Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Marmelada iz bučk

Avtor: lenca58  
Član od: 16.7.2002
poslanih sporočil:131

Tema odprta - 2. sep 2005 8:44
Število ogledov: 8027, odgovorov: 41

Včeraj sem bežno slišala po radiu nasvet za pripravo marmelade iz bučk. Ker nisem mogla skrbno poslušati, ne vem točno, kako se marmelada skuha. Doma imam več oranžno-rumenih buč, zato bi rada skuhala marmelado. Ali kdo pozna kakšen dober recept zanjo?

LP

 

lenča

 

Temo je spremenil(a) lenca58 dne 02. sep 2005 08:45:43

Avtor: oliva  

Član od: 21.3.2005
poslanih sporočil:293
Odgovor z dne - 2. sep 2005 11:48

Lenča- tukaj ti pošiljam recept za marmelado iz buč. Zelo paše v palačinkah. Poskusi.

 

MARMELADA IZ BUČ (navadnih rumenih)

 

- 1,5 kg drobno narezanih buč na kocke

- 1,5 kg sladkorja potreseš po narezanih bučah

 

in dodaš:

- 1 citronko (ali 2 celi prerezani limoni)

 

Vse skupaj pustiš stati pokrito z gazo na hladnem 24 ur in večkrat vmes pretresemo.

Kuhamo cca 2 uri, med kuhanjem mešamo in vmes dodamo malo klinčkov, žlico cimeta in rum.

Na koncu dodamo še želin.

Vlijemo v vroče kozarce, zapremo in pokrijemo z odejo.

 

Pa sporoči, kako se je obnesla. Mene tudi že čaka ena velika buča. Bo na vrsti čez 14 dni.

 

Lp

 

oliva

Avtor: lenca58  

Član od: 16.7.2002
poslanih sporočil:131
Odgovor z dne - 2. sep 2005 11:55

Oliva, najlepša hvala za recept. Pol buče (2 kg) sem sicer že narezala in pripravila tudi suhe marelice (zavrtela sem si nasvet iz četrtkovega jutranjega svetovalnega servisa), pol buče pa bom naredila po tvojem receptu. Bom sporočila, ko bosta obe marmeladi skuhani. Lep dan!

 

lenča

Avtor: Anomis  

Član od: 4.11.2003
poslanih sporočil:1175
Odgovor z dne - 2. sep 2005 13:35

čao,

tudi mene tole močno zanima! marmelada iz buč..... zanimivo! Za kompot vem, da je dober, za mamelado pa še nisem slišala.

 

Lep pozdravček, S.

Avtor: VEROVNIKA  

Član od: 28.8.2005
poslanih sporočil:622
Odgovor z dne - 2. sep 2005 22:12

Pozdravljeni!

Za marmelado iz buč še nisem slišala, jedla pa sem že kompot iz buč. Vljudno prosim za recept. LP

 

VEROVNIKA

Avtor: lenca58  

Član od: 16.7.2002
poslanih sporočil:131
Odgovor z dne - 3. sep 2005 7:37

Prvo polovico buče sem pripavila tako:

 

2 kg na lističe narezane buče (jaz sem jo naribala na multipraktiku)

1 kg sladkorja

30 dag narezanih suhih marelic

sok 2 pomaranč

sok 2 limon

2 dag citronke

2 zavitka vanilijevega sladkorja

 

Najprej sem dala v emajlirano posodo bučke in sladkor ter nato v pečico na 150 st.C, da so se zmehčale, nato sem dodala narezane marelice in kuhala cca 1 uro. Dodala sem dva zavitka vanilin sladkorja, sok pomaranč in limon in, ker se mi je zdela marmelada presladka, sem dodala 1 citronko. Vročo marmelado sem dala v vroče kozarce in zaprla z alu pokrovčki.

Marmelada ima okus in vonj po marelicah. Upam, da bo tudi domačim všeč.

 

Drugo polovico buče pa bom naredila po Olivinem receptu. Buče in sladkor se že "namakata".

Lep dan vsem skupaj!

 

lenča

 

lenča

 

Sporočilo je spremenil(a) lenca58 dne 03. sep 2005 09:53:05

Avtor: VEROVNIKA  

Član od: 28.8.2005
poslanih sporočil:622
Odgovor z dne - 3. sep 2005 19:33

Lenca 58, hvala za recept za marmelado, mogoče bom poiskusila. Mislim da je Olivin enostavnejši. V mislih sem imela, če ima katera recept za vloženi kompot v kozarce iz buč. Če se ne motim, mi je nekdo, pa ne vem kdo, zatrdil, da ima zelo podoben okus kot ananas in da se dobro obnese. LP

 

VEROVNIKA

Avtor: DUŠANKA  Naročnik Plus paketa

Član od: 12.7.2005
poslanih sporočil:1984
Odgovor z dne - 4. sep 2005 3:27

Verovnika, evo recept za bučni kompot, ki sem ga "staknila" nekje na forumu in ga tudi uporabila - je res odličen:

 

1 kg bučk

7 dl vode

0,6 dl ruma

0,5 l belega vina

40 dag sladkorja

sok 1 limone

2 cimetovi palčki

(po želji lahko dodaš tudi nekaj klinčkov in vanilijo)

 

Bučke olupi in nareži na kocke. Zavreš vso tekočino z limoninim sokom in cimetovimi palčkami vred ter v to streseš narezane bučke. Vre naj od 8 do 120 min, vroče v kozarce, do ohladitve pod deko in v shrambo. Recept je res enostaven in rezultat zelo dober. LP Dušanka

 

Avtor: VEROVNIKA  

Član od: 28.8.2005
poslanih sporočil:622
Odgovor z dne - 4. sep 2005 11:23

Dušanka hvala za recept, samo nekaj me zanima. Kuhaš verjetno od 8 do 12 minut (ne 120). Ali je prav da daš 1/2 litra belege vina ali samo 0,5 dl. Hvala za pojasnilo in lepo nedeljo. Sonce se že kaže! LP

 

VEROVNIKA

Avtor: DUŠANKA  Naročnik Plus paketa

Član od: 12.7.2005
poslanih sporočil:1984
Odgovor z dne - 4. sep 2005 12:28

Verovnika - tiskovna napaka (hitiš in ga polomiš). Seveda 8 do 10 min, če so močno zrele, raje manj kot preveč, da se ne razkuhajo (tista dvojka se je sama vrinila vmes, lumpa!). Je pa pravilno pol litra belega vina. Se ga potem, ko je kuhano, prav nič ne čuti. Ampak ne kakega dobrega vina, najslabšega oz. najcenejšega - ampak naredi svoje v kompotu. Poizkusite, ne bo vam žal. S soncem pa danes očitno ne bo prav dosti, vsaj pri nas v Ljubljani ne. Bo pa morda jutri boljše. Lep dan še naprej želim!Dušanka

 

Sporočilo je spremenil(a) DUŠANKA dne 04. sep 2005 12:31:48

Avtor: lenca58  

Član od: 16.7.2002
poslanih sporočil:131
Odgovor z dne - 4. sep 2005 16:27

Včeraj sem skuhala marmelado iz rumene buče po Olivinem receptu, le da sem dala na 1,5 kg bučk 1 kg sladkorja in na koncu mi ni bilo treba dodati želina, ker je bila marmelada dovolj gosta. Moram priznati, da je ta marmelada za moj okus boljša kot tista z marelicami. Še enkrat hvala Oliva in lp.

 

lenča

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.