Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Doma narejen sir

Avtor: JROMANA  
Član od: 27.8.2002
poslanih sporočil:2

Tema odprta - 29. jan 2005 21:18
Število ogledov: 8039, odgovorov: 8

Pozdravljeni,

 

ali mi kdo lahko svetuje, kako lahko naredim doma sir iz domačega kravjega mleka?

 

Hvala za pomoč!

Avtor: julia  

Član od: 5.12.2004
poslanih sporočil:513
Odgovor z dne - 30. jan 2005 1:20

Pravkar sem odgovorila na podobno vprasanje na forumu izdelava mladega sira. Poglej tja, ce te zanima, da ne pisem vsega se 1x.

 

julia

Avtor: aljalja  

Član od: 8.6.2003
poslanih sporočil:140
Odgovor z dne - 1. feb 2005 17:31

Recept:

1.mleko das kuhat, lahko vecjo kolicino, ker iz enega litra rata malo sircka

2.iztisnes sok treh limon

3.ko se mleko zacne dvigati-preden vzkipi, zlijes vanj sok iztisnjenih limon, premesas, odstavis

4.pistis, da se mleko sesiri in se loci od rumene tekocine

5.odlijes tekocino, sesirjeno mleko pa precedis skozi gazo in ga speres s hladno vovo, da izperes okus po limoni

6.skupaj z gazo iztisnes tekocino in sir pustis v gazi, ga obtezis ce hoces trsi sir ali premesas in je kot skuta

7.ohladis

 

namesto limone lahko uporabis jogurt. Tak mladi sir je izvrstnega milega okusa. lahko pa dodajas tudi zelisca ali zacimbe, orescke itd.

 

Avtor: kristy  

Član od: 18.6.2002
poslanih sporočil:700
Odgovor z dne - 2. feb 2005 7:39

Torej, naslov knjige je Izdelava jogurta, skute in sira - napisali sta Nežka Bajt in Slavica Golc - Teger - izšla v Založbi Kmečki glas.

 

In sedaj recept za izelavo sira v slanici

Prepisala bom recept ter dodala izkušnje. Sama naenkrat delam iz približno 10 l mleka. Termiziram v bistvu v parni kopel. En ogromen lonec z vodo, vanj postavljen drugi z mlekom, vendar ne na tleh, ampak ga ročaji držijo v zraku. tako se mleko enakomerno segreva. Traja pa seveda dlje.

 

- termiziramo mleko pri temperaturi 65 C (le da doseže to temeraturo, nato takoj lonec v hladno vodo)

- ohladimo na 32 C

- dodamo 2-3% jogurta (piše tudi 2 g kalcijevega klorida/10 l - vendar tega ne dodajam)

- dodamo sirišče po navodilu proizvajalca (približno 2 žlički na 10 l mleka dam jaz) in usirjamo 30 min

- razrežemo koagulum na kocke z robom 2-3 cm (jaz to naredim z dalšim nožem)

.- počakamo 10 min

- 20 min oblikujemo sirno zrno z rahlim mešanjem.

- preložimo v oblikovalo in stiskamo pod lastno težo ter obračamo vsake 3-4 ure

 

- naslednji dan sir razrežemo ter naložimo ter zalijemo z 8-10% slanico, ki jo pripravimo v sirotki

 

Pozimi zori približno 25 dni, dobra je že prej.

Rezine sira lahko takoj po razrezu suho solimo in zložimo v embalažo šele po nekaj dneh. Zalijemo s slanico. Če je sir preslan, ga za nekaj časa damo v toplo vodo.

 

Jaz ga hranim v hladilniku.

 

Sama sem sir nekaj časa še sušila, nato sem ga zložila v kozarčke ter zalila z oljčnim oljem.

 

Ta vrsta je najbolj enostavna, saj je ostale sire potrebno dogrevati, obteževati, sušiti, za kar moraš imeti pravi prostor.

 

Tina

Avtor: jade  

Član od: 11.11.2004
poslanih sporočil:5915
Odgovor z dne - 3. feb 2005 10:45

Zanima me kakšno sirišče uporabljaš, kdo ga proizvaja. Kaj to pomeni, da ga usirjamo? Mešamo ali pustimo pri miru? Sem delala pred kratkim sir ampak ne po tem receptu, pa ni ratalo noč, mleko je ostalo mleko. Sirilo sem kupila v lekarni, dala sem ga več kot v navodilih pa ni bilo učinka. Hvala za odgovor.

 

jade

Avtor: kristy  

Član od: 18.6.2002
poslanih sporočil:700
Odgovor z dne - 3. feb 2005 13:45

Sirišče se kupi v lekarni. Lahko doma pogledam, kdo ga proizvaja. Usirjanje pomeni, da ga pustiš pri miru. Mešat pa potem moraš res 20 min. Jaz mešam z metlico za stepanje, moj mož pa poenostavi delo in meša z multipraktikom. Sem bila enkrat fino lena in sem mešala le kakšnih 5 minut, pa mi je vse ušlo - zrnca se niso sprijela.

Jaz se točno držim temperatur in sir je super.

 

Tina

Avtor: lilijana justin  

Član od: 27.2.2009
poslanih sporočil:6
Odgovor z dne - 14. dec 2009 20:42

sirilo se dobi v Strahinju- BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO

http://www.s-bts.kr.edus.si/index.php?id=140

 

lilijana justin

Avtor: terakota  

Član od: 19.9.2009
poslanih sporočil:467
Odgovor z dne - 14. dec 2009 21:16

Meni že leta in leta dobro uspeva na sledeč način:

 

Zavrem 5-6l mleka, odstavim in dodam sok dveh limon, dam nazaj na ogenj in mešam kakšno minuto, da se ves sir loči od sirotke-če je ta še belkasta, dodam še malo limone in mešam na ognju še nekaj sekund. Precedim na gazo položeno na cedilo, oprham sir in gazo zavežem na kuhalnico ter naslonim na lijak, da voda odteka. Čez noč postavim kepo sira ovito z gazo v cedilo, cedilo v večjo skledo, direkt na sir pa nekaj težkega. Ko je sir tako pospravljen v hladilniku osolim prestreženo sirotko in jo shranim v skledi prav tako v hladilniku. Čez en dan, ko je beli sir že tako trd, da ga je lahko rezati samo odvijem gazo in ga shranim v slani sirotki-vsak dan obrnem. Dalj časa ga pustimo namočenega bolj slan postaja, dozori pa tam nekje čez 14 dni se ga da že lepo jesti (no, pa prvo minuto prav tako)...

 

terakota

Avtor: Reca  

Član od: 1.3.2004
poslanih sporočil:3814
Odgovor z dne - 4. jan 2010 17:20

Kristy, vse to do usirjanja sem nekako razumela, za ostalo pa bi te prosila, da poveš malo manj učeno. Mleko sem si namreč že naročila pri kmetu in zdaj ne vem kaj naj z njim počnem, če mi ne boš razložola bolj preprosto.

 

Hvala za odgovor kako bo ratalo pa poročam.

 

lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.