Želatina

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

tema odprta - 13. dec 2007 19:42 | ogledi: 8.122 | odgovori: 19

Imam problem.....

Biskvit za torto je pečen, vse je pripravljeno za nadev, ampak..... ko sem odprla omaro ni bilo not želatine v lističih. Vedno delam samo s to želatino.

Ampak... sem našla še eno jedilno mleto. Kako in s kakšno količino naj nadomestim 6 lističev?

Res bi bila ful ful hvaležna za pomoč...

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

13. dec 2007 19:48

Morska medvedka, 6 lističev želatine = 10 g.

Na tvoji vrečki pa tudi sigurno piše, koliko želatine vsebuje.

Pa navodila za uporabo imaš tudi sigurno na embalaži.

Blanchy

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

13. dec 2007 19:50

Za 1/2 litra tekočine uporabiš 6 listov želatine = 10 g jedilne mlete želatine (1,5 mala zvrhana čajna žlička). Preverila sem na ovitku listov želatine in v navodilih mlete želatine. Veliko sreče pri izdelavi nadeva. lipa1

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

13. dec 2007 20:22

Hvala hvala. Grem v akcijo

KornelijaPT  

član od: 27.12.2006

sporočila: 73

5. feb 2008 18:59

Ali obstoji "vegetarijanska" želatine? Nekaj, kaj se lahko uporablja kot želatina, pa da ni živlaskega izvora. Rada bi delala ledeno ali skutno torto, pa, če bi v njo raj dala nek primerni nadomestek namesto prave želatine. KornelijaPT

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

5. feb 2008 19:13

Obstaja agar agar, kupiš pa ga v bio trgovinah alla Kalček, Jablana...

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. feb 2008 19:18

....v mikrobioloških laboratorijih ga uporabljajo na kile..............

rimljanka - zasebno mnenje

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. feb 2008 19:24

da bakterije in plesni gor gojijo - bljak!  pol pa tist posušijo, zmeljejo in pošljejo v kalček in jablano.....

LP

cervus

KornelijaPT  

član od: 27.12.2006

sporočila: 73

6. feb 2008 10:06

...po tem pa rata še bolj okusno!!! Saj malo Penicilina (zelena plesen) le ne bo škodovala!! Sedaj resno: kako po tem treba uporabljati ta agar-agar za izdelavo tort? Namreč, lahko bi ga dobila iz mikrobiološkega laboratorija ampak tam ne bi bilo napotkov za uporabo za peko torte! KornelijaPT

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. feb 2008 19:47

KornelijaPT, pred uporabo vseeno poglej, ali gre za agar agar ali gre za hranilni agar (verjetneje), slednjemu je pridano čuda enih reči. Saj veš, bakterije imajo rade hrano, agar agar je zanje samo medij, podlaga, iz njega pa ne dobijo tako rekoč nič uporabnega.

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti