Pozdravljena Jelcy,
naš ta najmlajši ima celiakijo, tako da ti lahko natresem nekaj praktičnih nasvetov.
Najprej kar se tiče sladic: torte pečemo na sto in en način in vse ratajo. Pečem za doma in še za vso žlahto kamor smo povabljeni na kak rd. Recepti, ki jih uporabljam so večinoma iz baze. Pri biskvitnih testih itak ni problem, le moko moraš vzeti kakšno malo boljšo in ne Celiax. Jaz uporabljam v glavnem Finax in Schar.
Krofi so tudi že ratali (in miške, pa buhteljni), pa kremšnite naredi babi krasne (namesto listnatega testa naredi zelo tanko biskvitno testo - kot npr. za rolado). Ja listnato in vlečeno testo je problem, zato za zavitke sedaj uporabljamo Piskačevo zmrzneno testo za zavitke; lahko pa uporabiš tudi posušene riževe liste (riževo testo), ki se dobijo v večjih marketih. Iz teh listov delamo tudi lazanjo, ker je tako najbolj enostavno.
Piškoti tudi uspejo, le da se bolj drobijo od običajnih.
Torej jaz si ne delam kake posebne baze brezglutenskih receptov, ker pečem kar po običajnih - seveda z brezglutensko moko. Izogibam se le takih, ki imajo velik delež moke, pa moka mora biti kakovostna.
Toliko na hitro,
aja drugače pa je v bazi tudi kar nekaj receptov brez moke: npr. rafaelo, orehova rulada, fruta bela, ..
Lp,
mojka