Univerzalni recept za miniaturno pito

bambika  

član od: 2.4.2008

sporočila: 8

tema odprta - 13. feb 2011 18:56 | ogledi: 10.928 | odgovori: 6

Iščem pomoč pri izdelavi pit. Zagledala sem se že v en recept po imenu Super dobra jabolčna pita, problem mi dela čas pečenja in tehnika.

Ne bi namreč rada naredila en velik pekač, temveč več majhnih pit, okroglih, velikih hmm približno en decimeter v premeru.

Je sploh moogče narediti tako majhno, fino pito? Seveda tudi debelina ne sme biti predebela - koliko priporočate?

Poleg tega sem razmišljala, da bi dodala med v nadev, nadev pa bi bil različen, odvisen od sezonskega sadja.

Koliko časa bi morala pečt tako majhno pito? Na kaj moram paziti pri pečenju in sploh oblikovanju take majhne pite? Ali je kakšno sadje, ki ne ustreza, da bi ga uporabili v piti?

bambika

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. feb 2011 19:21

E pa *ebiga bambika, kaj naj ti človk odgovori? Seveda se da naredit " majhna fina pita ". Če bi ena, ki pogosto dela pite hotla naredit tako " majhno fino pito " prvič bi ji " skor " ratalo, verjetno bi bila mal prepečena ( ali morda: nepečena ), a si slišala za tisto: vaja dela mojstra ( mojster pa vajo ).  Torej, če hočeš naredit pito rabiš testo ( kakorkoli obrneš je ena varianta testa 3:2:1, moka: sladkor: maščoba , z enim ali dvemi rumenjaki, vanila ali limonina lupinica in mal pecilnega ). Če iz enega recepta vzameš količine, lahko jih preračunaš in vidiš, koliko je treba sestavin za manjši pekač, vendar, če sam zmanjšaš po ploščini, bo pita predebela, torej moraš zmanšat tudi nekaj zaradi debeline........... Pri tanjši piti, bo tudi čas pečenja manjši, torej zmanjšaš tudi čas, temperaturo pa pustiš enako. Skratka, z uporabo zdrave pameti in nekaj poskusih boš postala stručko za " majhne fine pite ".

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. feb 2011 21:21

Vaja dela mojstra. Osnovno znanje matematike je zaželeno.

Vendelina jr.

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

13. feb 2011 21:36

Se da!

Priporočam kar isti recept, kot ga omenja ežoj, samo PAZI, zmotil se je pri razmerju (razmerje 3:2:1 (moka:maščoba:sladkor) - sladkorja je najmanj) + kakšen rumenjak, pljunek dobrega vina, ščep pecilnega... Sicer pa lahko zamesiš količino testa kot za navadno pito, potem ga uporabiš za male (saj ne boš delala eno po eno, a ne?).

 

Pri debelini testa razmišljaj tako, da bo razmerje testo:nadev približno enako kot pri običajni piti. Ko delam miniaturne pite, so v prerezu za pogledat skoraj enako kot navadna pita. Le pri okraskih (če hočeš na vrh narediti mrežo) bodi previdna ali pa se jih izogni - zaradi majhnih modelčkov bo mreža pretanka in se ti zna preveč zapeči. Če jo že moraš narediti, jo dodaj na vrh pite 5 minut pred koncem - no, peci še toliko časa, da bo prave barve.

 

Časa pečenja ti ne morem napovedati, ker ne poznam tvoje pečice, moje so običajno pečene zelo hitro, 15-20 minut. Odvisno od nadeva, seveda. Opazuj rob in boš videla, kdaj je dovolj. Če se ti ljubi, lahko testo najprej na hitro zapečeš (5 minut), šele nato dodaš nadev.

 

Težave bi lahko imela glede na nadev - jabolčne pite so na primer zelo hitro pečene, zato ti priporočam, da jabolka prej malo podušiš, sicer se ti lahko zgodi, da bo testo že rjavo, jabolka pa še kar trdna. Kar se vrste sadja tiče, imaš ogromno izbire. Kakšnih banan ti ravno ne bi svetovala, sicer pa je možnosti ogromno (poguglaj malo po receptih za fruit pie) - od jabolčne, slivove, češnjeve, ribezove... tudi skutne, orehove...





bambika[/citat]

tulka

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

14. feb 2011 19:12

Bambika, jaz ti predlagam, da si nabaviš takele okrogle modelčke za mini pite (co ravno premera okoli 10cm, mislim da jih imajo v vsakem večjem trgovskem centru kot je npr. Merkur, Mercator..... na gospodinjskem oddelku. Jaz jih uporabljam tudi za razne sadne ladjice z biskvitnim testom, mesne mini pite, kiš po eno porcijo itd..... Ninja24

bambika  

član od: 2.4.2008

sporočila: 8

16. feb 2011 17:45

Hvala za odgovor in potrpljenje, vedeti morate, da sama nikoli ne pečem sladkarij, všeč so mi samo pite - krosanti in sem zato nevešča peke. Od sladkarij znam narediti samo tiramisu in rumove kroglice.... Torej, da zberem skupaj, bi šlo takole: - itak da zmanjšam velikost, torej zmanjšam tudi debelino? mislim, da ste mi odgovorili, da ne pretirano zmanjšam, torej malo - temperatura pečenja mora biti enaka - čas pečenja krajši (bom gledala, a maksimalno dvajset minut) - še posebno pazit pri mreži zgoraj (brez nje žal ne gre), bolje da jo dam gor pet minut pred koncem pečenja Žal kakšnih ustreznih pekačev še nisem dobila, bom uporabila ene majhne kvadrataste, ki jih mam doma. Ne bom delala po eno, seveda, nič se bat. Naredila jih bom toliko, kot da bi delala eno veliko, samo da jih bo več majhnih, zato da bom preiskusila različne nadeve. Jabolke sem mislila podušit, ja. Uporabit sem mislila tudi hruške in ene vrste breskvino kašo. Zanima pa me, če je kdo preiskusil že med v nadevu (pomešat med sadje)? bambika

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

16. feb 2011 21:09

Z medom v nadevu še nikoli nisem delala - itak boš imela toliko malih pit, da lahko marsikaj preizkusiš. Poročaj. 

Pekače za mini pite sem dolgo nazaj kupila v Merkurju, videla sem jih tudi v Mullerju.

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti