Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Prelivi za solato

Avtor: AK  
Član od: 5.1.2006
poslanih sporočil:110

Tema odprta - 15. jun 2006 11:50
Število ogledov: 24769, odgovorov: 10

Ker je sezona solat me zanima kakšne prelive uporabljate. Ali začimbe za solate kupite ali pa jih naredite sami. Trenutno imam na vrtu predvsem zeleno solato in že skoraj nimam več idej na kakšnen način naj jo pripravim zato vas prosim za nove ideje.

 

Lp.

 

AK

 

Temo je spremenil(a) AK dne 15. jun 2006 11:52:14

Avtor: alexis  

Član od: 30.5.2006
poslanih sporočil:884
Odgovor z dne - 15. jun 2006 12:08

Jaz sem zadnjič pripravila takšno solato:

 

domača berivka+ konzerva tune+ nariban sir+ na koščke narezan paradižnik in vse to začinjeno z oljem in kisom.

 

Zelo dobra je tudi testeninska solata s paradižnikom, papriko in tuno. To pa prelijem s kupljenim jogurtovim prelivom. Ful dobro v teh vročih dneh. Če pa si ljubiteljica pire pa namesto testenin daš piro in zelenjavo po želji. Zraven take solate resnično ne rabiš nič drugega, ker je zelo nasitna in osvežilna.

 

alexis

Avtor: Julya  

Član od: 9.12.2004
poslanih sporočil:3262
Odgovor z dne - 15. jun 2006 12:12

Jogurt z drobnjakom, peteršiljem, poprom in limoninim sokom. Drugič kisla smetana razredčena z malo jogurta, žličko majoneze, pa spet kakšne začimbe. Pač malo eksperimentiram. Včasih kupim od Kotanya mešanico zelišč za solato ali pa Hoferju, zamrznjena posušena zelišča. Ta slednja mi je še bolj všeč, ker je več zelišč in nekako bolj naravno mi deluje. Zamešam jih v jogurt, kislo smetano, včasih pa tudi kar v kis in olje.

 

Z malo domšiljije narediš lahko čuda različnih okusov.

 

Tukaj je pa še nekaj idej. http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=2768

 

lp

 

Julija

Avtor: anagerzina  

Član od: 29.11.2002
poslanih sporočil:280
Odgovor z dne - 15. jun 2006 12:15

Nekaj idej.

 

majonezni preliv:

žlica majoneze

žlica kisle smetane

sol

poper

rdeča paprika (začimba)

kis

 

jogurtov preliv:

jogurt (tekoči)

drobnjak ali pa tudi por ali mlada čebula

sol

oljčnoo olje

 

rdeči preliv:

žlica kisle smetane

žlica kečapa

sol

rdeča paprika

olje

 

svetel preliv 1:

belo vino

jabločni kis

oljčno olje

sol

poper

peteršilj

nariban korenček (1 žlico, zelo na drobno)

 

svetel preliv 2:

belo vino

oljčno olje

jabolčni kis

bazilika

peteršilj

svež origano

sol

 

Ana

Avtor: teya84  

Član od: 9.11.2005
poslanih sporočil:330
Odgovor z dne - 15. jun 2006 12:16

Zeleno solato jem ponavadi "po zajčje" (=brez preliva), tako pravi temu moja mama ki brez olja in predvsem obilice kisa ne more...

Če ne, dodam kapljico dobrega olivnega olja, ko pa jem zunaj in je na izbiro veliko prelivov, si pa privoščim jogurtovega, izjemoma smetanovega.

Lp,

 

teya84

 

Sporočilo je spremenil(a) teya84 dne 15. jun 2006 20:28:47

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13523
Odgovor z dne - 15. jun 2006 19:51

Uh, pri zeleni solati - pa tudi pri drugih zelenjavnih - smo tradicionalisti, da je groza: bučno ali olivno olje, balzamični ali jabolčni domači kis, mlada čebula ali česen ali kar oboje, sesekljana semena bučnic, zrezan drobnjak ali peteršilj (na paradižnik seveda bazilika), morda še nariban svež korenček.

 

Sama imam sicer rada solate z različnimi prelivi (zdaj jem samo jogurtnega), toda moji tako zavihajo nos, da ostajamo pri klasiki...Ali pa si jaz naredim posebno skledo. Mamamia

 

mamamia

Avtor: urssa  

Član od: 25.12.2005
poslanih sporočil:370
Odgovor z dne - 16. jun 2006 11:34

Letos sem "izumila" svoj preliv za zeleno solato, saj jo je bilo treba pojesti toliko, da imam zadosti za 2 leti

 

Torej:

na drobno nasekljan česen (ne preveč)

gorčica

kis

olje

poper

sol

drobnjak

 

Vse skupaj premešaj in polij po solati

 

pozdravček, Urša

Avtor: Anomis  

Član od: 4.11.2003
poslanih sporočil:1175
Odgovor z dne - 16. jun 2006 13:52

Čao,

tale je tudi dober, predvsem za solate s papriko, kumaro, paradižnikom....v glavnem za moj okus mora biti zraven tudi feta sir, kot recimo v grška, šobska...

- olivno olje, limonin sok, sol, bazilika, origano, česen in drobnjak zmešamo z metlico, da nastane bogata emulzij in prelijemo po solati. Božansko!

 

- pa tudi tale ni slab, v bistvi klasičen smetanov preliv: 2 žlice kisle smetane, 1 žlica majoneze, 1 žlica jogurta (takšno razmerje, količine ustrezno večje), drobnjak, česen, origano, drobnjak,....po želji. Zelo paše na mešane solate, kjer je osnova zelena solata, notri pa tudi koruza, korenček, por...

 

Lep pozdravček, S.

Avtor: jessy6  

Član od: 13.2.2006
poslanih sporočil:764
Odgovor z dne - 16. jun 2006 15:29

Če se ti pa ne da pacat, pa v trgovini dobiš od Tomy-a French dressing....zelo dober...postopoma lahko dodajaš še navadni jogurt, pride manj kalorično in še boljše. ( V Sparu kar precej cenejši kot v Mercatorju )

Čeprav so mi pa tile vaši nasveti zelo všeč...mislim, da bo nekaj časa home made dressing na mojem jedilniku.

 

Lep dan

 

jessy6

Avtor: Kyara  

Član od: 24.5.2006
poslanih sporočil:2382
Odgovor z dne - 17. jun 2006 19:01

Home dresing je po moje najboljši, ker potem sigurno veš, kaj je notri. Če pa ni časa, pa je kupljeni tudi dobra varianta za hitro solato, posebno, če je treba dosti zelenjave narezat.

Meni osebno pa je najljubši preliv z domačega gostega bučnega olja, domačega jabolčnega kisa in česna. Dajem povsod, še na šopsko solato in moji so enaki kot jaz. Dresigov pa nekako ne maramo preveč, ampak jaz za spremembo vedno kaj po svoje naredim in tako so moji tudi tega vajeni, pa se ne pritožujejo.

Rada pa včasih dodam tudi kakšno sadje v solato, njami!

 

Kyara

Avtor: BARTO  

Član od: 1.6.2006
poslanih sporočil:16
Odgovor z dne - 21. jun 2006 18:34

zelo zanimivi recepti- bom poskusila tudi jaz . jogurtova me zelo zanima. Kaj drobnjak mora biti svež???

 

BARTO

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.