član od 200415860 sporočil
Smrkolina, v službi se mi še ne da narediti vsega, kar bi morala (pa saj še imam čas), pa ti pošiljam recept, takole za vsak primer, če te bo luna metala v pravo smer...
Recept je iz knjige Meščansko pecivo, ki je nedavno izšla tudi v slovenski izdaji. Je delo vredno greha...
Potrebuješ: 3 3/4 skodelice (1skodelica je 2,4 dl) presejanega sladkorja v prahu, 1/3 skodelice vode, po potrebi morda več, dve žlici sladkornega ali javorjevega sirupa (slednjega dobiš v bokje založenih marketih ali v apoteki).
V srednje veliki kozici razmešamo sladkor, vodo in sirup v gladko maso. Pristavimo na zelo nizki temperaturi, da se obliv segreje na 33 do 35 stopinj (če siru segreješ nad to temperaturi, bo treba zčeti znova). Če je masa pregosta, je treba dodati še malo tople vode, da postane primerna. Fondan uporabimo takoj.
Za manjšo količino fondana uporabimo eno skodelico presejanega sladkorja, eno žlico in dve žlički vode ter dve žlički sirupa.
Če želimo fondan obarvati, dodamo žlico likerja ali gostega sadnega soka (za rožnato barvo na primer malinov ali ribezov liker, malinovec), za kavni ponarejeni fondan pa 1/3 skodelice vode nadomestimo s 1/4 skodelice vode, premešano z žlico instant kave, ki smo jo prej razmešali v žlici vrele vode.
Se ne sliši, kot da bi šlo za ne vem kakšno packarijo (zato morda naziv ponarejen fondan), bi pa bil gospodinjski termometer dobrodošel pripomočekj pri tej reči.
Če boš poskusila, poročaj, morda se lotim še sama (za 21. januar bi morala speči eno torto...). Mamamia
mamamia