Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

manj kaloricno pecivo

Avtor: danca  
Član od: 2.8.2002
poslanih sporočil:256

Tema odprta - 2. okt 2002 22:53
Število ogledov: 3808, odgovorov: 8

Nisem prepricana, ce postavljam svoje vprasanje v pravi rubriki. Odkar preskusam recepte s KS, to je priblizno en mesec, sem porabila vec sladkorja kot prej vse leto skupaj. Hocem povedati, da vsi recepti za sladice vsebujejo prevec "dobrega": neznanske kolicine mascobe in predvsem sladkorja, vsaj za moje razmere; ali pa jaz izbiram napacne recepte, oziroma ne znam najti pravih. Da ne bom predolga - zanimajo me predvsem recepti za enostavne sladice, ki so manj kaloricne, vsebujejo manj sladkorja in mascobe, torej naj bi bile tudi bolj "zdrave", pa vseeno dobre. Ali bi lahko recepte razvrscali tudi po teh kriterijih, oziroma odprli (pod)rubriko MANJ KALORICNO PECIVO? Ce pa to ni mogoce, pa prosim vsaj za kaksen nasvet na to temo.

 

Hvala.

 

Danca

Avtor: megi  

Član od: 9.10.2001
poslanih sporočil:318
Odgovor z dne - 3. okt 2002 7:20

Že sami ste ugotovili ,da je v receptih preveč dobrega. Je pač v življenju tako, kar je dobro in lepo je škodljivo ali pa nemoralno. Včasih pač zamižimo na eno oko in se pregrešimo.

Jaz dam , če se mi zdi preveč sladkorja za eno tretino ali celo polovico manj , kot je v receptu.

 

martina

Avtor: danca  

Član od: 2.8.2002
poslanih sporočil:256
Odgovor z dne - 3. okt 2002 14:44

Tako hitro se ne morem sprijazniti z gornjo resnico, ki drzi le deloma. So dobre in lepe stvari v zivljenju, ki niso skodljive.

Pri peki peciva ze zdaj dam manj sladkorja, kot ga predvideva recept. Ampak prepricana sem, da ima marsikdo na zalogi kaksen recept za dobro sladico (ni treba, da je zelo sladka), ki ze v osnovi vsebuje minimalno kolicino tako imenovanih "dobrih" stvari, oz. mascobe in sladkorja. Pa zato se ni treba, da je pusta in brez domisljije. No, za kaksen tak nasvet oz. recept se toplo priporocam.

Hvala ze vnaprej.

 

Danca

Avtor: Morska deklica  

Član od: 14.9.2001
poslanih sporočil:113
Odgovor z dne - 3. okt 2002 15:29

Ena taka zelo dobra, pa tudi zdrava sladica so Muffini z ovsenimi kosmiči in sadjem. Recept sem vpisala v bazo receptov. V tistem receptu je sicer nekaj sladkorja, ki pa ga lahko nadomestite z medom ali dodate malo suhega sadja.

 

Irena

Avtor: lucija  

Član od: 8.7.2002
poslanih sporočil:403
Odgovor z dne - 3. okt 2002 18:13

MAKOVO PECIVO

 

150 g sladkorja

100 g lešnikov

100 g maka

4 jajca

400 g naribanih jabolk

175 g moke

 

Beljake stepeš s šestimi žlicami hladne vode, dodaš sladkor, nato vmešaš rumenjake, moko, jabolka, lešnike in mak. Pečeš pri 180 C približno 40 minut.

 

Recept je originalen, jaz pa dam zmeraj polovično količino (rjavega) sladkorja in dva rumenjaka namesto štirih, da je še manj kalorično, in razlika sploh ni opazna. Če me zamika, pa naredim še preliv iz 100 g čokolade - a je tudi brez prav dobro.

 

NARASTEK IZ PROSENE KAŠE

 

Količin ni,ker to delam na pamet, pa tudi niso tako pomembne - pač po okusu. A recimo da dam približno 150 g kaše, dve do tri večji jabolki, 250 g skute in 50 g sladkorja. Uporabljam posneto mleko in skuto iz posnetega mleka ter rjavi sladkor.

 

Kašo skuhaš na mleku, zmešaš z naribanimi jabolki. Ko se malo ohladi,dodaš skuto, stepeno z dvema rumenjakoma, limonino lupinico in sladkorjem. Na koncu narahlo vmešaš sneg iz treh beljakov. Pečeš na 200 C, dokler ni zlato zapečeno (kakih 45 minut).

Avtor: Berni  

Član od: 2.7.2002
poslanih sporočil:55
Odgovor z dne - 8. okt 2002 13:32

Manj kalorična sladica:

Pečene breskve s kus kusom

 

4 breskve (ali nektarine ali hruške)

12 dag kus kusa

vanilijev sladkor, limonin sok

0,3 dcl likerja

5 dag sladkorja

1 žlica kisle smetane in 2 žlici sladke smetane

3 beljaki

Sadje prerežemo na polovico in ga malo izdolbemo. Skuhamo kus kus in ga izplaknemo z mrzlo vodo. Potem ga stresemo v posodico in dodamo vanilijev sladkor, limonin sok, sladkor, liker, kislo in sladko smetano, premešamo in s to maso napolnimo sadje. Polnjene breskve naložimo na pekač in jih pečemo v pečici pri 195 C 5-10 min. Vmes beljake stepemo v sneg in dodamo malo sladkorja. Sneg damo na pečene breskve in vse skupaj še enkrat položimo v pečico, kjer pecivo na 170 C pečemo tri minute.

 

Berni

 

Sporočilo je spremenil(a) Berni dne 08. okt 2002 13:33:12

Avtor: Rebeka  

Član od: 1.10.2001
poslanih sporočil:510
Odgovor z dne - 8. okt 2002 13:44

Pred kratkim sem v bazo receptov napisala recept za skutino pecivo (če vam je seveda skuta všeč), ki vsebuje le 3 žlice sladkorja za pekač. Da je pecivo manj kalorično vzamem pusto skuto, lahko kislo smetano in jogurt.

Lp

Avtor: Fani  

Član od: 18.7.2002
poslanih sporočil:371
Odgovor z dne - 10. okt 2002 0:46

Meni so prav dobri Piškoti iz ovsenih kosmičev, za katere je recept napisan kar na vrečki z ovsenimi kosmiči (v trgovini najbolj običajni kosmiči, temno zelen napis). Spečem jih iz polnozrnate moke, dam rjavi sladkor (količina se zmanjša, ali celo povsem opusti). Enkrat sem slučajno odkrila, da so še boljši, če namesto kosmičev daš musli - seveda, saj so v musliju same dobre stvari. Kar v roki oblikujem majhne "polpetke" in jih zlagam na pekač, pečeni izgledajo kot kukiji. Sicer so močno temno rjave barve, pri nas jih gledajo postrani kot "tiste mamičine piškote". Vendar če zmanjka vseh drugih, priznajo, da so pa mogoče le dobri.

Meni pridejo prav tudi v službi, če zmanjka časa za malico.

Lp, Mimi

Avtor: cheyenne  

Član od: 12.10.2002
poslanih sporočil:42
Odgovor z dne - 12. okt 2002 20:50

No, jaz poznam še enega! Sam je z natreenom, ki pa ga lahko nadomestite z malo sladkorja!

TORTICE S SADJEM

140g bele gladke moke

1/4 žličke pecilnega praška

25g sadnega sladkorja

1/2žličke tekočega sladila

1 ščepec soli

1 jajce

50g dietne margarine

 

Moko zmešamo s pecilnim praškom. Na sredi naredimo jamico, v katero damo sadni sladkor, sladilo, sol in jajce. Margerino razporedimo v kosmih po moki po robih in hitro ugnetemo. Testo naj 1 uro počiva na hladnem. Modelčke namastimo. testo razdelimo na 9 enakih kupčkov. Pečico segrejemo na 170°. Z vsakim kupčkom obložimo modelček in pečemo 10 minut na zgornji višini.

 

Testo lahko oblikujemo tako, da ima luknico in po pečenji nanje naložimo sadje, ki ga pokapamo z prelivom za torte!

 

Chyenne

 

Sporočilo je spremenil(a) cheyenne dne 12. okt 2002 20:51:28

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.