Kulinarika.net - zdravje: Kako v restavraciji pojesti artičoko, palačinke ali mehko kuhano jajce?

Kako v restavraciji pojesti artičoko, palačinke ali mehko kuhano jajce?

In se pri tem ne osramotiti

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet  / založba: ,

Ste se tudi vi že znašli v situaciji, ko niste vedeli, kako bi se lotili špargljev, mehko kuhanega jajca, palačink, testenin ali vsem dobro znanega krompirja? Najbrž ste si na tiho priznali, da ste se tu in tam že srečali s kakšno težavo, ker niste natančno vedeli, ali bi jed razrezali z nožem ali žlico, bi uporabili vilice ali žlico ali bi se zelenjave ali sadja lotili kar z roko.

Beluši ali šparglji

Ne glede na to, na kak način so beluši pripravljeni, priporočamo vam, da jih jeste z nožem in vilicami. Tudi s prsti si lahko pomagate, vendar le, če ste servirane dobili divje beluše, kjer je steblo že rahlo olesenelo. Takšne beluše lahko grizemo, in sicer vedno od vrha navzdol, olesenel del pa pustimo bodisi na posebnem krožničku za odpadke ali na robu svojega krožnika. Kadar dobimo servirane divje beluše, ki jih jemo z rokami, dobimo na mizi servirano tudi posodico s toplo ali mlačno vodo in koščkom limone.

Kako pa jemo jajca in kako palačinke?

Odvisno od priprave, bi lahko odgovorili. Razlike med mehko kuhanim jajcem, ocvrtim ali jajcem na oko so velike.

kako_pojesti_artioko.jpg

Ocvrto jajce s šunko in/ali sirom pa z vilicami in nožem.

Mehko kuhano jajce vedno jeste iz posebnega podstavka. Mehko kuhano jajce načnite tako, da ga s čajno žličko ali s hrbtom nožnega rezila rahlo potolčete. Vrh jajčne lupine odstranite in nič ne bo narobe, če si boste pomagali s prsti.

Ocvrto jajce ali jajce na oko jeste vedno le z vilicami.

Omlete se načeloma jejo z vilicami, lahko pa uporabljate tudi žlico, vendar naj le-ta služi le za nalaganje. Nikoli pa ne jejte omlete z žlico.

Podobno velja za palačinke. Ne glede na to, s čim so polnjene, bodisi marmelado, orehi, čokolado, bodisi sladkorjem, palačinke vedno jemo z vilicami in žlico. Vendar pozor! Žlico uporabljajte le namesto noža in je ne uporabljajte za prenašanje palačink do ust. Palačinke torej jejte vedno z vilicami.

Kaj pa krompir?

Tudi tu je vse odvisno od priprave. Pečen krompir, lahko je narezan na krhlje, kroge ali koščke, nabadamo na vilice in nosimo k ustom. Enako velja tudi za krompir v kosih.

Kuhanega, neolupljenega krompirja se lotite tako, da lupino dvakrat zarežete ter s palcem in kazalcem olupite krompir tako, da ločite lupino od sredice. Nato jeste krompir z vilicami.

Kuhan krompir, serviran z lupino in pečen v foliji (in polnjen) vedno jeste z žlico. Folijo pa odpirate tako, kot bi jedli kuhan, neolupljen krompir. To pomeni, da s palcem in kazalcem odstranite folijo.

Pri testeninah ne pozabite na vilice in žlico

Pri testeninah vedno, ne glede na to ali gre za polžke, svaljke, špagete, makarone ali raviole vedno uporabljate vilice ali vilice in žlico (nikoli pa ne same žlice).

Testenine, ki so potresene z omako in sirom, najprej z vilicami premešate, šele nato jih začnete jesti.

Špagete lahko jeste samo z vilicami ali z vilicami in žlico.

Če špagete jeste samo z vilicami (kar je povsem dovoljeno), jih zabodete v špagete, malo povzdignete in začnete vrteti oziroma navijati. Špagete vrtite ob zgornjem notranjem robu krožnika in nikoli po celem krožniku. Ko špagete navijete, jih nesete proti ustom. Če kak špaget visi z vilice, ga lahko diskretno posrkate.

Kadar pa špagete jeste z vilicami in žlico, držite žlico v levi roki, vilice pa v desni. Žlica je vedno le v pomoč, ne pa za prenašanje špaget do ust.

Makarone, ki so preveliki, da bi jih lahko naenkrat nesli v usta, lahko z vilicami tudi razpolovite.


Število ogledov strani: 10685

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »