Torte - cena

tanyči  

član od: 21.8.2006

sporočila: 77

tema odprta - 1. jun 2010 11:06 | ogledi: 15.351 | odgovori: 26

Živjo,

verjetno marsikatera izmed vas peče torte tudi po naročilu. Bom kar direktno vprašala.

Koliko računate za delo? *

Ali računate kaj manj, če jo naredite za prijatelje, sorodnike, če naročijo torto pri vas in torej torta ni kot darilo od vas?

*Vem, da je lahko ogromna razlika v ceni, saj na ceno vpliva več dejavnikov; vrsta kreme, okraševanje (smetana/tičino), detajli pri okraševanju, zahtevne oblike itd. Zato vas prosim, če ocenite, koliko bi stala:

1. Sadna torta (jagode, strjenkasta krema), oblika knjige, okrašeno s smetano, nekaj ročno izdelanih okraskov, cca 30cmx38cm (to je malce obrezan biskvit iz velikega pekača od pečice), trije biskviti, dve različni kremi?

2. Navadna okrogla iz modela, sadna, veliko sadja, oblečena v tičino in nakaj ročno izdelanih detajlov iz tičine.

3. Navadna okrogla iz modela, sadna, veliko sadja, oblečena v smetano in na njej čudovito izdelana malce večja figura (ala iz mase za oblikovanje 3D tort)?

Ponavadi narediš kakšno posebno obliko, nihče ne ve, koliko truda je v njej in zato težko računaš ves porabljen čas, sploh če delaš za prijatelje.

Zanimajo me torej vaše cenitve, mnenja, kajti sama sem prišla do zaključka, da se mi tort ne splača delati, če bi želela s tem kaj zaslužiti. Jo pa z veseljem naredim, če imam čas, ker sem rada ustvarjalna.

tanyči

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

1. jun 2010 12:21

Moram priznati, da sem spekla že ogromno tort in do sedaj nisem še nobene računala (ker si s tem ne služim kruha). In je tudi v prihodnje ne bom (pecivo, piškote, torte,... pečem predvsem za družinska srečanja). Strošek izdelave takšnih in drugačnih dobrot mi predstavlja malenkost napram občutku, ki mi ga dajo zadovoljni obrazi ožjih/širših družinskih članov.

Če se mi je pa kdaj zgodilo, da sem torto kupila (npr. lani decembra, ko smo delali omete v hiši in mi ni zneslo, da jo spečem), je pa pod 50€ nisem dobila...

 

 

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

1. jun 2010 12:44

tanyči, tvoja ugotovitev je prava. S tortami delanimi doma, ne boš kaj prida zaslužila.

 

Če računaš za torto 60€, se bo "kupcu" zdela draga. S tvoje strani, pa nekih blaznih viškov ne bo!

 

Če gledaš naprimer torto knjiga, tičina, ...:

Sestavine pridejo recimo 30€, 30€ si računaš za delo (govorim za torto oblečenov tičino)

(v teh sestavinah je računana tičina. Niso računane jedilne barve, ni računanih modelčkov ki jih potrebuješ...).

V delo pa moraš všteti peko biskvitov, izdelavo krem, zlaganja torte, kupe umazane posode ki jo je treba pomit, mečkanje in barvanje tičine, izdelava figuric, rožic, ... skupaj bo 6 ur hodilo krepko malo.

No, zraven sodijo še podstavki, škatle, prtički, elektrika, ...

 

Šolski primer izračuna stroškov, da si pokriješ opremo, stroške dela, energije in ti še nekaj ostane je:

stroški sestavin x 3

Torej, bi morala torto knjigo oblečeno v tičino računat 90€

 

Madonca, kako sem to fensi napisala

 

 

 

 

MM

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

1. jun 2010 12:47

Sorodnikom/prijateljem, računam samo sestavine (če jo oni sami nesejo kam), če je za darilo z moje strani, itak ne računam. Če naročijo znanci ali sorodniki, plačuje jih več, računam polno ceno

1. 60,00€

2. 45,00€

3. 50,00€

če je ta tvoj navadni model, 28cm premera ...

in vrjeli ali ne, vsakič znova ljudje presenečajo z raznimi odzivi, tako dobrimi kot slabimi, glede cene seveda.

Pitončica

tanyči  

član od: 21.8.2006

sporočila: 77

1. jun 2010 12:49

Ja, se strinjam z obema. V veselje ti je, ko nekdo pohvali piškote, torto ... Vem pa, da ni računice... tanyči

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

1. jun 2010 13:10

Kar nekaj tort je že šlo iz moje pečice in dejansko neke rentabilne računice ni. Vsaj pri meni, ker sem jih večino naredila za prijatelje in ožje znance. Vzela sem pač za stroške in mogoče eno kavico. A kje je še porabljena voda za pomivanje, elektrika in vsaj malo amortizacijske vsote za raznorazne pripomočke, ki kot že same veste niso ravno poceni. Nekatere torte so bile tudi podarjene. Zanje seveda nisem nič računala, bile so kot darilo.

So pa nekateri še sami od sebe primaknili kakšen euro ... sploh tisti, ki vedo, koliko dela, ur in truda je v posamezno torto vloženega.

Se pa podpišem tudi pod Pitončico, da res doživiš različne odzive glede na ceno torte.

V izogib neprijetnim presenečenjem, pa vsakemu vnajprej pripravim vsaj približen znesek, koliko ga bo stala torta.

 

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

1. jun 2010 14:29

To temo smo kar nekajkrat že obdelali, kokor se splača in kolkor ne. namesto, da kupec ve, da je torta delana z " pravimi sestavinami, mogoče celo z domačimi jajci, moko,...in razume, da če spečeš tako torto, imaš dosti več stroškov, kot jih ima ena slaščičarna, ki kupuje biskvite v prahu, ki se z vodo zmešajo in spečejo, pa kreme v kantah,... ... ter mu zato ni težko dat kolikor vpraša tisti, ki peče,...bi nekateri radi imeli še bolj poceni kot v slaščičarni. Pustimo stat, da se nekatera dekoracija dela več ur, ko se vrtnice delajo na roke, razno razni traktorčki, avtomobilčki, punčke, živalice iz tičine,... Pa tudi če je delano z modelčkom, tej modelčki prekleto drago stanejo,...Bi morali narest prvo ene 10 tort, da bi se kaj malega zaslužlo, da si človek kak modelček nabavi, da si v bodoče z njim lahko kaj pomaga. No tako nekateri mislijo, da če bo tako privat naročena torta, da bo zato cenejša. Taki naj si grejo kupit torto v kak supermarket, se dobi že za 6e. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

1. jun 2010 16:16

O, tole je pa težko vprašanje. Sem se že odločila, da bom tistemu, ki bi želel mojo torto v naprej rekla, da so dražje kot pri slaščičarju, in da če naroča pri meni, zato, da bo ceneje , žal ne bo šlo. Kot so rekle predhodnice.

Sem eni tako bol nizko zaračunala, ker se dobro poznamo, pa niti toliko ni imela sabo- zelo težka situacija.

Sem naredila kalkulacijo za svojo torto s cerkvijo.( v mojem albumu) Porabila sem za 79 € materiala, poleg tega, da ne moreš računati barv, arom, peki papirja, elektrike, ,   sem okraske izdelovala v večernih urah cel teden, testo spekla  v petek in v soboto delala od 6 ure zjutraj do  17 ure popoldan , kosilo je kuhal mož. Tisti ki so jo prišli iskat niso sicer nič rekli, sem pa kasneje ugotovila, da jim je bila zelo predraga.Računala sem 150€ . Tehtala je 14 kg, velikosti velikega pekača iz pečice.

Sem šla it teme.

Mislim ,da zaslužka s tem ni, je pa eno notranje zadovoljstvo in najraje jo naredim kar za darilo- mi vsaj ni potrebno po trgovinah skakati in kupovati darila, ki potem nekje ležijo, pa za manj kot 30-40€ spet nimaš kaj pametnega kupiti. Za torto pa porabiš lahko malo manj, če šparaš.

 

Tanjči še si boš belila glavo s tem.

 

 

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

1. jun 2010 17:24

mizarka je napisal/a:

Mislim ,da zaslužka s tem ni, je pa eno notranje zadovoljstvo in najraje jo naredim kar za darilo- mi vsaj ni potrebno po trgovinah skakati in kupovati darila, ki potem nekje ležijo, pa za manj kot 30-40€ spet nimaš kaj pametnega kupiti. Za torto pa porabiš lahko malo manj, če šparaš.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

 

Točno tako!

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

tanyči  

član od: 21.8.2006

sporočila: 77

1. jun 2010 19:30

ja, tako je to... sama nisem nisem zasledila te teme, zato sem jo odprla....se opravičujem, če je koga zmotilo..... tanyči

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti