Tudi jaz kuham marmelado iz grozdja - izabele. Najprej kakih 10 minut kuham cele, oprane grozdne jagode (na dno kozice nalijem za pol prsta vode, da se ne smodijo), ko pa jagode popokajo, odstavim z ognja. Potem maso še delno sesekljam s paličnim mešalnikom. (včasih vmes zaškrta tudi kakšne koščica) Jagode kar z roko oz. zajemalko pretlačim skozi kovinsko cedilo za solato ali testenine, da na vrhu ostanejo vse koščice in olupki (če imaš pasirko, bo šlo še lažje), dobljeni gosti sok pa zmešam s sladkorjem (0,5 kg na kilo grozdja, lahko pa tudi manj) . Kadar smo imeli kaj zrelih fig, sem jih dodala - zanimiva kombinacija.
Grozdno kašo s sladkorjem počasi segrevam do vrenja, ko zavre, pa ob stalnem mešanju kuham še -na pamet rečeno kake pol do tričetrt ure - dokler se ne začne gostiti. Če dodaš sredstvo za želiranje, bo seveda gosta dosti prej.
V pečici segrejem kozarce na 100 stopinj in še vrelo marmelado nalivam v vroče kozarce. Polne kozarce pokrijem z odejo in pustim, da se marmelada počasi shladi.
mamaF - Mojca