Krašenje tort

neznan uporabnik
tema odprta - 28. sep 2001 11:01 | ogledi: 15.269 | odgovori: 37

Dragi dopisovalci!Vas je lepo vreme zvabilo v naravo namesto za štedilnik? Jaz imam eno vprašanje: kupujem namreč brizgalko za okrasitev tort; stara je namreč že zelo stara in predvsem majhna (ravno,ko začnem ustvarjat mi zmanjka materiala) in odločila sem se za nakup nove. Pa me zanima kakšna je boljša: plastična ali tista z vrečko ali pa ima kdo kakšno "domačo" idejo oz. nadomestek za krasitev dobrot.

Lep dan vsem skupaj

neznan uporabnik

1. okt 2001 9:03

Jaz imam plastično in tudi vrečke z različnimi nastavki. Uporabljam pa v glavnem plastično, ker mi je bolj enostavna za uporabo. Vrečko nerada uporabljam za krašenje zato, ker se pri tem vsebina (krema, smetana ...) od rok segreje in prične topiti. Pa še lažje pomijem plastično brizgalko kot vrečko. Upam, da bo pomagalo pri odločitvi.

neznan uporabnik

1. okt 2001 10:55

Olga hvala za nasvet. Malo sem se že nagibala k nakupu vrečke in ne plastične brizgalke, a imaš prav glede segretja krem in smetane. Ob prvi priložnosti grem v akcijo in nabavim plastično. Upam, da mi uspelo najti kakšno "pametno". Veliko kuharskih užitkov in hvala za nasvet.

neznan uporabnik

1. okt 2001 12:59

Hojla! Ponovno pozdravljam vse kuharice in kuharcke. Ker imam trenutno zelo malo casa, bom odgovoril samo na zgornje vprasanje ostale odgovore pa pričakujte v naslednjih dneh. Kar se tiče vprašanja ali vrečka ali plastična brizgalka, vsi slaščičarji raje priporočajo vrečko, ker pri brizganju ti lažje nadzoruješ debelino okraska ozir. piškotov, nimaš problemov z uhajanjem zraka v zmes, ko ti stisneš vrečko ti natančno veš koliko ti gre ven, poleg tega imas pri vrečki večje nastavke. Jaz kupujem vse pripomočke za peko v industrijski coni Tržič na Brnčičevi ulici v prodajalni za slaščičarje. Prav prejšnji teden sem bil nazadnje tam in imaš veliko izbiro vrečk (mislim da imajo pet različnih velikosti od majhne pa do take kamor spraviš pol kilograma mase. Tudi nastevke imas različnih velikosti (od št 4 mm pa do 18) Cena vrečke se giblje od 770 SIT, cena nastavkov za krašenje pa je za vse eotna in znaša 330 SIT. Pri plastični se ti bo rado zgodilo to, da bo nastavek premajhen za brizganje testa in ti bodo pri peki razlezli (za peko priporočam 14 mm nastavek) Kar se tiče segretja mas in krem, se ti v tej pravi slaščičarski to sigurno ne bo zgodilo. Želim vam lep dan in se ob prvi priliki ponovno slišimo.

neznan uporabnik

1. okt 2001 13:20

Stara praksa raje navaja vrečko. Tudi sama sem jo nekajkrat uspešno uporabila, čeprav večinoma uporabljam plastično brizgalko, ki sem jo sprva kupila samo zaradi brizganja marmelade v krofe. Ker pa je imela zraven veliko nastavkov za različne debeline in oblike, jo sedaj uporabljam še za krašenje tort. Vrečka nikoli ni več popolnoma čista in meni osebno se zdi bolj "nehigienska". Res pa je, da je tista, katero sem uporabljala jaz, zelo stara (niti ne vem, kakšne so danes na voljo!). Vrečko moramo tudi prekuhati v pralnem stroju ter paziti, da so šivi pri brizganju obrnjeni ven, da ne pustijo sledi na masi. Lp, Beti.

neznan uporabnik

1. okt 2001 13:48

Tudi jaz sem za Brnčičevo (prodajalna profesionalnih slaščičarskih potrebščin,itd. Pekarne Vrhnika)! Vrečke se lahko perejo v pralnem stroju (mislim, da celo kuhajo), zato je higiena zagotovljena. Zraven lahko kupite ogromno različnih nastavkov. Priporočam. Veliko slaščičarskih užitkov vam želim!

neznan uporabnik

1. okt 2001 13:53

Pozdravljeni! Meni je všeč žogica za okraševanje od Tupperware-ja, morate pa jo videti in poskusiti,da boste dobili pravi vtis.

neznan uporabnik

1. okt 2001 14:18

Nekateri med vami priporočajo vrečko za krašenje tort. Jaz raje uporabljam plastično brizgalko (ne glede na zrak, ki se vmes pojavi) zato, ker lažje naredim vse okrske enako velike. Strinjam pa se s Petrom, da je vrečka zaradi večjih nastavkov boljša za izdelavo raznih piškotov, ampak hali je spraševala za krašenje tort. Pred leti sem tudi z vrečko poskusila okrasiti pecivo, ampak tako lepo kot s plastično brizgalko mi ni uspelo. Tudi na Brnčičevi sem bila nekajkrat, ampak mislim, da so ti slaščičarski pripomočki bolj primerni za take mojstre kot je npr. Peter in še kakšen med vami. Ampak to je le moje mnenje. Lep kuharski pozdrav.

neznan uporabnik

1. okt 2001 19:18

Naslednjih nekaj vrstic namenjam okraševanju tort, saj se mi zdijo spodaj navedeni načini malo drugačni in zanimivejši od običajnega brizganja smetane ali kreme. 1. Torto lahko okrasimo s kandiranim sadjem. Predlagam kandirane pomaranče. - 4 pomaranče, - 1 kg sladlorja, - ¼ l vode Pomaranče damo v vrelo vodo, da se dobro očistijo. Nato jih (z olupom vred!) narežemo na okrogle srednje debele rezine. Kuhamo jih v vreli vodi približno 5 minut. Nato jih z lopatko poberemo iz vode in pustimo, da se osušijo. V tekočino, v kateri so se kuhale, stresemo polovico sladkorja in ga med stalnim mešanjem kuhamo, da nastane sirup. Pomaranče naložimo v poljubno posodo (ne kovinsko!) in jih prelijemo z vrelim sirupom. V njem jih pustimo 24 ur. Po tem času jih z lopatko poberemo iz sirupa in damo osušit na rešetko. V sirup stresemo še malo sladkorja, zavremo in rezine ponovno za 24 ur namočimo v tej tekočini. Na enak način zavremo sirup še 5 do 6 x in mu vsakokrat dodamo več sladkorja. Nazadnje pustimo pomaranče v sirupu 4 dni ter jih za 3 dni postavimo na odprt, suh in topel prostor. S tako pripravljenimi pomarančami okrasimo torto. Na pogled so izredno lepe! 2. Uporabimo lahko tudi kandirane cvetove (npr. vijolic). Način priprave je zelo preprost! Na 200 g drobnih cvetov vzamemo 250 g sladkorja in 1/8 l vode. Sladkor z vodo zavremo in kuhamo 5 mniut. Cvetove polagamo v sirup in jih kuhamo 1 minuto. Nato jih poberemo iz tekočine in sušimo 24 ur. Uporabimo lahko tudi listke vrtnic. S kandiranimi vijolicami ali drugim cvetjem lahko domiselno okrasimo torte in kolače. 3. Okraski iz sladkornega ledu Iz vode in sladkorja zmešamo glazuro, ki jo lahko odišavimo z rumom. Ne sme biti preveč tekoča. Z njo napolnimo brizgalno vrečko, nato pa jo nabrizgamo po obrisih poljubnih vzorcev ali napišemo celo tekst ali kakšno besedo (npr. ime in število let slavljenca). Okraske sušimo 24 ur, nato jih snamemo s pergamenta. 4. Okraski iz marcipana - marcipanovo maso dobimo na ta način, da zmešamo enako količino zmletih mandeljnov in sladkorja v prahu ter dodamo čajno žličko limoninega soka in zelo malo stepenega beljaka (na 250 g testa pol beljaka). Dodamo še nekaj kapljic mandljeve esence in maso gnetemo, dokler ne dobimo gladkega, voljnega testa. Iz marcipana oblikujemo različne okraske ali figurice. Če je torta okrašena kot cvet, lahko oblikujemo čebelice. 5. Čokoladni lističi - 100 g mlečne čokolade, - lističi različnih grmov ali dreves (npr. hrasta) Čokolado drobno nastrgamo in jo na vodni kopeli stopimo. Drevesne lističe operemo, obrišemo in potegnemo skozi čokolado. Nato jih postavimo za 20 minut v hladilnik, da se osušijo. Nato lističe odstranimo in ostanejo čokoladni odtiski. To bi bilo zaenkrat vse. Imam še nekaj idej, a o njih kdaj drugič. Beti

neznan uporabnik

1. okt 2001 20:39

Glede čokoladnih listčev bi rad dodal še to, da jih lahko pripravite tudi z belo stopljeno čokolado. Uporabimo majhne listke, ki imajo dobro izbočene "žile" in stopljeno čokolado nanesemo na spodnjo stran, zato da so na čokoladnih listkih te žile lepo vidne. čokoladne liste položi z namazano stranjo navzgor na peki papir in daj na hladno mesto, da se čokolada strdi. Tik pred uporabo previdno ostrani zelene liste in čokoladne liste z lopatko nanase na s čokolado oblito torto. Torto lahko okrasimo tudi tako, da itorto prelijemo polovico z belo čokolado in drugo polovico z temno čokolado nato pa z tenko palčko ali zobotrebcem temno čokolado povlečeš v belo čokolado da dobiš lep vzorec. Naslednji način krašenja je da na desko namažemo stopljeno čokolado, damo v hladilnik, da se strdi, nato pa z ostrim rezilom naredimo dolge ostružke oziroma tulce, ki jih nato nanasemo na torto. Za še več načinov okraševanja vam priporočam knjigo CAKE BAKING & DECORATING, ki je izšla pri časopisno-založniški hiši Good Housekeeping in mislim, da se jo sedaj dobi tudi ze pri nas. Leto izida je 1994, avtorica knjige je Janice Murfitt. Jaz jo uporabljam že 6 let in moram reči da je res enkratna in mi mnogokrat olajša delo pri okraševanju takšne in drugačne torte. Peter p.s.: Kar se tiče vrečke za okraševanje, sem mislil tako za okraševanje kot tudi za izdelavo drobnega peciva. Predlagam, če ne veste kaj bi izbrali da si kupite tako vrečko kot plastično brizgalko in potem kombinirate, ekrat z enim enkrat z drugim. Spremenil(a) - Peter dne 01 okt 2001 20:42:20

neznan uporabnik

2. okt 2001 10:07

Vsem prav lepa hvala za odgovore in ideje. Všeč so mi bile zamisli o čokoladnih lističih in tudi vse druge, pogledala pa bom tudi za knjigo, ki jo je priporočil Peter. Upam, da se še da kje kupiti, saj lahko človek marsikaj naredi, če vidi. Glede nakupa pa sem se odločila naslednje:kupila bom vrečko, stara brizgalka bo pa za silo dobra, če mi "umetnije " z vrečko ne bodo uspele. Ko pa smo že ravno pri vrečkah in brizganem pecivu bi prosila za kakšne recepte. Keksov in peciv na ta način še nisem delala, verjetno so pa zelo zanimivi in enostavni Spremenil(a) - hali dne 02 okt 2001 10:10:30

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti