po 150 g citronata in arancinov 125 g sladkorja v prahu 1-2 žlici limoninega soka 3 rdeče kandirane češnje za 3 lončke (10 cm) matilda

val  

član od: 7.3.2006

sporočila: 665

29. nov 2006 9:37

Super ideja ,(kg sladkorja),,malo za hec vendar zelo izvirno! val

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

29. nov 2006 9:47

Hvala, Matilda - si mi olajšala delo. Ampak na sliki morate tole videt: kako lepo se kruh dvigne čez rob glinastih lončkov in potem "gobo", ki je na vrhu še lepo okrasiš: preliješ z mešanico sladkorja v prahu in limoninega soka in polepšaš s traki arancinov (ali kaj podobnega), na vrh pa kandirano češnjo. Spodaj na lonček zvežeš lepo pisano pentljo in je to, to - prav lepo. Jaz bi poskusila z manjšimi lončki, nisem pa prav sigurna, koliko testa bi dala noter, da bi se ravno prav dvignilo pri peki... Bi mi kdo vedel svetovati?

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

29. nov 2006 9:55

Ali pa v lepo škatljico zavit zarjavel vijak (ali več rjavih žebljev)z napisom "rezervni živc", lepo zavit z modro barvo pobarvan krompir z napisom "vijagra" ali v škatli aranžiran krompir z napisom " imaš pa res krompir, k meme poznaš", uporabi se lahko tudi korenje...aspirini.... darila se lahko žrebajo..... Da je za spremembo malo drugače, malo maj "pocukrano"..... a vse to le za tiste, ki štos poznajo in se radi nasmejejo. In seveda pisana božično novoletna dekoracija. Lp, kobra 1 a, ja! tudi na hitro zašite pisane(novoletni vzorec) dolge gate s trakci so dobra ideja..še kaj bi se našlo. Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 29. nov 2006 09:57:30

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti