Potratna potica

neznan uporabnik
tema odprta - 12. okt 2001 14:05 | ogledi: 13.801 | odgovori: 13

Že nekaj časa iščem recept (preizkušen) za potratno potico. Če ima kdo recept, naj prosim napiše bolj natančno pripravo, ker niti ne vem kako zgleda. Vem samo, da je sestavljena iz kvašenega in biskvitnega testa ter nadeva. Lep pozdrav vsem.

neznan uporabnik

12. okt 2001 22:17

Olga! Potico, ki jo želite imeti, sem našla med Recepti pod imenom Biskvitna potica. lp Špela! PS: če jo boste spekli, napišite, kako vam je uspela. Mogoče se je potem lotim tudi jaz.

neznan uporabnik

13. okt 2001 21:31

Olga, potratno potico pečem ob večjih praznikih, posebej ob božiču in veliki noči. Vedno mi zelo lepo uspe. Ker pa trenutno nimam pri sebi recepta, se oglasim takoj, ko bo možno. Že ime samo pove, da vsebuje veliko potratnih sestavin - in roko na srce: potratna je tudi zaradi vloženega dela in časa. Ampak naj vas to ne prestraši, saj zmeraj lepo uspe. Beti Spremenil(a) - Beti dne 13 okt 2001 21:31:47

neznan uporabnik

15. okt 2001 7:34

Tudi jaz delam to potico za Božič in Veliko noč.Skutin nadev dam samo med biskvit. Včasih naredim pol rumenega pol temnega biskvita.Nekateri dajo v to potico tudi makov nadev. Ta potica mi bolje uspe kot navadna orehova. Nadeva ne smemo več dati kot je v receputu. Če ga je preveč potica rada razpade. Potica je lepa na pogled, sočna in vredno jo je poskusiti.

neznan uporabnik

15. okt 2001 19:40

Potratna potica 1. Biskvit: - 5 rumenjakov, - 20 dkg sladkorja, - 1 vanilij zmešaš in dodaš: - 1 dcl olja, - 1 dcl mlačne vode, - 20 dkg gladke moke, - 1 pecilni, - sneg 5 beljakov Speci biskvit v velikem pekaču, tistem največjem z najnižjim robom! 2. Biskvit: - enake sestavine kot pri 1. biskvitu, dodaj le 3 žlice kakva v prahu. Speci temni biskvit v istem pekaču kot svetlega! 3. Kvašeno testo: - 80 dkg moke, - 1 žlička soli, - 3 - 4 rumenjaki, - 5 dkg sladkorja, - 1 žlica ruma, - 3 dcl toplega mleka, - 12 dkg masla, - 3 dkg kvasa (kvas raztopiš v malo mleka + ½ žličke sladkorja) Dobro pregneti testo. 4. Nadevi 4.1 Skutin nadev: - 1 kg skute, - 1 kisla smetana, - 1 venilij, - malo cimeta, - sladkor po okusu > vse premešaj 4.2 Orehov nadev: - ½ kg mletih orehov, - sladkor po okusu, - 1 sladka smetana (lonček), - malo ruma, - 2 žlici medu Na ognju segrej sladko smetano, dodaj orehe, rum, sladkor, med. Naj ne vre, zato takoj, ko se smetana segreje, odstavi z ognja! Dobro premešaj. 4.3 Makov nadev: - 40 dkg mletega maka, - sladkor po okusu, - 2 jajci, - 10 dkg masla, - 2 dcl mleka, - 1 sladka smetana Mleko in smetano zavrej, zakuhaj mak. Kuhaj cca. 15 minut, ves čas mešaj, ker se rado prismodi. Posebej zmešaj jajci, maslo, sladkor. K tej mešanici dodaj skoraj ohlajen mak. Sestavljanje: Vzhajano kvašeno testo zvrnemo na pomokan prt in ga dokaj tanko razvaljamo. Polovico testa zgrnemo na pekač – obvezno na tisti, kjer smo prej pekli biskvit, da se ujema velikost. Nato sledi: 1. makov nadev, 2. skutin nadev, 3. svetli biskvit (kar cela plošča), 4. orehov nadev, 5. skutin nadev, 6. temni biskvit, 7. skutin nadev, 8. makov nadev. Vse nadeve prekrij z ostankom kvašenega testa (ni ga potrebno rezati na pol, le preganiti čez). Dobro prepikaj z vilicami (res zelo na gosto!!), pusti vzhajati še 40 minut, nato premaži s kislo smetano. Peci 1 uro pri 170 ali 180° C. Ko je pečena, pusti stati 10 minut, nato premaži s koščkom margarine. Pokrij s peki papirjem in krpo. Ohlaja se zelo dolgo – ne reži prej, dokler se popolnoma ne ohladi! Upam, da sem napisla razumljivo. Če imate kako vprašanje, pa se kar oglasite. Potratna potica tudi meni zmeraj uspe bolje kot navadna orehova. Pa še skorja ne odstopa. Je izredno dobra, tako da vam vloženega truda in sestavin ne bo žal. Lp, Beti. Spremenil(a) - Beti dne 15 okt 2001 19:42:35

neznan uporabnik

16. okt 2001 8:17

Prav lepo se vsem zahvaljujem za nasvete in pomoč, Beti pa za res izčrpno napiaan recept. Sedaj si že predstavjam, kako naj bi zgledala ta potica. Takoj, ko bom imela toliko časa, jo spečem.

neznan uporabnik

16. okt 2001 13:06

Dodatek k potratni potici: ker je skutinega nadeva bolj malo (meni ga ponavadi zmanjka), ga namesto trikrat uporabim le dvakrat. Sestavljanje je mogoče na več načinov. Lahko npr. zamenjate vrstni red posameznih sestavin! Ampak zgoraj opisan postopek se najbolj obnese! Veliko uspeha pri peki! Če jo boste spekli za božič, drugega skoraj ni potrebno peči. Sama spečem le še kakšne kekse ali naredim kroglice. Beti

neznan uporabnik

16. okt 2001 14:42

Beti! Koliko ur pa porabite za tole velepotratno potico? Jaz bi se raje kar k vam povabila! Lp Tinca

neznan uporabnik

16. okt 2001 19:04

Tinca, točno pravzaprav ne vem, okrog 5 ali 6 ur pa zagotovo. Že zato, ker mora testo najprej vzhajati, ko ga umesimo in nato še enkrat, ko je cela potica že sestavljena. Za oba biskvita kakšno uro in pol, za nadeve kakšne dobre pol ure ali več, če moramo orehe še mleti. Ja, kakih 5 ur zagotovo. Se pa splača. Vedno lepo uspe, je izredno dobra in sočna več dni (ko je pečena, jo pustim v pekaču in pokrijem s peki papirjem in brisačo ter sproti režem). Tudi sama sem bila na začetku skeptična, toda dvomi so odveč! Jaz orehove navadne potice nimam preveč rada, ta pa je enkratna! Lp, Beti.

neznan uporabnik

17. okt 2001 8:54

Beti, imam še eno vprašanje: napisala ste, da se potica peče seveda v istem pekaču kot biskvit. Če je to največji pekač z nizkim robom ali se potica potem ne "razleze", ko vzhaja?

neznan uporabnik

17. okt 2001 11:21

Olga! Potice sama še nisem pekla, videla oz. jedla pa že. V nobenem primeru ni bila potica pečena v največjem nizkem pekaču, ampak v manjših visokih, tako da bojazni, da bi se razlezla ni. Vam bo natančnjeje Beti povedala, kajti Beti jo pa peče v nizkem. Te, ki sem jih jedla jaz, so bile velikosti pol največjega pekača. Želim vam uspešno peko, pa javite se, kako vam je uspelo. lp Špela Spremenil(a) - spela dne 17 okt 2001 11:25:52

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti