Alergija na jajca in pšenico

multicolor  

član od: 23.2.2007

sporočila: 28

tema odprta - 25. maj 2007 11:31 | ogledi: 7.075 | odgovori: 6

Pozdravljeni!

Prosim pomoč, na vidiku je alergija na jajca in pšenico. In zdaj je problem kaj jesti.

Poznate kakšne recepte??

Hvala za vaše odgovore in lep sončen dan

multicolor

multicolor  

član od: 23.2.2007

sporočila: 28

25. maj 2007 13:36

A res nima nihče izkušenj s temi alergijami. No jaz sem pa tudi malo nestrpna. Ampak res ne vem kaj sploh kuhati. lp multicolor

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

25. maj 2007 13:55

Pri alergiji na jajca se pač jajcem izognemo. Obstajajo nadomestki za jajca, ki sicer ne vem če so dovoljeni, to navadno povedo pri zdravniku, kjer se dobi tudi seznam dovoljenih živil. Obstajajo recepti za sladice brez jajc (aki jih je objavila nekaj), pri drugih jedeh pa niti ne vem kje bi se uporabljala, zato se mi kuhanje brez jajc ne zdi taka ovira. Kar pa se pšenice tiče, če gre res samo za alergijo na pšenico kot žito (in ne na vsa žita oziroma gluten), obstaja npr. pirina moka, ajdova moka, ipd., ki jih lahko normalno uporabiš namesto bele oziroma navadne moke. Mogoče se še Loni oglasi, imajo tudi oni alergika doma. Sporočilo je spremenil(a) galyka dne 25. maj 2007 13:56:08

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

25. maj 2007 14:22

Nadomestek za jajca proizvajalca Orgran je dovoljen, pa v primerjavi z ostalimi proizvajalci je še dokaj poceni. Kupiti se ga da tudi v večjih sosedih, drugače pa v trgovinah z zdravo prehrano. Dobi se tudi nadomestek za beljak, a ne pri nas (proizvajalec SHS, nam najbližje je naročanje iz Nemčije). Mi smo z njim izredno zadovoljni, ratajo tudi biskvit, pri palačinkah ni nobene razlike. 

Drugače pa lahko jajca nadomestiš še z drugimi bio variantami - tofujem, laneno sluzjo. Več o tem:

http://kid.kibla.org/~gverila/vegansvet/kuharskiko

 

Kot je Galyka rekla, imamo mi doma Nejca, ki ima PKU, tako da ne sme jesti ne jajc in ne pšenice, lista je pa še precej daljša. Ima posebno moko, ki je moka samo po imenu (večinoma gre za škrob).

Ti se samo oglasi z vprašanji. Bom z veseljem sodelovala v debati, izkušenj imamo vsekakor že kar nekaj. 

Naš Nejc ne sme jesti praktično ničesar navadnega, ampak je tako že od rojstva dalje. In je zanj že nekaj samoumevnega, da pač on ne sme navadne čokolade, je pa za skoraj 3 leta starega fantka izredno discipliniran in ne teži.

 Kdo pa ima alergijo? Otrok ali odrasla oseba, potem se da še malce bolj pomagati. Receptov imamo malo morje - pa se jih da prirediti. Galyka je že vprašala, za kakšno obliko alergije na pšenico gre? Samo na pšenico ali na gluten???? Imam tudi jaz eno malo morje vprašanj.

Če želiš, mi lahko pišeš tudi na ZS. 

Loni Makaroni

multicolor  

član od: 23.2.2007

sporočila: 28

25. maj 2007 14:47

No da malo bolj razložim. Alergična je moja nečakinja, ki je star dobrih šest mesecev. Alergična pa je na jajca, pšenico in ne na gluten, pa še celi spisek. In ko je sestra- Nikina mama izvedela za alergije , se je postavilo vprašanje, kaj jesti oziroma kako kuhati. Jaz pa ji malo pomagam, ker vem da ste na kulinariki vedno polni znanja. Loni in galyka hvala. Loni tebi pa se bo moja sestra javila preko mojega uporabniškega imena. Hvala zlate ste multicolor

SINEJA  

član od: 22.9.2006

sporočila: 676

26. maj 2007 13:57

Miškolina hvala za izčrpne nasvete,bo prišlo tudi meni prav,ker pripravljam obroke za alergične otroke. SINEJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti