Sacher torta

nenči  Izvor: Avstrija
Sacher torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

140 g masla

160 g sladkorja

200 g čokolade - jedilne

8 rumenjakov

8 beljakov

120 g moke

1 do 2 vanilijeva sladkorja

Glazura:

300 g marelične marmelade

125 g čokolade za kuhanje

125 g masla

Postopek

Penasto umešamo maslo, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in vse dobro zmešamo.

Nato umešamo moko ter rumenjake (enega po enega). Na koncu umešamo trd sneg beljakov.

Model za torte namažemo z maslom, malo pomokamo in vlijemo maso v model. Pečemo v prej segreti pečici na 150 - 160 stopinjah približno eno uro.

Pečen biskvit damo iz pečice, snamemo obroč od modela in pustimo, da se ohladi.

Marelično marmelado segrejemo s tremi do štirimi žlicami vode. Biskvit prerežemo in premažemo s toplo marmelado, prav tako po celi torti.

Ko se ohladi, prelijemo torto s čokoladno glazuro.

Glazuro naredimo na sledeči način: maslo kuhamo na nizki temperaturi, dokler iz njega ne izpari voda, oz. dokler se na površini ne nehajo pojavljati mehurčki. Kuhano maslo odmaknemo s štedilnika in počakamo 2 - 3 minute. V to dodamo nalomljeno čokolado, dobro mešamo, da dobimo gladko, enolično maso.

Sacher torto serviramo s stepeno sladko smetano.


Opombe

Pa dober tek vam želi Nenča!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 8.1.2006 ob 10:11

Kdaj in na kak način pa po tem receptu vmešamo čokolado v testo? Jo naribamo in vmešamo ali jo prej stalimo in potem vmešamo v testo? Jaz delam po tem zadnjem načinu.Mamamia

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 8.1.2006 ob 10:39

Se pridružujem mamamiinemu načinu priprave.Maslo stopim in dodam jedilno čokolado - ohladim do mlačnega in primešam dobro stepene rumenjake s polovico sladkorja od navedene količine.

Beljake z malo soli stepem v trd sneg,dodam drugo polovico sladkorja in vanili sladkor,ter menjaje z moko rahlo vmešam v čokoladno-rumenjakovo maso.Maso vlijem v model za torte premera 26 cm obložen s peki papirjem ali alu folijo,ter pečem v prej zagreti pečici na 200 ° C 20 minut(vrata pečice ne smemo odpirati,da se testo ne sesede),nato temperaturo zmanjšamo na 180 °in pečemo še cca 15 do 20 minut.Pečico izklopimo in pustimo pečeno torto v njej še kakšnih 5 minut pri odprtih vratih pečice,nato še 5 do 10 minut izven pečice,nakar ga obrnem na rešetko,da iz testa izhlapi vsa para,(ker se lahko pri ohlajanju v modelu testo sesede).Jaz osebno torto prerežem na polovico (kar se v originalnem receptu ne dela),jo premažem s toplo marelično marmelado,prekrijem z drugo polovico pečenega testa, jo premažem od zunaj in prelijem s stopljeno čokolado (glaziram).Lep pozdrav vsem ljubiteljem dobre stare Sacherice.

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 9.1.2006 ob 13:21

Maslo in čokolado jaz zmehčam v MV, gladko zmešam in dodam umešane rumenjake s sladkorjem, nato še moko in sneg iz beljakov. Hladen biskvit po možnosti dvakrat prerežem in premažem z marelično marmelado. V glazuro umešam nekaj kapljic olja, da se lepše maže in se sveti. Preden se glazura do konca strdi, z nožem zarežem vanjo, da nakažem kose.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.