Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

slovenske narodne jedi

Avtor: dreyc  
Član od: 3.3.2005
poslanih sporočil:2

Tema odprta - 3. mar 2005 11:03
Število ogledov: 37572, odgovorov: 14

a mi lahko kdo pomaga pri prevodih slovenskih besed v angleske

SLOVENSKI IZRAZ ANGLEŠKI PREVOD

JUHE

1 Ajngemant z žličniki

2 Ciganska juha

3 Drobtinova juha

4 Fižolova juha z ribano kašo

5 Godlja (goudla)

6 Goveja juha z ribano kašo

7 Juha s piščančevo drobovino in zdrobovimi cmoki

8 Kašnata juha z zelenjavo

9 Kisla juha z mesom in podmetom

10 Kmečka juha

11 Kmečka juha s smetano in posušenim kruhom

12 Kokošja juha z ribano kašo

13 Kurentova juha

14 Mesna juha z opečenimi žemljami

15 Mesna juha z zdrobovimi žličniki

16 Močna (krepka) juha

17 Primorska juha

18 Rumena postna juha

19 Štajerski lonec

20 Viničarska juha

21 Žlahtna gobova juha

OBARE

22 Krapova obara s cvičkom

PREŽGANKE

23 Prežganka na sončičnem olju

MINEŠTRE

24 Mineštra riži-biži

25 Mineštra s pužganco

26 Mineštra s suhim grahom

27 Paštafažoj

28 Poletna zelenjavna mineštra

29 Primorska mineštra

30 Taco (pešto)

ENOLONČNICE

31 Debelnica V katero regijo spada?

32 Primorska trojka

GOLAŽI (TOČI)

33 Kokošji žgvacet (golaž)

34 Svinjski žgvacet (golaž)

35 Telečji žgvacet (golaž)

36 Teranov toč

PAPRIKAŠI

37 Piščančji paprikaš

OMAKE

38 Polžja omaka z malvazijo

39 Šalša

40 Teranova omaka

ŽGANCI

41 Pohorski žganci (oblic)

ŽLINKROFI (ŽLIKROFI)

42 Belokranjski žlinkrofi

43 Dolenjski žlinkrofi

44 Idrijski žlinkrofi

45 Koroški sadni žlikrofi

46 Mokronoški žlinkrofi

47 Suhokranjski žlinkrofi

MOČNIK

48 Masovnik

49 Podmetenica

50 Sukan – šulen močnik

51 Žemljev močnik

KAŠE

52 Pečena kaša (koline)

53 Pečena prosena kaša v mrežici

54 Ribana kaša

55 Trikraljevska mlečna kaša

KRUH

56 Ajdov trijet

57 Beklin

58 Bel svatovski kruh

59 Hrvatica

60 Nakelada

61 Ocvrt bel kruh

62 Ocvrt kruh s sladkorjem in refoškom

63 Zafrkječa

64 Zavihnjača

RIBJE JEDI

65 Ciplji v pečici

66 Kozjanski krapi

67 Krap v pivskem testu

68 Krap z lečo

69 Krap z vinsko omako

70 Linj z žajbljem

71 Panirana raža

72 Pečen brancin

73 Pečen smuč v vinskem zelju

74 Polenovka po primorsko

75 Prekmurski krapci

76 Pršutova postrv

77 Raki po kranjsko

78 Ribje polpete

79 Rižota s kalamari (lignji)

80 Rižota s škampi

81 Rižota s školjkami

82 Sardele na šavor (mariniranje rib)

83 Sardonini fileti

84 Sipe z blitvo in polento

85 Stokviš ali stekviš (polenovka)

86 Škarpena z malvazijo

87 Štajerski krap

88 Zeliščna postrv

ŠTRUKLJI

89 Ajdovi štruklji z ocvirki

90 Čateški dolenjski štruklji

91 Figov štrukelj

92 Istrski štruklji

93 Kraški kuhani štruklji

94 Kuhani istrski štruklji s plečetom

95 Kuhan sirov (skutni) štrukelj

96 Kvašen sirov štrukelj

97 Škrljubčevi štruklji

98 Štajerski pečeni štruklji

99 Štruklji na sopari

100 Štruklji minutarji

101 Zdrobovi štruklji

POTICE (POVITICE)

102 Belokranjska povitica

103 Bizeljska ajdova potica

104 Idrijska potica(»zelševka«)

105 Kmečka kruhova potica

106 Prosta potica

107 Zidana potica

POGAČE

108 Belokranjska pogača

109 Vodnikova pogača

GIBANICE

110 Belokranjska gibanica

111 Gibanica na loparju

112 Gibanica na zeljnem listu

113 Gibanica z rozinami

114 Haloška gibanica

115 Kobanska gibanica – loparšnica

116 Pohorska gibanica

117 Primorska gibanica (gubanica)

SLADICE

118 Ajdov parjeni kolač

119 Ajdov pečenjak

120 Bezgovo cvrtje

121 Cvrta kutina

122 Domača omleta

123 Fritole (kvašene, nekvašene)

124 Fritole na piranski način

125 Hroštule

126 Jabolčni cvrtki

127 Kiflji

128 Kmečki zavitek

129 Kvašeni rogljički z marmelado

130 Menih

131 Prhkice

132 Šmorn

133 Tičica

KRAPI/KROFI

134 Ajdov krapec s kvasom

135 Gorenjski krapi

136 Gorenjski krapi s skuto

137 Povlečen krapec

MESNE JEDI

138 Dušeno srnino stegno

139 Fritaja s pršutom in refoškom

140 Fritaja z domačo klobaso

141 Frtalja s klobaso

142 Furežna

143 Gozdarska bržola

144 Jelenovi zrezki

145 Jetra in pljuča v omaki (koline)

146 Jetra v omaki z vinom

147 Kartuzijanski potočni raki

148 Kostelski želodec

149 Koznice

150 Krvava pogača (koline)

151 Kuhana govedina s krompirjem in hrenom

152 Kuhano pleče s koromačem (koprom)

153 Kuhano svinjsko meso (projnik)

154 Lažni vampi

155 Medena svinjska pečenka

156 Mesna pletenica

157 Nabudlana goska s suhim sadjem

158 Nadevan gosji vrat

159 Nadevana piščančja bedra

160 Ocvrta šnita/ribica (koline)

161 Osilniški piščanec

162 Ovčja koradela

163 Ovčje meso s peštom (tacom) in kislim zeljem

164 Pečen projnik (prolenk, prašiček) ali svinjska pečenka s kožo

165 Pečen puran in žemljev nadev

166 Pečen srnin hrbet

167 Peklani jezik

168 Pijani polži v vinski omaki

169 Piščanec v kozici z začimbami

170 Pleče s kostjo

171 Polži v pikantni omaki

172 Povijaka

173 Prašičja jetra s polento

174 Pražena jetra s česnom (koline)

175 Pražena telečja jetrca

176 Prekajena kuhana rebra in domača klobasa

177 Prepelice s kalčki

178 Prepelice v trtnih listih

179 Prosenica (mastnica)

180 Puran z mlinci

181 Račja solata

182 Rižota s piščančjimi jetrci

183 Sladke krvavice

184 Srna po bohinjsko

185 Suha vratina

186 Svinjina s koromačem in blitvo

187 Svinjska koradela s šalšo

188 Svinjska pečenka v mrežici

189 Svinjska ribica v zeljnem listu

190 Svinjske ledvice v omaki

191 Svinjsko meso in klobase v tunjki

192 Svinjsko stegno, nadevano s kislim zeljem

193 Štajerski bučni zrezek

194 Štajerski kapun (skopljen petelin)

195 Telečje prsi pod črpnjo

196 Telečje stegno pod črpnjo

197 Telečje stegno s krompirjem v pečici

198 Tripe (vampi) s peštom

ZELENJAVNE JEDI

199 Artičoke po istrsko

200 Artičoke z mladim grahom

201 Biži (koprska sorta graha) in patatine (mlad krompirček)

202 Biži (koprska sorta graha) s polento

203 Biži in finočo (gomolj sladkega janeža)

204 Blečiće (pašta)

205 Blitva s krompirjem

206 Bobići brez paradižnika

207 Bobići s paradižnikom

208 Borflonka

209 Cukete na solato

210 Črna redkev s kislim mlekom

211 Finočo (koromač) na solato

212 Fižol in krodigini

213 Fižoleti na solato

214 Fižolova solata s črno redkvijo

215 Frigani melancani (jajčevci)

216 Fritaja s paradižnikom

217 Fritaja s peski

218 Fritaja s špargo (šparglji)

219 Fritaja s tartufi

220 Fritaja z radičem

221 Fritaja z vinom (rdečim ali belim)

222 Frtalja iz mladih bučk

223 Fuži (pašta)

224 Gobe s koruznim zdrobom

225 Grenadir marš

226 Hrenova strjenka

227 Jajca na brodet

228 Kavolo z bešamelom (cvetača)

229 Kislo zelje s podmetom

230 Kislo zelje s prežganjem

231 Kmečke kumare

232 Korenjevec

233 Koromačeva frtalja

234 Krompirjevi svaljki

235 Kuhan regrat na solato z jajci

235 Kuhana špinača na solato

236 Kuhane buče s prežganjem

237 Kvašene ali pacane kumare

238 Nadevani bučni cvetovi

239 Ocvrti cuketni/bučni cvetovi

240 Ocvrto akacijevo cvrtje

241 Pastirski krompirček

242 Pečena medena buča

243 Peski na solato

244 Radič s panceto

245 Repne cime v solati

246 Rižota s cuketami

247 Rižota s špargo (beluš)

248 Rižota z blitvo

249 Rižota z rukolo

250 Solata iz kuhane rukole

251 Tenstani peski

252 Zabeljeni hmeljevi vršički

253 Zakrknjena jajca v smetani

254 Zavitek s špinačo in skuto (sirom)

255 Zelenjavna frtalja

256 Zelenjavne krvavice

257 Zelje ali vrzote v teći

DRUGO

258 Ajdova (zlivanka) vlivanka z bučnim oljem

259 Jajčna paštica za juho

260 Koroški nadeti rezanci

261 Koruzna (zlivanka) vlivanka z jabolki

262 Mlinci z drobtinami

263 Ocvrte rezine (jušna zakuha)

264 Pšenična zlivanka

265 Sirovi (skutini) svaljki

266 Suhi sireki

267 Široki rezanci s skuto

268 Vodni žličniki

 

Temo je spremenil(a) dreyc dne 03. mar 2005 11:06:28

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13630
Odgovor z dne - 4. mar 2005 14:42

Drejc, sem tvojo prošnjo posredovala moji izvedenki za angleščino (ki pa nima pojma o kulinariki) in bo mogoče lahko pomagala. Mamamia

 

mamamia

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13630
Odgovor z dne - 4. mar 2005 15:42

Prijateljica bo pomagala, čez vikend se bo s tem ukvarjala, pa dobiš. Ampak pri njej je tako - najprej mora razumeti te jedi v slovenščini, prevod je potem "mala malca", kot rečemo na štajerskem koncu. Pač pretežno je iz vrečke...

 

mamamia

Avtor: facko  

Član od: 6.2.2003
poslanih sporočil:47
Odgovor z dne - 6. mar 2005 19:13

Kolikor vidim, je dela kar precej, pa še besedišče je zelo zahtevno.

Mamamia, zakaj ne bi dali Dreycu telefonsko te izvedenke, da se dogovorita še za honorar?

Saj veste: za pošteno delo - pošteno plačilo.

 

LP

Facko

 

facko

Avtor: facko  

Član od: 6.2.2003
poslanih sporočil:47
Odgovor z dne - 6. mar 2005 19:22

Še tole:

gre za štiri avtorske strani, tako da bo še tako hiter in izkušen prevajalec za tole porabil precej časa in ne zdi se mi pošteno, da se ljudi obremenjuje kar tako - za hvala lepa, saj tole res ni "mala malca".

Ceniki pa so javno objavljeni:

http://www.drustvo-ztps.si/slo/index.html (kliknete na cenik prevodov na levi)

(ponavadi se sicer da zmenit za popust)

 

Sicer pa je to zgolj moje mnenje.

 

Lep dan še naprej

 

facko

 

Sporočilo je spremenil(a) facko dne 06. mar 2005 19:34:44

Avtor: modri trak  

Član od: 24.8.2004
poslanih sporočil:40
Odgovor z dne - 25. nov 2010 19:32

Pozdrav,

 

sicer ne spada čisto v to temo, je pa blizu. Kaj je to PUHLA? Vem samo, da izgleda kot pogača iz kvašenega testa, po vrhu ocvirki ali skuta. Najdem recept pod kakšnim drugim imenom?

 

lp

Avtor: rimljanka  

Član od: 14.2.2005
poslanih sporočil:15462
Odgovor z dne - 25. nov 2010 19:41

Nekaj takega? http://www.kulinarika.net/recepti/3187/ostale-jedi/postrgaca/  Podobno so nam enkrat kot dobrodošlico postregli na eni tusristični kmetiji pod Lisco, tam, kjer se zavije na Lovrenc.

Pri nas namesto z ocvirki, namažemo s smetano s kuhanega mleka ali, še bolje, s pregreto smetano in posolimo.

rimljanka

 

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 25.nov 2010 19:44

Avtor: neznan uporabnik

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 25. nov 2010 19:48

Bom tule piskrček pristavila:

od kod pravzaprav prihaja prežganka?

 

 

 

 

 

 

japaja

Avtor: modri trak  

Član od: 24.8.2004
poslanih sporočil:40
Odgovor z dne - 25. nov 2010 19:55

Rimljanka, hvala

Avtor: rimljanka  

Član od: 14.2.2005
poslanih sporočil:15462
Odgovor z dne - 25. nov 2010 19:55

japaja, misliš geografsko ali ime jedi?

 

rimljanka

Avtor: neznan uporabnik

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 25. nov 2010 20:23

Geografsko.

Ja kaj, a ime ne pride od tega, da moko žgemo? Ali se je nekomu nekoč moka prežgala in je z vodo pogasil in potem ugotovil, da je to čist dobro zas pojest?

 

Drugač je pa meni eno boljših nazivov za hrano BUHTELJ

 

japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.