Priprava na december

stanka  

član od: 3.6.2002

sporočila: 716

tema odprta - 21. sep 2004 21:14 | ogledi: 11.655 | odgovori: 142

Mogoče se bo komu zdelo, da sem prezgodnja za Božič in Novo leto, vendar se mi vsako leto "zgodi", da kaj pozabim in si vedno mislim: "No, drugo leto bo pa drugače! Vse bom začela delati pravi čas, da me prazniki spet ne prehitijo...!" Leto pa je mimogrede naokoli, jaz pa spet v gneči, ki si jo ustvarim sama.

In da bi bilo letos drugače, vam predlagam, da eden drugemu pomagamo s pravočasnimi nasveti - kdaj narediti liker, ki bo za darilo; kdaj speči medenjake, sadni kruh; kdaj pripraviti drobno pecivo za darilca; kdaj narediti okraske iz slanega testa za okraske; kdaj naredit marmelado - tudi lahko za prisrčno darilo; mogoče celo namig, kdaj začnete ustvarjati domače voščilnice, adventne venčke...

Skratka, dela nam ne bo zmanjkalo, samo imejmo en zvonček, ki nas bo spomnil - k zvonenju pa ste vabljeni vsi!

Mimogrede, že delate likerčke za Novo leto?

LP, Stanka

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

22. sep 2004 8:59

Cmarim Pehtin liker - prvič in sem malo panična. Lumpica

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

22. sep 2004 9:32

Čao! Ja, v bistvu ne delam še nič, čeprav vsako leto sklenem, da bom čestitke naredila že ne vem kdaj, da bom naredila sezname, kaj bo za darila, porisala kak kozarček, stekleničko, ... Tako da, niti ni slaba ideja, da se takole malo posvetujemo. Pri nas si vsako leto z mamo in mami porazdelimo zadeve glede pečenja in kuhanja. Jaz vedno pripravim biskvitne zadeve in potratno potico. glede daril pa ne vem točno kaj in kako bo. Za družino ponavadi nakupim zadnje trenutke, ker se sproti zmišlujem, kaj bodo dobili. Za ostalo sorodstvo in prijatelje bi pa bilo dobro vnaprej kaj pripravit ja, likerčke, med, .... porišeš stklčeničke, naliješ in shraniš, vsakič malo, pa si ravno fertik do časa obdarovanj. Meni je najljubši limonin liker, letos pa tudi jaz pacam Pehtin zeliščni liker, samo najbrž ne bo za božična obdarovanja. Lep pozdravček, S.

ajta  

član od: 4.4.2004

sporočila: 91

22. sep 2004 9:32

Mimogrede, kakšni likerji pa se delajo za te praznike? Wishy

stanka  

član od: 3.6.2002

sporočila: 716

22. sep 2004 9:58

Lumpica, prav žal mi je, da sem za Pehtin liker prepozna. Poleti, ko sem v bazi našla recept, sem si obljubila, da grem naslednje leto marca v akcijo! To mora biti dobro - pa še zdravo! Anomis, super ideja za poslikavo stekleničk! To pa res lahko naredim že septembra! Po katerem receptu pa delaš limonin liker? Ko si ravno omenila med - meni so zelo simpatični kozarčki, v katerih je med s suhim sadjem ali oreščki. Ali to kdo dela doma? Samo naložiš sadje in čez preliješ med? Zdi se mi, da bi mogoče potem sadje "splavalo" na vrh. Se motim? Ali s tem, ko nekaj časa stoji, pridobi na okusu? In kateri med je najboljši? LP, Stanka

Maja Z  

član od: 20.8.2004

sporočila: 91

22. sep 2004 10:49

Zame je najboljši teranov liker, ki je v bazi receptov pod mojim imenom. Pa tudi čokoladnega se ne branim LP Maja

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

22. sep 2004 10:50

Jaz sem mislila letos podarjat doma narejeno marmelado (najbrž iz breskev in še kakšnega drugega sadja). Kdaj naj se lotim delat, da bo zadeva zdržala vsaj pol leta? In, ali bom oktobra ali novembra še dobila breskve? Za tiste, ki boste pekle piškote (danes so trije moji recepti s slikicami objavljeni!) predlagam, da jih spečete 10 - 14 predno se jih lotite jest. Vsaj marcipanove palčke so boljše, če malo odležijo v dobro zaprti posodi. Edino Miklavži so dobri čisto sveži. Lp, Asja Sporočilo je spremenil(a) Asja dne 22. sep 2004 10:52:19

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

22. sep 2004 11:40

Čao! ja, sej sem mislila na med s suhim sadjem in oreščki. pri nas uporabimo kostanjev ali cvetlični med, ker imamo takšnega doma. Suhe marelice in fige narežem na koščke, dodam lešnikova in orehova jedrca in mandeljne in zalijem z medom. Sadje "splava" do površja, res, ampak itak je kozarec poln, tako da sadje ni nikoli na suhem. Mora pa kak teden dva odležat, da seokusi prepojijo! Mjam... res dobro, ker obožujem med. Limonce pa naredim takole: 1 kg celih, dobro!!! opranih limon narežeš na kolobarčke, dodaš 3/4 kg sladkorja, vanilin sladkor ali dva, kak klinček in nageljnovo skorjico (moj dodatek, originalno tega ni), zaliješ z 1 litrom žganja in 2 dc prekuhane, ohlajene vode. Posoda mora biti dobrto pokrita in na temnem, odležati mora približno tri tedne, vmes včasih malo premešaš, da se sladkor bolje topi. Nato precediš, ker če pustiš z limonami, malo pogreni. Enkraten liker, postrežeš ohlajenega. Ga imamo vedno na zalogi! zdele sem se pa tko razpisala, recept je pa v bazi. Aja, pa lani sem spekla medenjake sestre vandeline (iz baze) in bili so super! Letos jih bom tudi! Asja, po mojem je sedajle ravno pravi čas za marmelado, edino cena breskev je že višja kot je bila. Marmelada pa MORA biti uporabna vsaj eno leto, če ne več! Razen če misliš, da do takrat že poide. Lep pozdravček, S.

lisička  

član od: 21.7.2003

sporočila: 588

22. sep 2004 13:10

Letos sem tudi jaz že prej mislila na božič in novo leto. V Mekcatorju sem kupila majhne kozarčke, takšne štirioglate z lepimi pisanimi pokrovčki. Ko sem kuhala marmelado, sem jo nekaj nalila tudi v te kozarčke. Žlahta bo dobila za darilo tako več vrst marmelad. Lepo darilo pa je tudi meden liker. Delam ga bolj po občutku. Žganje razredčim s prekuhano vodo, da dobim 40 %-nega. Na liter takšnega žganja dodam manj kot pol kozarca medu (to je okrog 40 dkg medu). To vse skupaj premešam, da se med stopi. Če hočeš bolj bister liker, ga po kakšnih treh, štirih tednih pretočiš. Spodaj se namreč nabere usedlina, ki dela liker moten. Potem ta liker naliješ v manjše stekleničke. Če imaš še malo umetniške žilice, jih še lepo poslikaš. Bom poskusla dobit točne količine za ta liker od prijateljice, ki je recept dobila pri neki čebelarki.

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

22. sep 2004 13:27

Lisička, mislim, da nekakšnega original recpeta za medico niti ni. To je že zeloooo stara pijača in se dela po okusu, tako vsaj pravijo pri nas doma. nekdo ima raje močnejšo, nekdo bolj vodeno, nekdo več medu.... prav tako je odvisna od vrste medu, žganja, nekateri dodajajao matični mleček, propolis, ... po moje je naša nekaj podobnega tvoji, vem samo da jo mama in mami delata po občutku in po okusu, nikoli ne merita. Je zelo dobra domača pijača, posebej primerna za mrzle zimske dni! Prav prijetno jo je malo "ruknit", ko prenehaš z odmetavanjem snega.... Lep pozdravček, S.

psonja1  

član od: 8.9.2004

sporočila: 27

22. sep 2004 13:30

za božič mislim narediti božično sladko hišico, kot jo je vedno izdelala iz piskotnega testa za medenjake naša babica. ali imate kaksne izkušnje s tem običajem ob božičnem času. SONJA PREŠERN

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti