Pozor! kradejo nam recepte iz kulslo!

tema je zaklenjena

Ojla!

Tole pišem zato, da boste malo vedeli, kaj se dogaja za našim “hrbtom”, medtem, ko mi lepo ustvarjamo in pošiljamo recepte na www.kulinarika.net z dobrodelnim namenom, da pomagamo drugim.

Zadnjič sem kupila knjigo KULINARIKA Weekend, 215 receptov za pripravo jedi na žaru in ražnju; pripravili : Petra Trontelj in Tanja Pance; urednica Barbara Pance; tisk Grafis Trade Grosuplje 2004 in v tej knjigi sem našla svoj recept Svinjina s panceto.

Jaz sem recept objavila leta 2002, knjiga je izšla letos 2004 in recepta sta skoraj čisto enaka.

Recept iz knjige (str. 33): Svinjina s panceto :

Sestavine: 4 svinjski zreski, 8 rezin pancete, 8 tankih rezin sira edamca, poper, sol

Priprava: Zrezke popramo in solimo, nanje položimo rezine pancete. Na panceto damo po dve rezini sira (oziroma po okusu) in na sir zopet panceto. Rezine pancete naj gledajo čez rob zrezka. Prepognemo jih na polovico, spnemo z zobotrebci in spečemo.

Moj recept: www.kulinarika.net/baze/recept.asp

Prav tako sem opazla nekaj receptov, kot so: Burmanski žar, Armenski čevapčiči in Brancin na žaru, da so čisto enaki oz. verjetno prepisani.

Hočem samo povedati, da je narod brezobrazen, in na račun dobrih ljudi pobira denar, in ga služi na račun nevednih ljudi, tako kot sem bila jaz.

Pravkar je izšla knjiga KULINARIKA Weekend, Gobarska kuharica … je nisem kupila in imam prav tako občutek, da je tudi nekaj receptov prekopiranih iz www.kulinarika.net.

Lp,

Tatjana

Pozdrav, to se sliši zelo zanimivo in nič kaj prijetno. Treba bi bilo preveriti, ali imajo na www.kulinarika.net objavljeno kakšno klavzulo ali pa vsaj opozorilo o (nadaljni) uporabi receptov, ki jih pošiljajo uporabniki. Kot primer naj povem, da na www.jamieoliver.com obstaja podobno opozorilo, ki se glasi nekako takole: Vaši recepti so dobrodošli, vendar se zavedajte, da jih od trenutka, ko jih pošljete, lahko uporabim bodisi v originalni ali v spremenjeni obliki in so kot takšni moja last. Se pravi, s tem, ko uporabnik pošlje recept na www.jamieoliver.com, postane ta spletna stran lastnik recepta. Nič podobnega ne najdem na www.kulinarika.net, torej je zadeva res vprašljiva. Lep pozdrav, Miroslav Vulovic
Takšnje stavri me pa zelo ujezijo, na lepo povedano... Torej tisti, ki dajo recepte na Kulinarično Slovenijo, to naredijo z dovoljenjem, da jih lahko objavlja zgolj KulSlo. Na prvi strani jasno piše: "Vse strani so avtorsko zaščitene. Prepisovanje delno ali v celoti je dovoljeno le s privoljenjem avtorjev." Žal pravno KulSlo nima pogodbe z vami, da vas lahko zastopamo v pravnem sporu, kot ima to recimo Avtorska agencija, ki zastopa svoje avtorje. Zato pravno ne moremo plagiatorja mi sodno preganjati, ker so recepti VAŠE AVTORSKO DELO in torej vaši. Prispevali ste jih na KulSlo, lahko jih prispevate še kam, lahko jih izdate v knjigi in jo prodajate, ampak VI SAMI. Vi ste lastniki receptov, KulSlo ima da tako rečemo dovoljenje za objavo. Zato morate vi klicati na uredništvo te knjige in povedati, kam ste dali dovoljenje za objavo in kam ga niste dali, ter zahtevati odškodnino. Treba pa je biti pozoren na to, ali je recept DOBESEDNO prepisan. Če je majčkeno spremenjen, je pravno že sporno (tako mi vsaj pravijo advokati). Jasno se vidi kdaj je izšla revija, jasno se vidi, kdaj ste objavili recept tukaj, tako da... ne da vas ne želimo braniti, ne moremo vas, ker nismo založba niti avtorska agencija. Svetujem pa, da ne dovolite, da vaše recepte objavljajo drugje, ker ko pošljete recept na KulSlo nikjer ne piše, da ste ga dali v javno last. Piše, da prepis ni dovoljen razen s privoljenjem avtorjev. TUdi če ne bi nič pisalo, imate avtomatično pravice za recept, ki ste ga sami sestavili. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Samo v Dnevnik poglejte, pa bo... Ali pa v Jano. Očitno nikogar niso naučili citiranja. Loni
Tatjana! se strinjam s tabo, recept je tvoj (sem jih primerjala)! Ne vem v kakšno zadovoljstvo jim je da se kitijo z drugim perjem? Sam vprašanje časa je kdaj bodo začeli še slike krast! lp Alma alma moštrokol
Alma: Recept je torej DOBESEDNO prepisan? Jaz svetujem da jih pokličete! Če bo kdo ukradel vaše slike, lahko s pravnikom dobite kar nekaj denarja. Recept s sliko je namreč mnogo "bolj" avtorsko zaščiten kot samo recept... Ne bolj, ampak za sliko je lažje dokazati, da je prav vaša. V naši družbi se ukraden recept tudi bolj tolerira kot ukradena slika. Tak imam vsaj občutek. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije PS - Vabim pa seveda "avtorice" knjige, da se javita. Glede na to, da bereta te strani... Vsekakor pa oškodovani obvestite založbo, ki morda niti ne ve, od kje recepti.
To je pa res višek. Mi tukaj pošiljamo recepte za druge iz foruma. V zameno dobimo mi recepte od drugega, Da se bo iz tega služilo denar mi pa še na misel ni prišlo... Lp Saša Sasa Aleksandra Venturini
Saša: V tem primeru gre za krajo, torej nekaj nelegalnega, ne za služenje denarja. Zato mislim da bi se morali javiti vsi avtorji, ki svoj recept najdejo v knjigi. Samo težava je ker vsi nimajo knjige. Ali gre za revijo ali knjigo? Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Ali mi lahko prosim nekdo ki ima to knjigo/revijo napiše katera založba je izdala oz. kdo jo je izdal? Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Weekend kulinarika - vtipkaj v cobiss, pa boš videl, kaj ti vrže ven... Loni
Jernej: Kar nekaj podatkov o knjigi je čisto zgoraj, ko Tatjana razlaga svoje odkritje. Glede tega koliko je recept prepisan: vsej en stavek je povzet dobesedno, drugje je napisano plast pancete nekje rezine pancete...(pa to je eno in isto, saj vemo da je panceta narezana na rezine in jo zato zlagamo v plasteh). lp Sporočilo je spremenil(a) almam dne 23. sep 2004 08:55:42

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti