Kulinarika.net - Zdravje in zdravo življenje

vsi prispevki iz rubrike zdravo

V rubriki zdravo vas bomo seznanjali z raznimi dietami, s športno prehrano, vajami za gibanje, kako se pravilno sprostimo ipd.

Besede iz naslova
in
 

več možnosti

Z aromaterapijo do telesne in duševne vitalnosti

hlebpet

Aromaterapija upočasnjuje naš hiter tempo življenja z namenom, da se posvetimo sami sebi in da celostno spremljamo svoje telo, duhovnost in čustveno stanje. Že grški znanstvenik in zdravnik Hipokrat je bil prepričan, da »pot do zdravja pelje mimo vsakodnevne dišeče kopeli in aroma masaže«.

Razstrupljanje s sokovi

hlebpet

Dieta s sokovi je pravzaprav ena od oblik (delnega) posta. Predpogoj za uspeh je predvsem v tem, da ste, ko se lotite diete ali postenja, zdravi ter da imate radi različne naravne sokove, juhe in čaje.  

Dieta Francozinj

hlebpet

Ste se kdaj vprašale, zakaj so Francozinje tako vitke in suhe? Ste se kdaj ob opazovanju Francozinj čudile njihovi manekenski postavi, pa čeprav so bile to same ženske, gospe, dame z ulice? Njihova skrivnost ni tedenska ali mesečna dieta, pač pa vseživljenjska strategija, ki daje prednost kvaliteti pred količino zaužite hrane. Jesti z glavo in ne z želodcem je glavna ideja in vodilo do lepe in zdrave postave.

Ananas - zakladnica zdravja

hlebpet

Ananas izvira iz Južne Amerike, kjer so ga domačini poimenovali nana oz. anana, kar pomeni »odličen sadež«. Ananas je neverjetno bogat sadež z vitamini in encimi, ki preprečujejo strjevanje krvi. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, vendar pa zaradi podnebja, kakršno je v Evropi, sadež tu ne uspeva najbolje.

Nad prehlad z darovi narave

hlebpet

O prehladu vemo že praktično vse, pa vendar nas vsako leto presenetijo kihanje, kašljanje, smrkanje, glavobol in utrujenost, ki oslabijo naš imunski sistem. Najbolj pogosto se pojavlja v jesenskih in zimskih mesecih ob spremembi temperatur – odrasle osebe prizadene v povprečju dvakrat letno, otroke pa štiri do šestkrat letno.

Deset vsemogočnih zdravilnih zelišč

hlebpet

Zdravilna zelišča imajo s svojim delovanjem na naše zdravje res čudežno moč, saj delujejo protibakterijsko. Šetraj, kamilica, evkalipt, česen, sivka, žajbelj, materina dušica, klinčki in limona je zaokrožena celota desetih nenadomestljivih in vsemogočnih zelišč.

Ne pozabite na vitamin B

hlebpet

Dobro preskrbo z vitaminom B običajno zagotavlja polnovredna hrana, torej polnozrnati izdelki, zelenjava in sadje. Pri presnovi v živčevju imajo vitamini B pomembno vlogo pri prenosu živčnih dražljajev. Ta skupina uravnava razpoloženje in umsko sposobnost, poleg tega pa vitamini B pomembno vplivajo na rast in obnovo celic.

Vsestranski vitamin C

hlebpet

Učinki vitamina C so naravnost fantastični. Skoraj vsem je znano, da je vitamin C najboljše orožje proti gripi, prehladu in slabenju imunskega sistema ter da lahko pomaga preprečevati mnogo različnih vrst virusnih in bakterijskih infekcij. Število prehladov, grip, bronhitisov se poveča predvsem v hladnih mesecih.

Preprečite poškodbe celic z vitaminom E

hlebpet

Ste v zadnjem času pretirano zaspani ali nezbrani, ste pogosto razdraženi in v slabi kondiciji, imate šibke mišice in/ali manjšo spolno slo, potem lahko vzrok vaših tegob iščete tudi v pomanjkanju vitamina E.

S postenjem do novih moči

hlebpet

Starodavni post je že davno pasee in z njim sodobne oblike postenja nimajo praktično nič skupnega. Včasih je postenje pomenilo zgolj pitje vode, kar dandanes celo odsvetujemo. Sodoben–blagi post lahko označimo tudi kot nizkokalorično dieto, kjer veliko pijemo, uživamo postne napitke in nekatere postne jedi, ki jih dopolnjujemo z rudninskimi snovmi in minerali. Post lahko primerjamo s spomladanskim čiščenjem, s katerim odstranimo razne »stare grehe«.

Dieta za različne krvne skupine

hlebpet

Med krvno skupino in prehrano obstaja povezava. Svoje počutje in telesno težo lahko torej uravnavate na povsem enostaven način, in sicer tako, da jeste tisto hrano, ki je najbolj primerna za vašo krvno skupino. Pomembno je vedeti, da se posamezne krvne skupine najbolj razlikujejo glede na presnovo in imunski sistem. 

Montignacova metoda hujšanja

hlebpet

Montignacova metoda ni še ena iz serij shujševalnih diet, pač pa življenjska filozofija, ki posameznika navaja na nove prehrambene navade, ki temeljijo na pravi izbiri živil. Z Montignacovo metodo ne boste spoznali, kako ste kilograme pridobili, pač pa vas bo filozofija seznanila s tem, da se nadležnih kilogramov rešite le tako, da jeste, vendar drugače!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtvegetar
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »