Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Mali oglasi kulinarika

KUMKVAT

Avtor: jaša  
Član od: 1.2.2008
poslanih sporočil:927

Tema odprta - 18. feb 2008 23:26
Število ogledov: 10451, odgovorov: 9

Ponovno se obračam na vas in vas naprošam, če ga mogoče kdo goji in ima kaj semena odveč, naj lepo prosim piše na ZS. HVALA. LP

 

jaša

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:716
Odgovor z dne - 29. feb 2008 21:49

Ne vem, če tole kaj pomaga, ampak ravno ta teden sem videla sadeže kumkvata v Leclercu. Če kupiš kakšnega, ni šment, da ne prideš tudi do koščic!

 

LP, Stanka

Avtor: morska medvedka  

Član od: 31.8.2004
poslanih sporočil:2718
Odgovor z dne - 29. feb 2008 22:02

V merkurju so imeli dreveščka limon, pomaranč in kumkwata.

 

E.

Avtor: lucka52  

Član od: 13.7.2007
poslanih sporočil:1928
Odgovor z dne - 1. mar 2008 7:44

Jaz sem po nasvetu vrtnarske strokovne revije naredila potaknjence ene stare sorte limone-zdaj so stari ze tri leta in upam da bodo letos cveteli in ( mogoce ) imeli kaksno limoco. V tem primeru limonovcev ni treba cepiti.Uspeh sicer ni zagotovljen, ampak ce imas veselje, poskusi s potaknjenci.lp

 

lucka

Avtor: rimljanka  

Član od: 14.2.2005
poslanih sporočil:15335
Odgovor z dne - 1. mar 2008 8:21

lucka52, ne moremo pričakovati, da se bodo vsi potaknjenci prijeli, tisti, ki pa se, so genetsko (torej po dednem zapisu) identični osebkom, s katerih smo jih narezali. So torej njihovi kloni.

Torej lahko pričakujemo (in pričakamo), da bodo plodovi enaki materinskim, seveda smo v primeru, da bo rastlina rastla v enakih razmerah kot materinska.

 Lahko pa se pojavi ena razlika. Če je bil materinski osebek cepljena rastlina, je bil njen spodnji del (pod cepljenim mestom) drugačnega dednega zapisa. Običajno so ti deli (podlaga jim rečemo) taki, da imajo dober koreninski sistem, so manj dovzetni za bolezni korenin,...in še kakšno dobro lastnost imajo. Cepljena rastlina je torej v tem smislu na boljšem.

Najbrž nisi pomislila, ampak krepka večina lončnic v cvetličarnah, pa tudi številne rastline v vrtnarijah so vzgojene po takih poteh (vegetativno razmnoževanje), zato pa so si podobne kot jajce jajcu.

Veliko veseljja s tvojimi limonovci ti želim! Čisto drugače je, kajne, kot če kar v trgovini kupiš sadiko.

Avtor: lucka52  

Član od: 13.7.2007
poslanih sporočil:1928
Odgovor z dne - 1. mar 2008 8:34

Seveda,Rimljanka, zato sem sem pa sfehtala od starejse sosede potaknjence ene stare, odporne sorte,ki ima velike plodove in tako diiiiisi! Res upam,da mi bo uspelo-vsekakor bom porocala.Pa lep dan vsem,cetudi zgleda bolj kislo.

 

lucka

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:716
Odgovor z dne - 23. mar 2013 17:46

Ta teden sem kupila drevesce kumkvata. Vem, da sedaj še ni za ven, ne vem pa, kako ga naj ta čas negujem. Bo negreta, svetla soba v redu? In zalivanje? Ves čas mokra zemlja ali bolj poredko?

In kdaj ga lahko dam ven, glede na to, da sem Štajerka?

 

Pozdravček, Stanka

Avtor: lucka52  

Član od: 13.7.2007
poslanih sporočil:1928
Odgovor z dne - 23. mar 2013 18:34

Seveda bo dobra, zakaj pa ne?

Pozimi zalivaj zmerno, bolje manj kot preveč, sicer pa je ta čudovita rastlina med vsemi citrusi nemara še manjmanj zahtevna in najbolj odporna na mraz.

 

http://www.kmetija.si/Nasvet/kumkvat

Jaz ga imam že kake dva tedna  zunaj,  na pokriti zavetni  terasi, kjer ni nikoli manj kot+ 2 , 3  stopinje  in prava paša za oči je, prepoln sadežkov.



lp lučka

 

Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 23. 2013 18:36

Avtor: Loni  

Član od: 12.12.2001
poslanih sporočil:7584
Odgovor z dne - 23. mar 2013 18:37

Naši citrusi prezimijo v svetli garaži, zalivamo na 7 do 14 dni, ven jih (sicer na Primorskem, a severnem) damo, ko ni več nevarnosti pozebe, oziroma na začetku jih ponoči dajemo še nazaj v garažo..

 

Loni Makaroni

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:716
Odgovor z dne - 24. mar 2013 10:51

Hvala za nasvete! Torej bo naš kumkvat kmalu odšel na balkon ...

 

Pozdravček, Stanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.