Zivjo, Aljosa,
glavna sestavina večine bombonov je saharoza -disaharid, sestavljen iz glukoze in fruktoze. Oba monosaharida se hitro obsorbirata v kri in glukoza je eden od glavnih virov energije v telesu (v Krebsovem ciklu se fosforilira, nastaja CO2, H2O, ATP, NAHPH) - to je nujno potrebno in O.K., če je le ni preveč, ker se potem redimo.
V kri glukoza prehaja z aktivnim transportom (prenaalni proteini + ATP). V ledvicah se najprej filtrira v glomerule, potem pa gre spet z aktivnim transportom v kri. Če pojemo preveč bombonov, se aktiv. transport zasiči in glukoza deluje kot osmozni diuretik (odvaja vodo).
Glukoza je lahko v ciklični (polacetal) ali neciklični obliki. Slednje je le prbl. 1%, ampak zelo kvarno deluje na tkiva (zato ima lahko sladkorna bolezen hude posledice).
Najhuji "stranski učinek" bombonov je le debelost. Skoraj nemogoče jih je pojesti toliko, da bi bilo kaj hujega.
Svetujem ti, da saharozo poiče e na brskalnikih: altavista.com, google.com,...
Upam, da bo pomagalo! LP

Irena Macek