Plesen na živilih

jedert  

član od: 31.7.2008

sporočila: 77

tema odprta - 1. mar 2012 22:04 | ogledi: 17.121 | odgovori: 14

Danes sem hotela uporabiti vložene olive v kozarcu, ki sem ga odprla pred kakšnim tednom in kozarec hranila v hladilniku. Žal sem ugotovila, da se je na vrhu slanice nabrala plesen. Kljub temu, da je bil kozarec še do polovice poln oliv, sem vse skupaj zavrgla.

Kako pa vi ravnate v takih primerih? Živilo zavržete ali uporabite kljub plesni?  

 

jedert

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. mar 2012 22:14

Se mi je na olivah to že zgodilo, pa sem vse splahnila pod tekočo vodo, na cedilki, in olive spravila v plastično posodo s pokrovom, ki dobro tesni. Če ni vonjalo po kislem ali kako drugače, malo plesni ni razlog, da olive vržeš proč.

Če se mi kje po naključju kje pojavi plesen, recimo na vrhi domačega kečapa, tisto plast vržem proč, in če spodaj ni vonja po pokvarjenem oziroma se ne delajo mehurčki zaradi skisanost, mrtvo-hladno uporabim naprej.

 

Tudi sir obrežem, če splesni, in potem tisto, kar je še v redu, uporabim.

 

Se mi sicer res redko zgodi, da kaj splesni v hladilniku, a ko se zgodi,r avnam, kot sem opisala. Če je pa živilo pokvarjeno, roma seveda na kompost.

mamamia

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

2. mar 2012 6:44

Zadnjič je na TV nek sirarski strokovnjak govoril, da pri siru ni nič hudega, če plesnivo plast samo obrežemo in sir uporabimo naprej, le če je tudi spodaj na pogled videti zdravo. Drugače je, če je vse preplesnjeno.

Sweetie

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

2. mar 2012 7:40

S plesnijo previdno. Obstajajo tudi zelo strupene vrste plesni, ki se z zelo tankimi nevidnimi nitkami (koreninami) razrastejo skozi celotno živilo. Pri katerih živilih se pojavijo in kako se pravilno reče tem nitkam/koreninam bodo pa drugi povedali. Sam tega ne vem na pamet, ker vse kupim v dovolj majhnih količiniah, da lahko sproti porabim.

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

2. mar 2012 8:08

Mamamia. Potem bo pred desetletji, ko ni bilo hladilnikov vsi šli rakom žvižgat.

Sploh če so takšna živila dovolj toplotno obdelana, ni strahu, da bi bila škodljiva.

 

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. mar 2012 8:23

Plesni niso hec, ni pa tudi za pretiravat. Bolj nevarne znajo biti v živilih, ki vsebujejo veliko vode; v takem primeru je bolje stvar res na debelo obrezati ali tudi zavreči, saj marsičesa ne moreš videti s prostim očesom. Pri hrani, ki ima bolj malo vode - recimo kak trd sir - pa ni probleme. Odrežeš in konec. Je pa dobro paziti pri sadju, tiste male črne pikice na jabolku niso prav nič koristne, če tudi so bio; res od njih ne vzemeš konca, ampak fitotoksini so resna stvar in jih je bolje temeljito izrezati. 

Sonja

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

2. mar 2012 9:22

Plesen na trdem siru se res lahko obreže,plesen na ostalih mlečnih izdelkih pa je nevarna in je izdelek potrebno zavreči. V zadnjem tednu je bilo po TV (mislim,da pri Preverjeno) o plesnih in so povedali katere in kje so škodljive.

paulina d

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

2. mar 2012 9:39

Pri nas pa vsako plesnivo hrano zavrzemo, kajti plesen ni hec in povzroca cel spisek zdravstvenih tezav. Pri nas smo celo taksni "manijaki", da ne samo, da zavrzemo plesnivo hrano, ampak kasneje res dobro umijemo omarico ali hladilnik, kjer je pac bila najdena plesniva hrana.


Hrana, ki jo v primeru plesni vrzi stran

Hrenovke: Če se plesen nabere na hrenovkah, jih seveda takoj vrzi stran, saj lahko poleg plesni vsebujejo tudi neopazne bakterije. Enako velja tudi za slanino in kuhano meso.

Perutnina: Tudi perutnina ni več za uporabo, kadar se na njej nabere plesen.

Testenine: Ostanki testenin spadajo v vrsto hrane, ki vsebuje visoko koncentracijo vlage, zato so lahko plesnive testenine še bolj pokvarjene, kot izgledajo. Testenine zavrzi takoj ob prvih znakih plesni.

Mehke vrste sira: Sire kot sta Camembert ali Brie v primeru plesni vrzi stran, na Gorgonzoli in Stiltonu pa lahko plesen le odrežeš stran tako, da zraven odrežeš še dober centimeter »zdravega« dela sira.

Jogurt in kisla smetana: Že povsem majhna količina plesni je dovolj, da se toksini prenesejo v cel proizvod, zato plesniv jogurt ali kislo smetano vrzi stran.

Delikatesno meso: Kadar na delikatesnih mesnih izdelkih zagledaš plesen, je izdelek bolje vreči stran.

Marmelada: Plesen iz marmelade ne odvajaj z žlico, temveč marmelado odvrzi v smeti, saj se v mehki in vlažni hrani zelo hitro širi.

Mehko sadje in zelenjava: Saj verjetno ne bi niti pomislila, da bi pojedla jagodo, prekrito s plesnijo, ne? Čeprav včasih morda zgleda, kot da je plesen le na površini, pa je kljub temu definitivno uničen okus celega kosa plesnivega mehkega sadja ali zelenjave. Mehko sadje in zelenjavo, ki je prekrito s plesnijo, odvrzi stran.

Kruh in ostale pečene dobrote: Če je na celi štruci kruha le ena plesniva pikica, je verjetno druga polovica kruha povsem uporabna. Vendar strokovnjaki priporočajo, da kruha vseeno ne uporabite, saj morda vsebuje plesen, ki jo s prostim očesom ne vidite. Namreč hrana kot je kruh, pecivo, torta in ostale pečene dobrote dopuščajo plesni, da prodre globoko pod površje.

Hrana, ki jo kljub plesni lahko uporabiš

Suha salama: Plesen na suhi salami lahko enostavno odrežeš stran, jed pa uporabiš.

Trde vrste sira: Trd sir, kot sta na primer Edamec ali Jošt, lahko kljub plesni še uporabiš, le plesen odreži stran, in sicer tako, da zraven odrežeš še dober centimeter »zdravega« sira. Prepričaj se, da se nož med rezanjem ne dotika plesni, saj lahko v takšnem primeru plesen preneseš tudi na »zdrave« dele sira.

Trdo sadje in trda zelenjava: Pri trdem sadju in zelenjavi lahko plesen odrežeš stran in zdrav del sadja ter zelenjave kljub temu poješ, saj pri trdem sadju in zelenjavi plesen le stežka prodre v notranjost. S plesnijo izreži še dodaten centimeter zdravega dela sadja ali zelenjave.

Vir: http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/kako

Pa se neki za prebrat o vplivih plesni na zdravje: http://www.holist.eu/plesen.html

Sicer ne govori izrecno o plesni na hrani, ampak sama ne vidim bistvene razlike med plesnijo, ki se naredi na zidovih, ter plesnijo, ki nastane v hladilniku.

ursus_le

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

2. mar 2012 11:37

ursus_le je napisal/a:

Trdo sadje in trda zelenjava: Pri trdem sadju in zelenjavi lahko plesen odrežeš stran in zdrav del sadja ter zelenjave kljub temu poješ, saj pri trdem sadju in zelenjavi plesen le stežka prodre v notranjost. S plesnijo izreži še dodaten centimeter zdravega dela sadja ali zelenjave.

ursus_le

... kaj pa je mišljeno kot trdo sadje in zelenjava ....

katjushka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. mar 2012 13:56

Ursus_le, ker sem bila ravno pri koritu,  naj pripomnim, da se članek v drugem linku nanaša predvsem na "črno" plesen, ki raste po stenah in v stenah hiš in ne na tiste, ki se ti zaradi pozabljivosti naberejo na koščku salame ali v lončku marmelade.

 

 

Vanja

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

2. mar 2012 14:26

Vem, sej sem tudi pudarila, da se drugi link ne nanasa na plesen na hrani ... ceprav jaz ne bi jedla hrane ne z eno, ne z drugo, ne z XY plesnijo. Edino "plesen" pojem na gorgonzoli ali bleu siru in tu se seznam konca.

 

Katjushka - tudi jaz sem se sprasevala kaj je to trdo/mehko sadje ali zelenjava.

ursus_le

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti