Delam (po mojem mnenju) čudovit pečen ajvar, ki je bolj lutenica. Pravzaprav mi je vseeno, zame je namaz za na kruh. Iskala sem takšnega, ki ni kisel, lepo mazav. In res ni živo rdeč kot Etin. Sicer je kar veliko dela s peko paprik, a meni izdelek odtehta, četudi ga pride samo nekaj kozarčkov

)
2 kg rdečih paprik
1 kg jajčevcev
sol, kis, olje, sladkor
sesekljan česen, sesekljan peteršilj
feferoni ali poper
Paprike opečeš, pokriješ, da koža odstopi, olupiš in očistiš semenja. Jajčevce cele spečeš v pečici (slabo uro na 180°, jaz jih dam na pladenj kar pod paprike in jih pustim čez več rund), malo ohlajene olupiš, malo razrežeš.
Na mesoreznico zmelješ pečene paprike in jajčevce (letos se mi je pokvarila, pa sem na kratko sesekljala v multipraktiku). Daš v kozico in še malo pokuhaš kot marmelado. Po okusu soliš, lahko malo kisa, sladkorja. Med mešanjem počasi dolivaš olje (jaz sem dala kakšen dl oljčnega olja). Veeeliko česna in peteršilja, no, če ga imate tako radi kot jaz seveda. Za makedonsko lutenico bi bilo potrebno dodati še čim bolj ostre feferone, hehe, jaz malo popram. Ko se dobro pregreje in malo prevre, naložiš v pogrete kozarčke, jaz sem na vrhu še malo zalila z oljem, zapreš, počasi ohladiš.
Lani mi je v shrambi lepo zdržal celo leto, letos sem naredila iz dvojnih količin. Odprt kozarec se hrani v hladilniku in se kar porabi, če stoji dalj časa, začne plesneti. No, kot vsak odprt ajvar.
LP Fani