Lepo prosim, če morda kdo ve , kaliko mora biti glicinija stara, da zacveti? Naša ima štiri leta, pleza po žični ograji, vse poletje zelo raste, ko pa pride pomlad, pa nikjer nobenega cveta. Uh, to me zelo jezi.Znanka mi je rekla, da rastlina ne cveti, če je vzgojena iz semena. Ali to drži?
buča
Glicinija
Tukaj je opis glicinije:
http://www.okrasnivrt.com/rastline/vzpenjavke/glicinija.php
mi smo jo imeli, očitno japonsko, ker je cvetela šele po olistanju, drugje pa sem videla kitajsko, katera je bila v polnem cvetenju brez perja. Če si jo kupila, se pozanimaj, da ne boš razočarana, ker japonska nima veliko cvetja. Mi smo jo požagali, izkopali, pa še raste ven, kjer ostal kakšen del korenine.
LijanaPri nas je menda že nekja desetletij in lepo cveti. Držite se vanjinih napotkov.
kar se pa strupenosti tiče: ni edina in je pač normalno, da so rastline strupene, to je njihova obramba pred tistimi, ki jih jedo. No, mi jih gledamo in očem niso strupene, pa povohamo jih tudi lahko. Najbrž ni kaj dosti bolj/manj strupena kot oleander, tisa, difenbahija, svilnica, zimzelen, narcisa, šmarnice............ Kaj vem, mi smo vedno živeli z rastlinami, iz plenic ven, moja nečakinja tudi, zdaj sestričnih sinček, pa nikoli ni bilo nobenega problema. So nas pač tako vzgojili, da smo vedeli, kaj in kako.
| buča je napisal/a: |
| Naša glicinija naredi čez poletje 3, 4 metre dolge poganjke. A morem te veje skrajšati na 10 do 15 cm? Ja, morda porabi vso energijo za veje. Letos sem ji že oprostila, ampak drugo leto bo šla pa pod sekiro, če nebo nič. |
No, tisti listi so zaslužni za energijo, buča, a ne? Oni s fotosintezo tvorijo zalogo za cvetenje.
Pojdi v knjižnico, poišči si ustrezno literaturo in preštudiraj. Ni vrag, da ne najdeš odgovora. pa v kaki dobri vrtnariji bi ti tudi znali svetovati. Sekira pa naj le počaka, no................... vsaka stvar potrebuje svoj čas.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.