Pizza doma kot v pizzeriji

nejcbond  

član od: 21.3.2004

sporočila: 2

tema odprta - 21. mar 2004 15:36 | ogledi: 19.131 | odgovori: 31

Meni doma nikakor ne uspe narediti testo za pizzo kot v pizzeriji (ali vsaj približno). Kje je trik? Moje testo je vedno tanko in nič napihnjeno, pa kot prepečenec.

Moj recept:

15g svežega kvasa, 90ml mlačne vode, pol žličke sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 175g moke, 1 žlička soli. Kvas zmešam z vodo in sladkorjem, stoji na toplem 15 min, nastanejo mehurški. Vmešam olivno olje. Moko in sol presejem v skledo, naredim jamico in vlijem mešanico s kvasom. Zgnetem v testo in potem gnetem še 5 minut (naporno ). Dam v polivinilasto naoljeno vrečko, na topem vzhaja 1 uro. Testo vzamem iz vrečke, pomokam, pregnetem 5 krat in razvlečem po naoljenem pekaču.

To da bi ga sukal in raztegoval z vrtenjem v zraku kot picopeki ne pride v poštev. Pečem 18-20min pri 200 oC.

A pozna kdo kakekga picopeka, da izda skrivnost?

nejc

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

21. mar 2004 16:23

Ravno danes je prišel na obisk brat z družino.Rekel je,če bi naročili pizzo.Sem rekla,da ni šans,da bo hitreje če jo naredimo sami in še boljša je .Pohvalili so jo.Ker nisem imela šunke,sem nadevala s košči hrenovke.V pol ure je bila pizza pripravljena za postrežbo,ker testa ne vzhajam nič.Testo je mehko. Poglej na www.kulinarika.net/baze/recept.asp -tekoči jogurt lahko nadomestiš z vodo -poskusi,ne bo ti žal Vesna Leben

Dusano  

član od: 29.9.2001

sporočila: 322

21. mar 2004 19:34

ojla Vesna kateri sir konkretno uporabljaš ? lp Dušan

nejcbond  

član od: 21.3.2004

sporočila: 2

21. mar 2004 21:41

Vesna, me zanima, če je mogoče testo za tvojo pico zmrznit in uporabit za kasneje. lp nejc

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

21. mar 2004 23:24

Jaz testo enkrat vzhajam, ampak nikoli ne več kot kako uro. Pa pečem na 250 stopnij kakih 5 minut in ne več, ker se sir lahko preveč zažge. Vedno uporabim mozzarelo! Meni je pizza doma všeč ravno zato, ker je drugačna kot v piceriji. Komi čakam! Jutri je na vrsti za večerjo! Najraje imamo "brezmesno" - mozzarela in pelati s šparglji ali surovimi šampinjoni. LP! Darja

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

22. mar 2004 7:24

NEJC ,testo lahko zamrzneš.In tudi če ti ostane že pripravljena pizza,jo lahko daš v skrinjo,vendar vsaka sveže pripravljena stvar je najboljša. DUŠAN,sprašuješ kateri sir uporabljam?Zaenkrat kupim tistega,ki je najcenješi.Pri sirih je odvisno koliko vsebujejo maščobe.Naprimer šmarski rok ima najmanj maščobe od vseh in je bolj kompakten (Se tudi lažje reže),siri z več maščobe se bolj razlezejo(se težje reže kot manj mastni).PREDLAGAM da narediš pol pizze s sirom z več in pol z manj maščobe in se odloči kaj ti bolj odgovarja. Vesna Leben

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. mar 2004 9:03

Jaz za doma pripravljeno pico striktno uporabljam recept za osnovni kruh, ki je skup sklamfal Jamie, se od vseh najbolje obnese. Raje kot kvas iz vrečke uporabim svežega. Navadno tudi mi damo gor, kar pač najdemo v hladilniku. Drugače jo imamo najraje z mozzarello, zato jo pa tudi imam vedno na zalogi. Loni

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

22. mar 2004 10:27

Pri nas je pica redno na jedilniku. Testo naredimo v multipraktiku (400 g moke, kocka kvasa, sol, skodelica vode) in ga pustimo vzhajat. Nato ga razvaljamo po pekacu (ta velikem iz pecice, ki sem ga prej oblozila s pekipapirjem), razmazem z doma pripravljleno paradiznikovo omako. Spet pustim vzhajat. Nato dam pekac za 10 do 12 min v pecico na 175 stopinj. Vzamem iz pecice in oblozim s poljubnim nadevom: sunka, mesani siri (mozzarella, gorgonzola in katerikoli sir, ki se dobro topi), gobice, skuta, hrenovke, paprika, jajcevci ...., kar je pac v hladilniku. Navadno razdelim pekac na cetrtine in vsako cetrtino oblozim po zelji jedca. Npr. ena puncka ne mara sunke, zato pripravim kos s sirom in skuto, brat ima rad bolj mocne okuse, zaznj pripravim kos s pikantno gorgonzolo itd. Spet postavim v pecico samo toliko casa, da se sir razstopi. ribica

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

22. mar 2004 10:48

Vsak po svoje, ne? Če imam dovolj časa, se lotim testa po receptu, katerega sem dobila iz južne Italije in sicer: par neolupljenih krompirjev skuham, ko so kuhani, jih olupim in s pasirko pretlačim v moko, kateri sem naredila obvezno jamico in dodala sol. Zdaj točnih količin ne vem, ker delam na oko, dam pa skoraj celo vrečko moke in ene tri debele krompirje. V mlačnem mleku raztopim kocko kvasa in ščep sladkorja. Vmešam gladko testo, če se prijema rok, dodajam moko, če je suho pa mlačno mleko. Dobro gnetem tudi do 10 minut. Vzhajam eno uro, nato pregnetem in vzhajam še 45 minut. Testa pride tudi za dvakrat. Testo razvaljam na tavelik pekač iz pečice, nič ne podlagam s peki papirjem niti ne mažem z maščobo. Pekač položim za kakih 8 minut na dno razgrete pečice (tako se speče testo), nato ga dvignem na sredinsko rešetko in pustim, da se speče še poljubni nadev oz. da se sir stopi. Kot dobra varianta za pizzo me je presenetil sir (mozzarella) Bella Pizza, šunke pa že več let nočem videt na pizzi in raje uporabim kuhan pršut. Drugače pa delam različne nadeve. Od zelenjavnih, do tuna-česen-rdeč fižol, špinače in skute, vedno pa dam paradižnik v koščkih ali pretlačene pelate in veliko svežega origana (in drugih začimb). TanjaG.

SonjaB  

član od: 9.1.2004

sporočila: 250

22. mar 2004 13:45

Tudi pri nas je pica zakon, sploh za otroke. Testo delam vedno na pamet. Moka, malo soli,malo sladkorja, sveži kvas, topla voda in seveda olje (najboljše je olivno). Testo pustim vzhajat, nato pa če imam čas, ga še enkrat pregnetem. Vse skupaj traja največ pol ure. Testa nikoli ne valjam, ampak ga oblikujem v namaščen pekač kar z rokami (olje!). Vsebina pice: raznolika, vendar najpogosteje šunkarica od Košakov in sir Edamec in pasiran paradižnik. Uspeh? Vedno. Pečem na 220 stopinj 20 minut. V mikrovalovki je pečena v 12 minutah! Sonja

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

23. feb 2007 8:51

Rada bi naredila pizzo z morskimi sadeži, pa ne vem kako?! OK, testo znam in vse ostalo samo ne vem kaj s sadeži naredit. Imam zmrznjene. Ali jih malo pokuham in take dodam na pizzo, če dam še zamrznjene bo verjetno pizza zelo vodena,....????? Hvala za nasvete. alexis Sporočilo je spremenil(a) alexis dne 23. feb 2007 09:04:57

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti