Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Ostali forumi/Ostale teme

rdeči pirhi

Avtor: mamaF  

Član od: 21.1.2008
poslanih sporočil:3233
Odgovor z dne - 23. mar 2010 21:56

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Najlepše, kar sem jih videla, je naredila mamaF, ko jih je barvala v teranu.

 

[cevlji-rdeci] Vanja

Vanji hvala za kompliment, teranovi pirhi, ki sicer niso rdeči, ampak temno vijoličasti, izgledajo pa takole:

 

 

[pribor] Mojca

Avtor: Vanja_v_ZDA  

Član od: 14.11.2008
poslanih sporočil:5361
Odgovor z dne - 23. mar 2010 22:00

No, sem imela prav???

 

Vanja

Avtor: urssa  

Član od: 25.12.2005
poslanih sporočil:370
Odgovor z dne - 23. mar 2010 22:09

Hja teli so res lepi :) Te sem tako ali tako nameravala narediti. Verjetno se naredijo tako, da se da surova jajca kuhat v teran? Ali je kak drugačen postopek?

 

Urša

Avtor: Lizzie  

Član od: 26.2.2009
poslanih sporočil:504
Odgovor z dne - 23. mar 2010 22:37

Ojej, res so lepi :) Tudi mene zanima postopek... Zgleda kot da so posuti s kristalčki, to res pride od vina?

 

Lizzie

Avtor: mamaF  

Član od: 21.1.2008
poslanih sporočil:3233
Odgovor z dne - 24. mar 2010 0:20

Surova jajca položimo v kozico in zalijemo s teranom - toliko, da so pokrita. Počasi segrevamo do vrelišča in pustimo, da se na šibkem ognju, ob rahlem vretju kuhajo kake pol ure. Jajca pustimo kar v vinu, da se vse skupaj ohladi.

Kristački res nastanejo - kako in zakaj bi moral pojasniti kdo, ki je bolj podkovan v kemiji kot jaz, verjetno pa se to zgodi zaradi reakcije kisline v vinu z apnenčasto jajčno lupino.

Če jih previdno in nežno prijemamo, kristalčki ostanejo na jajcih in ne odpadejo.

Več o tem pa se mi zdi, da smo že lani pisale v podobni temi:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=17863&offset=10

 

Punce, dosti idej je že v odprtih temah:

 

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=9650&besede=pirhi%20barvanje&offset=0

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6195&besede=pirhi%20barvanje

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6351&besede=pirhi%20barvanje

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3862&besede=pirhi%20barvanje

 

[pribor] Mojca

Avtor: tedyka  

Član od: 23.4.2009
poslanih sporočil:455
Odgovor z dne - 24. mar 2010 6:24

Meni so najlepše obarvana tista s čebulo, prej zavita v kakšno najlonsko nogavico in s kakšnim zeliščem ali rožico, lepa so tudi taka, da jajce ovijemo v čebulne olupke in nato damo v nogavico in tesno povežemo (pridejo taka marmorirana), potem jajca tudi tesno povežem v mrežico od limon ali pomaranč in dobijo tak kačji vzorec. Različno barvo s čebulo barvanih jajc dobimo z različno količino olupkov v vodi in pa različno temnimi olupki. Zanimiva so jajca barvana v olupkih rdeče čebule - imajo tak rdeče rjav temen odtenek. Seveda nekaj jajc obarvamo tudi v črnem vinu, ker pa to ni teran dobijo malo bolj vijolično barvo, kot ta od mamaF in so ravno tako posuta s kristalčki. Poskusili smo tudi z belim vinom, kristalčki sicer so, ni pa barve - so taki bolj sivkasti.

Pred leti sem poskusila tudi barvanje z žafranko, kamilico, rdečo peso in špinačo, pa pri rjavih jajcih ni bilo zadovoljivega učinka, tako da sem jih na koncu dala kar med čebulne olupke. Mogoče je zadovoljiv rezultat samo na belih jajcih. Nam pa osebno niso všeč jajca barvana s temi umetnimi sintetičnimi barvami, ki se svetijo, ker mi izgledajo tako plastično in umetno.

Toliko o mojih izkušnjah, sicer pa je mamaF navedla kar nekaj tem in tam je objavljeno zelo veliko idej.

lep pozdrav

 

tedyka

Avtor: girica  

Član od: 25.5.2009
poslanih sporočil:617
Odgovor z dne - 24. mar 2010 7:56

Bravo, mamaF za te čudovite slikice. Tudi sama jih kuham vsako leto v teranu ali refošku.

Otroci pa jih kuhajo v vodi, kateri so dodani olupki od čebule. Najraje uporabijo rdečo čebulo, ker je potem barva res izrazita.

 

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Avtor: Lizzie  

Član od: 26.2.2009
poslanih sporočil:504
Odgovor z dne - 24. mar 2010 8:39

girica, a če jih v refošku kuhaš so tud kristalčki?

 

Lizzie

Avtor: girica  

Član od: 25.5.2009
poslanih sporočil:617
Odgovor z dne - 24. mar 2010 8:48

Ja, Lizzie, tudi.

 

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Avtor: beatrice  

Član od: 18.11.2009
poslanih sporočil:131
Odgovor z dne - 24. mar 2010 9:09

Drage jajčne strokovnjakinje,

ali mislite, da bi bilo tudi z Refoškom v redu? Imam namreč eno načeto steklenico v hladilniku že kakšen mesec, pa bi ga morala porabit. Morda ga bodo jajčka lepo absorbirala? Kaj menite?

Beatrice

 

beatrice

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.