Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Torta nogometna žoga

Avtor: Tamči  
Član od: 10.4.2006
poslanih sporočil:203

Tema odprta - 24. jun 2006 17:27
Število ogledov: 5760, odgovorov: 17

Ojla!

 

Vem, da je bilo nekaj že napisanega o tej torti, a ne najdem. Mi lahko pomagate? Iščem tudi kakršnekoli slikice in nasvete glede priprave tovrstne torte.

Hvala!!!

 

Tamči

Avtor: ligojna  

Član od: 22.12.2003
poslanih sporočil:1501
Odgovor z dne - 24. jun 2006 19:26

Avtor: Tamči  

Član od: 10.4.2006
poslanih sporočil:203
Odgovor z dne - 24. jun 2006 20:32

Joj, Ligojna, hvala! Taka umetnica pa menda res ne bom nikoli... Upam, da mi uspe vsaj približek ;)

 

Tamči

Avtor: Veri  

Član od: 21.10.2004
poslanih sporočil:4234
Odgovor z dne - 24. jun 2006 21:12

V pekarni Vrhnika dobis model v oblki nogometne zoge, pri sosedu a male modelcke velikosti kot afini, recimo, tudi v obliki nogometne zoge. Potem samo nabrizgas z vreco belo in crno obarvano kremo ali smetano po tistih ze zacrtanih peterokotnikih:)

 

Veri

Avtor: ežoj  

Član od: 24.2.2006
poslanih sporočil:6290
Odgovor z dne - 25. jun 2006 9:17

Tamči je napisal/a:
Ojla!

 

Vem, da je bilo nekaj že napisanega o tej torti, a ne najdem. Mi lahko pomagate? Iščem tudi kakršnekoli slikice in nasvete glede priprave tovrstne torte.

Hvala!!!

 

Tamči

Tamči, ( pa naj ti bo ) ojla,

slikice so že lepe, kaj pa izdelava?

V knjigi " kolači vaš ponos 2 " , Dr.Oetker- podravka, je recept za Biskvitno bombo. Gre takole: Naredi se rulada, ko se shladi se nareže na centimeter debele rezine in obloži primerna ( približno polokrogle oblike ) skleda. Obložena skleda se napolni s stepeno smetano, pokrije s rezinami rulade, da na hladno in tik pred postrežbo zvrne na pladenj. V tvom primeru bi jaz naredil dve ruladi ( da imaš zadosti materiala, da " filunga " ni smetana, ker ti se lahko sesede ko je boš zvrnila in okraševala, da bo podobna žogi).

veliko uspeha

 

ežoj

Avtor: Sasenka  

Član od: 5.9.2005
poslanih sporočil:252
Odgovor z dne - 25. jun 2006 11:35

Ja, lahko narediš tako, kot delam jaz, ideja je podobna Ežojevi, samo da pri meni "bomba" ni polnjena s smetano.

 

Torej spečem rolado, ki jo narežem in z njo obložim stene steklene polokrogle posode. Nato naredim kremo iz 1 skute skute, zmiksanega sadja (malin, borovnic, gozndih sadežev, jagod, borovnic itd.), 1 do 2 jogurtov, malo sladkorja. Dodam cca. 8 listov razpuščene želatine, nato pa dodam še eno stepeno sladko smetano. Pri meni je te kree ravno dovolj za to mojo posodo.

 

Kremo vlijem v posodo, ki sem jo pred tem obložila z razrezano rolado. Posodo postavim v hladilnik čez noč, nato pa jo zvrnem na krožnik, preden jo postrežem.

 

Ker je učinek dovolj zanimiv brez vsega, pustim bombo kar "natur" .

 

Pri tvoji varianti pa bi jo prelila s temnim čokoladnim prelivom in potem nanjo prilepila šest- ali osem kotnike (ne vem, kaj je prav) iz belega marcipana.

 

Simp ko pasulj

 

Seveda lahko narediš čokoladno varianto - npr. polniš s kremo za "smetanovo-čokoladno torto", ali pa s kuhano smetano in čokolado, ali pa s kombinacijo kokosovo-čokoladne kreme, itd. Variant je ogromno, pa nobena se mi ne zdi preveč zapletena.

 

Le pogumno.

 

Sasenka

Avtor: ežoj  

Član od: 24.2.2006
poslanih sporočil:6290
Odgovor z dne - 25. jun 2006 13:06

Tamči,

tako, kot ti Sasenka svetuje, ni prav, vse bo izpadlo narobe. kakšni šest ali osem kotniki neki.

Petkotniki morajo bit ( če naj bo torta užitna ). ( Sasenka, ne zavajat ! )

Drugo bo pa prav .

lp

 

ežoj

Avtor: Tamči  

Član od: 10.4.2006
poslanih sporočil:203
Odgovor z dne - 26. jun 2006 11:18

Hvala vsem! Meni ni važno ali 5-, 6- ali 7-kotniki glavno, da vsaj približno sliči na žogo... :)

 

Lep dan!

 

Tamči

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13523
Odgovor z dne - 26. jun 2006 12:36

Za nogometno žogo so peterokotniki, preverjeno! Mamamia

 

mamamia

Avtor: Vendelina jr.  

Član od: 17.5.2006
poslanih sporočil:8987
Odgovor z dne - 26. jun 2006 16:28

PZa to, da bo zadeva imela polkrožno obliko svetujem naslednje:

Polkrožna posoda (tista, ki se uporablja za stepanje nad paro) iz pločevine in ena posoda, kamor se položi polkrožna posoda. Polkrožno posodo zelo natačno obloži z lističi alu folije.. žTako pripravljeno posodo napolni do vrha s tortno vsebino. Če z 8 ur (naslednji dan) pokrij polkrožno posodo z narobe obrnjenim krožnikom/pladnjem in potem vse skupaj hitro obrni. Dvigni posodo in s polkrogle lepo odstrani alu folijo. Na tak način bo polkrogla šla lepo ven in ves čas bo obdržala obliko.

 

Vendelina jr.

Avtor: Sasenka  

Član od: 5.9.2005
poslanih sporočil:252
Odgovor z dne - 26. jun 2006 19:13

Jaz posode nikoli ne oblagam z alu folijo in mi gre zadeva zelo lepo ven brez težav.

 

Še lažje pa gre (čeprav meni osebno lažje itak skoraj ne more iti), če posodo s tortno vsebino za kako minuto potopimo v vročo vodo (seveda tako, da voda ne gre čez rob).

 

Sasenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.