član od 20062384 sporočil
Doma za mojim rančem na Goričkem nabiram rožice za čajčke. To je v glavnem skoraj vse živo, kar rase,saj ja skoraj vsaka rožica zdravilna. Nabiram ogromno, saj sem se tega naučila od pokojne babice in tete z primorja. Sušim jih v glavnem v senci na podstrešju mojega ranča, tako da niso prašna. Ene obesim na žebljičke in tako sušim, druge pa na suhem papirju in suhe potem malo podrobim med dlanmi in nato shranim.V glavnem pa so najbolj znane, ki jih nabiram:
angelika, arnika, baldrijan, bazilika, bezek, črni bezek, borovnica, brusnica, buča, čebula, česen, češnja, čremsa, črna meta, črni trn, detelja, divji kostanj, ptičja dresen, drobnjak, gabez, gladišnik, glog, hmelj, puhasti hrast, hren, janež, ječmen, jeglič, jerebika, jetičnik, kamilica, koper, kopriva, krhlika, kumina, lakota, lan, lapuh, lipa, lisičjak, luštrek, lučnik, majaron, materina dušica, melisa, natresk, veliki omen, navadni oves, pehtran, pelin, petršilj, plešec, rabarbara, redkev, regrat, ribez, kosmulja, robida, rožmarin, sivka, sladki janež, slezenovec, smreka, šentjanževka, šipek, tavžentroža, timijan, tropotec, dišeča vijolica, vrba, vrtnica, zajčja detelja, zelena, žajbelj, in tako dalje.
Tu sem ti jih napisala nekaj najpogostejših po abecedi. Verjetno sem tudi kako izpustila, pa nič ne de. Kot vidiš so zraven tudi jagodičje in še kaj . Vse je to zdravilno in lahko tudi čaj narediš.
Pa uspešno nabiranje.
Kyara