Kaj se v tem času nabira v naravi ?

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

tema odprta - 5. maj 2011 22:21 | ogledi: 55.482 | odgovori: 260

Ojla!

Zanima me kaj nabirate v tem letnem času ?

Sama sem naredila regratov sirup in posušila cvetje, nabrala smrekove vršičke in nabrala čemaž-ter ga oddala poznavalki.

 

ham-njam

beli  

član od: 1.12.2005

sporočila: 81

6. maj 2011 7:38

Marjetice za čaj;)

 

beli

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. maj 2011 8:06

Trpotec - po navadi ozkolistni, flikneš ga med smrekove vršičke in sladkor, da se vse skupaj pajsa. Mzm nabira smrdljivko, to vem - za solato. Meto, meliso, materino dušico, ranjak - za čaj.

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. maj 2011 8:15

Bezeg začenja cveteti, kmalu bo cvetela robinija. Sicer pa nabiram lepe poglede, še lepše razglede, drobne užitke, tu in tam kak posnetek, ptičje koncerte, .....

rimljanka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. maj 2011 9:01

Robinija že kar nekaj časa cveti na Primorskem, v Brdih in Vipavski dolini nabirajo že prve češnje, mislim da so tudi polži zdaj godni tako da ni da ni .

lp

hedonist

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. maj 2011 9:15

hedonist je napisal/a:

 mislim da so tudi polži zdaj godni tako da ni da ni .
hedonist

Ne navajaj h kršenju zakona, veliki vrtni pož (in sorodniki iz istega rodu), ki se ga uporablja v kulinariki (od kopenskih polžev) j v Sloveniji zavarovana vrsta.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=19

rimljanka

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

6. maj 2011 9:47

Rimljanka, tudi čebele so zaščitene, pa poglej kaj se dogaja, polžev pa na svojem vrtu ne mara nihče. Nekateri jih uničijo, drugi pa pojedo. Na žalost postaja naša država bolj papeška od papeža. Seveda največkrat na napačnih točkah.

Hedonist, med prejšnjim vikendom sem bila v Vipavski dolini. Vse prelepo, vse cveti, diši. Sem pa kar malo zaprepaščena kako je akacija prerasla avtohtone gozdove in boršte na primorskem. Od njenih cvetov je vse belo do polovice Čavna in Gore. Robinija velja za plevel in mislim, da bi se naša država morala nekako zganiti in to razmnoževanje nekako preprečiti. Vem da so včasih iz njenega lesa delali kole za v vinograde, sedaj pa slišim, da Vipavci mečejo trte ven, ker da se pridelava vina ne izplača več. Da je les robinije uporaben še za kaj drugega pa ne vem.

Torej: za današnje kosilo bi malo hudomušno predlagala: polže s tržaško omako in ocvrte cvetove akacije. Pa dober tek

mejačka

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

6. maj 2011 10:19

Brezove liste,leskove liste,koprive,regratovi cvetovi so še nekje,liste robide,liste malin,jagodove liste,cvetovi bezga bodo kmalu,nekaj je še kurjih črevc in mrtve koprive.

A so cvetovi akacije tudi dobri za čaj?Ali jih samo cvrete kot sladico?

 

Pa kmalu rabarbara za sirup ali kompot.

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. maj 2011 12:23

Odlična izbira današnjega menija Mejačka. Glede akacije pa je res , kar si napisala iz leta v leto jo je več in vse bolj izpodriva ostalo rastje. Glede države, malo morgen, da bo kaj storila. Državni aparatćiki so dobri zgolj za pisanje predpisov in zakonov pogrenjo pa vedno na izvedbenem delu, žal. Pa ne bi o tem razpredal, nima smisla, danes je za taka dejanja preveč lep dan, pa še petek je.

lp

hedonist

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. maj 2011 12:55

mejačka je napisal/a:

Rimljanka, tudi čebele so zaščitene, pa poglej kaj se dogaja, polžev pa na svojem vrtu ne mara nihče. Nekateri jih uničijo, drugi pa pojedo. Na žalost postaja naša država bolj papeška od papeža. Seveda največkrat na napačnih točkah.

Torej: za današnje kosilo bi malo hudomušno predlagala: polže s tržaško omako in ocvrte cvetove akacije. Pa dober tek

Tu gre pač za evropske zakone, če slučajno ne veš. Čebele niso zavarovana vrsta, nisem pa nikjer trdila, da je njih treba ali se jih lahko pobija. To, če nekdo ubija še ne pomeni, da imam tudi jaz pravico ubijati. Polže se pa z vrta da odnesti v naravo. In pisala sem o povsem določeni vrsti (oziroma dveh) polžev, ne kar na splošno.

Robinija (kot je pravo ime "akacije") je že dolgo znana invazivna tujerodna vrsta, za širjenje katere so veliko krivi tudi čebelarji, ker je pač odlična čebelja paša. Ja, vse je dosti, dosti bolj povezano, kot si marsikdo misli.

In ne vem, zakaj je enkrat taista država kriva, ker predpisuje, da se nečesa ne sme uničevati, drugič pa, ker nečesa ne uničuje. Problem invazivnih tujerodnih vrst je globalen in vseobsežen, skoraj neobvladljiv. Dosti huje kot z robinijo je z žvrkljo (amrozijo), ki je hudo alegena. Tu je država naredila svoje in jo je VSAK posameznik (in skupnost), ki je lastnik zemljišča, dolžan odstaniti z njega. Torej bo avgusta veliko dela za mnoge. Pa se takrat nikar ne pritožujte nad dežurnim krivcem (državo), ki vam je nepotrebno delo naložila.

Vsekakor pa je bil moj namen seznaniti tiste, ki niso vedeli, da je veliki vrtni polž zavarovana vrsta in je torej ne smemo proto nabirati. Saj, če jih bodo hedonist, mejačka in še kdo vseeno nabirali, četudi vedo, da so zavarovane, gre na njih rovaš, morda sem pa komu le dala koristen namig. In tem je bil moj zapis namenjen.

 

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti