Ognjič

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

tema odprta - 18. avg 2007 16:28 | ogledi: 20.713 | odgovori: 33

Obilno mi cveti. Za kaj lahko uporabim cvetove?

jade

mojcapt  

član od: 9.5.2007

sporočila: 72

18. avg 2007 16:48

jade. Jaz cvetove posušim in imam za čaj, je zelo zdravilen za izboljšanje krvne slike in odpornost organizma. Iz svežih cvetov pa pripravljam mazilo in sicer 500 gr rastlinske masti segrejem dodam dve pesti cvetov pustim na vročem samo kakšno minuto nato odstavim, ko se toliko shladi, da lahko precedim skozi plenico ali kakšno drugo krpo, to precedim v jogurtove kozarce in ko se popolnoma shladi, shranim v skrinjo ker drugače čez nekaj časa splesni. To mazilo uporabljam za opekline, izpuščaje ipd. Tudi sveži cvetovi namočeni v žganje so super pri ranah. Če z njim poliješ po sveži radi (sicer zelo peče) hitro zaceli. Nekateri pa namakajo cvetove tudi v olivno olje, to pa ne vem kako se dela. Jaz imam ognjič že 15 let vsako leto v vrtu in sem prepričana, da res pitje čaja pomaga za odpornost organizma in izboljšanje krvne slike (preizkušeno). lp mojca

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. avg 2007 17:41

ksenjako, kupi raje vrečico s semeni, jih ima Semenarna Ljubljana v mali in veliki izvedbi, pa tudi druge firme. Posej ga sedaj, zanesljivo bo prezimil.

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 18. avg 2007 17:43:43

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

18. avg 2007 17:47

Ognjič, kako lepo izgledaš! Anamarija

janinamo  

član od: 18.8.2007

sporočila: 42

18. avg 2007 17:55

Mojcapt, je zlo dober recept, sam če želiš resnično domače oziroma bio mazilo uporabi raje domačo svinjsko mast. Jst delam tko mazila in vam povem,da so učinkovita ( opekline, suha koža ...) in so mi bili dosedaj prijatelji in znanci zlo hvaležni. Sveži ognjič tudi namočim v olivnem olju. To uporabljam med tuširanjem ( čist na koncu tuširanja telo namažem s to tinkturo in oplaknem ). Koža je mehka in sijoča, predvsem pa hvaležna. Enako počnem tudi pri otrocih. Ognjič uporabljam tudi za čaj, samo ne samega ampak ga mešam z ostalimi zelišči, saj ima le ta močan okus. Poskusite, ne bo vam žal, pa še zdravilen je. janinamo *

mojcapt  

član od: 9.5.2007

sporočila: 72

18. avg 2007 18:08

janinamo, tudi jaz uporabljam za mazilo domačo mast - nesoljeno (salo), si posebej pripravim ravno za ognjič, kadar imamo koline seveda, drugače pa to naredim na rastlinski masti. Zanima pa me kako namočiš ognjič v olivno olje, koliko dolgo mora ostati namočen pred prvo uporabo, koliko ga daš v 1 l olja? Jaz v čaj dodam med, da malo spremeni okus, sin pa ga pije nesladkanega, vsako leto naredi eno mesečno kuro spomladi in eno jeseni. Je kronični bolnik od 12 leta (MB.Crohn) in so mi rekli v bolnici, da bo zelo podvržen vsem mogočim virusom, pa lahko rečem, da v 17. letih ni imel niti enkrat gripe ali pa dobrega prehlada. lp mojca

janinamo  

član od: 18.8.2007

sporočila: 42

18. avg 2007 19:40

Mojcapt, zelo mi je žal za tvojega sina in upam, da nimata preveč težav Glej, jst dam na pol litra olivnega olja 2 pesti ognjičevih cvetov in to pustim na toplem stati približno 3 tedne ( sobna temperatura ). Pa ne na soncu. Recept sem dobila od ene gospe ( mimogrede; olivno olje vsako leto kupim na morju, ker je domače- privat in priporočam vsem, če se kdaj potepate po mediteranu, da ga kupite, ker je olje res fantastično). Sicer pa v trgovini kupim deviško olivno olje, ko mi le tega zmanjka. To tinkturo lahko uporabiš za karkoli, meni se zdi vsestranska ( rane, revma, suha koža, kurja očesa, celo po žličkah se lahko pije in je odlična pri prehladnih oboljenjih, opekline, mozolji....). Jaz ognjič kar pustim v steklenici, nič ne cedim. Baje je ta tinktura celo odlična za sončenje, samo da jaz tega še nisem preizkusila. Drugače pa ognjič itak sam po sebi sodi med kralje zelišč, vendar pa z njim tudi ni dobro pretiravati ( zeliščarji pravijo " vse do ene meje" ), prav tako kot z ostalimi zelišči ne. Me pa zanima, če ima slučajno katera izkušnje z ognjičevim žganjem ? Sem nekje prebrala, da je tudi ognjič namočen v žganju zelo učinkovit, pa ne vem, če to drži ??!!??

janinamo  

član od: 18.8.2007

sporočila: 42

18. avg 2007 19:56

Aha, Mojca sem prebrala o žganju, prej tega nisem zasledila. Mi lahko poveš, kako narediš to žganje ? Jade in Ksenija, vaju pa moram pohvaliti, da sta izredeni kuharici, posebej pri peki tort. Skoraj me je kap, ko sem videla kakšne torte pečeta - pravi slaščičarki. Imam kr neki vprašanj za obe, sam se bom prestavila na ustrezno temo. Sicer pa je na forumu še kup dobrih kuharic in odličnih pekaric in sem vesela, da sem se uspela včlanit ( že par let berem forum kulinarike in se informiram ), član pa sem postala šele danes. Tko da punce, men ste določene že kar precej znane . Ok, se kej slišmo. Pridne bodite Janinamo*

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

19. avg 2007 15:33

Najlepša hvala vsem. jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti