Likerji

Tamči  

član od: 10.4.2006

sporočila: 203

tema odprta - 30. jul 2006 18:11 | ogledi: 11.586 | odgovori: 13

Pozdravljeni!

Navdušena sem nad vsemi doma pripiravljenimi zadevami(hrana+pijača). Pred nekaj dnevi sem pila noro dober ribezov liker ter brinov liker. Oboje super (no, brinov malo manj...)!!! Sedaj bi rada tudi sama kaj "izumila". Predvsem me zanimajo razni recepti za zeliščne likerje ter sadne. Zelo bom vesela vsakršnega recepta, mnenja, ideje...

Tamči

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

30. jul 2006 18:48

A je bil liker s črenga ribeza? pred kakim mesecem ali več je bilo govora o casiss-u, drugače pa kot zeliščni liker priporočam jegermaister tete pehte ki ga najdeš v bazi receptov, pa še mnogo drugih... p, m

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

30. jul 2006 18:56

Tale recept sem dobila od prijateljice. Napravila sem oba, tudi zgoraj omenjeni cassis, vendar jih še nisem preizkusila. No takrat, ko sem jih naredila že, vendar morajo likerji malo odležat. Tako da zaenkrat ne morem reči, kateri je boljši. Spodnji je zelo podoben borovničevemu likerju. Recept LIKER ČRNI/rdeči RIBEZ "V piskr vrzes vse razen ruma in kuhas, dokler ne zavre: 1 l ribeza 1, 5 kg sladkorja 7 vanilijevih sladkorjev 3 l rdečega vina 3 dl (ali 5 dl- po želji) ruma ohladis, potem precediš. V ohlajeno maso dodaš rum. In to je to :)" Dala sem malo manj sladkorja, in sicer 1, 2 kg. V bazi imaš kar nekaj likerjev. Za začetek bo dovolj. Če boš rabila kaj drugega, piši na zasebno pošto. Imam veliko zbirko likerjev, žal pa je rahlo neurejena in recepti so v različnih jezikih, vendar se da. lp mimika

Tamči  

član od: 10.4.2006

sporočila: 203

30. jul 2006 19:15

Pehtin likerček se pajca - sem pridna že od aprila...:) Zanima me kakšen, ne vem, nov, inovativen, zanimiv liker... A bi se dalo naredit kaj iz ingverja? Ali pa lipe, mete...? Ali pa iz citrusov? Tamči

t-baby  

član od: 14.12.2003

sporočila: 698

30. jul 2006 22:48

ribezov jaz delam kot borovničke , ribez skuham v sladkorju vinu in vodi , vendar ga nato prepasiram ker ma tok pešk in mi niso dobre , to zmešam z rumom , lahko tzdi drugim žganjem in zaprem v steklenice

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

31. jul 2006 7:46

Jaz pa delam tudi limoninega z meto. Vse kojičine dam po okusu in do sedaj je bil vedno zelo dober. Limone dobro operem in narežem na kolobarje. Prav tako meto operem in natrgam na večje lističe. Potem pa v veliki kozarec skladam plast limon, plast sladkorja in meto vmes. Ko mi materiala zmanjka ali ko napolnim kozarec, ca 5 l, gor nalijem 3 dcl vode in ostalo do vrha sadjevec. Steklenico dobro zaprem in to potem postavim na sonce, kjer stoji 3-4 tedne, ob občasnem mešanju, da se sladkor stopi. Nato odcedim preko gaze in natočim v steklenice, v vsako pa dam še listič mete za okras. PA NA ZDRAVJE. Pacam že ta limonin, ker je veliko sonca in takrat je najboljši, pehtin in višnjev, casis pa je gotov. Kyara

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

31. jul 2006 9:06

Tukaj sta 2 recepta, žal v angleščini. Prvi vsebuje ingver, drugi pa citruse. Cinnamon Spice Liqueur 3 Inch piece stick cinnamon 1 tb Minced peeled fresh ginger 2 Whole cloves Few gratings nutmeg 1 c Vodka 1/2 c Brandy 1/2 c Sugar 1/4 c Water In a glass bottle or jar, steep the cinnamon, ginger, cloves and nutmeg in the vodka and brandy for about two weeks in a cool, dark place, gently shaking the bottle every day. Gently pour the jar"s contents through a regular strainer or sieve, pressing hard on the solids to release all of thier flavor. Follow this by 2 strainings through slightly dampened cheesecloth. For true clarity and professional looking results, pour the strained mixture through a large clean coffee filter placed inside a funnel or clean coffee cone; loosely cover with plastic wrap since the process may take several hours. In a small aucepan, combine the sugar and water. Bring to a boil over moderately high heat. Simmer, uncovered, 5 minutes. Let cool to room temperature. Funnel the strained spice mixture into a glass bottle; then funnel in the sugar syrup. Cork tightly; shake o blend. Let mature at room temperature, or slightly cooler, for at least 1 week. Agrumino -- Citrus Liqueur The zest of 4 oranges The zest of 2 lemons The zest of a half a citron (a cousin of the lemon, which looks like a lemon but is twice its size -- use another lemon, or a lime if need be) 1 small mandarin orange, quartered 1 1/2 cups sugar 1 1/4 cups water 1 1/4 cups alcohol Bring the water to a boil, remove it from the fire, and dissolve the sugar into it. When the syrup has cooled transfer it to a jar with the other ingredients. Seal the jar and let everything steep, shaking it daily, for 10 days. Filter using gauze into an elegant bottle, and age it for 6 months before you break it out.For an amazingly delicate variation, use the zest of a dozen tangerines instead of that from the oranges and lemons.

Tamči  

član od: 10.4.2006

sporočila: 203

31. jul 2006 15:20

Kyara in Mimika, hvala vama! Vse vajine zamisli bom nardila! Če ima še kdo kak recept za kak bolj osvežilen likerček, se priporočam - zelo! Lep dan!!! Tamči

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

31. jul 2006 20:47

Sem danes dala ne sonce pomarančnega z strokom vanilije in breskovega, s cimetom in klinčki. Bom videla, kaj bo nastalo. Kyara

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

31. jul 2006 21:16

eto par linkov: http://www.liqueurweb.com/herbalrecipes.htm http://www.guntheranderson.com/liqueurs/flavors.htm http://www.cooks.com/rec/search/0,1-00,liqueur,FF. http://www.drinksmixer.com/cat/6/ http://www.recipeatlas.com/drinkrecipes/liquorrecipes/ http://www.recipeland.com/category/view/?cid=54 http://www.france-property-and-information.com/ http://hugs.org/makeboozedex.shtml no meni se trenutno paca liker s suhimi marelicami, namen pa imam narediti še cassis, medičko ter borovničke, če bo kaj viška žganja pa še limonce...je pa že tako omara polna enih pijač (važno da se paca):) p, m Sporočilo je spremenil(a) majamarko dne 31. jul 2006 21:23:36

Tamči  

član od: 10.4.2006

sporočila: 203

2. avg 2006 15:50

Kyara, prosim te za recept pomarančnega likerja z vanili strokom ter tega breskovega- se slastno slišita!!! Majamarko, tebe bi pa prosila za liker iz suhih marelic. A pride zelo sladek ven??? Hvala vam!!! Tamči

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti