O, mi pa za pusta hudo grešimo. Začne se na debeli četrtek, ko spečemo prvo peko pustnih krofov (pečemo jih tudi čez leto, vendar niso "pustni"). Zraven skuham suho svinjsko brado. Ne se zgražat, svinjska brada ima posebno meso, ki je vedno rdeče in boljše od vsake šunke. Pa nič solate, samo krompirjev "zos", v katerega narežem na milimeterske kocke narezane kisle kumarice. Druga peka krofov je na pustno soboto. Takrat napečem tudi kvašene in krhke flancate, da je dovolj za vse maškare. Za kosilo prežganka, povojena svinjska krača in krompir v solati. Na pustno nedeljo naredim juho, v kateri se je kuhala krača. Kračo pustim, da vre pol ure, odlijem vodo, jo še enkrat operem in dam novo vodo. To je potem juha za pustno nedeljo. Pravilno povojeno meso naredi juho rahlo roza, zakuham pa usukani močnik - mi rečemo "farfeljči" in na pustno nedeljo je tudi edinkrat na leto, ko jih jemo. Zraven svinjska pečenka s suhimi slivami, vse skupaj zalito z žganjem, kisla repa in dušeno kislo zelje. Pa ves dan še krofi, flancati.... V ponedeljek zajemamo sapo, v torek pa spet sveži krofi, ovčja župa, popečeno ovčje meso in pražen krompir, solata iz kislega zelja.
Na pepelnico si "oddahnemo", se posipamo s pepelom in, čeprav nismo verni, se držimo posta. Moja družina zelo malo pije in ves ta čas pijemo samo jabolčni sok, ki ga skuham jeseni. Se mi pa zdi, da pustne požrtije tudi niso posebej primerne za kakšno žlahtno vino. Ga je škoda. No, potem pa se začne postni čas do velike noči, ki ga preživimo večinoma ob zelenjavi in testeninah, meso pa jemo največ dvakrat na teden.
Kar se tiiče krofov: pripravljam jih večinoma s sojinim mlekom, za maščobo pa vedno uporabim oljčno olje. To je enkrat pred leti pokazala na TV ena zelo gostobesedna gospa in sem poskusila. Mi je všeč, moja družina pa itak ne ve, kaj delam. Če bi videli, bi že rekli, da "se okusi". Pa se ne in krofi so dobri in lepi.
Naj bo pust masten okoli ust, pa lepo se imejte!
ovčka