Kulinarika.net - zdravje: Kako na praznovanju razporediti goste?

Kako na praznovanju razporediti goste?

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Kako pripraviti mizo, da bodo gostje že ob prihodu navdušeni in vzhičeni ter polni pričakovanj? Ter kako poskrbeti, da se pravila pravilnega pogrinjanja mize ne bodo tepla z estetskimi željami in lastnim slogom gostitelja?

Prostor

Kot gostitelj moramo poskrbeti, da ima vsak gost dovolj prostora, da se lahko udobno namesti in prosto giblje. Velja, da naj se za vsakega gosta predvidi 60-70 centimetrov prostora, za stolom pa vsaj 50 centimetrov.

Priporočljivo je, da prostor okrasite s cvetnimi aranžmaji in posebno dekoracijo, pazite le, da aranžmaji na mizah niso previsoki in prekošati, da se lahko gostje nemoteno pogovarjajo z nasproti-sedečimi gosti.

Pomembna je barvna ter oblikovna skladnost krožnikov, kozarcev, jedilnega pribora, cvetja in sveč, seveda glede na prt in namizne posode.

kako_razporediti_goste.jpg

Namizne kartice

Za posebne priložnosti lahko mizo opremimo tudi z namiznimi karticami, ki nosijo ime in priimek ali samo ime (odvisno od priložnosti, ali gre za družinsko, prijateljsko, družabno ali slavnostno pogostitev) ter jih postavimo na sredino pogrinjka, natančneje nad pribor za poobedek. Priporočljivo je, da če uporabite namizne kartice, pripravite dvostranski napis, da se gostje hitreje najdejo.

Prednost namiznih kartic je, da lahko gostitelj uravnoteženo razporedi goste, lahko pripravi zelo ciljno ali zelo razgibano omizje, tako da sestavi omizje med seboj še ne poznanih oseb, da skupaj posedi pare ali pa jih namerno razsede. Vse seveda odvisno od priložnosti, zaradi katere so se ljudje zbrali.

Pri uradnih sprejemih pa namizne kartice omogočajo pravilnejšo določitev sedežnega reda, glede na pomembnost in hierarhijo gostov. Prav tako je pri oblikovanju sedežnega reda pomembno upoštevati, da goste, ki ne govorijo in razumejo jezika gostitelja, posedemo med osebe, ki dobro govorijo katerega od svetovnih tujih jezikov. Prav tako pa smo pozorni, da manj zgovorne goste posedemo med tiste, ki radi in veliko govorijo.

Pomembni gosti, glede na priložnost, so razvrščeni tudi na častna mesta, to je na čelo mize.

V primeru, da je za pogostitev pripravljenih več miz, je primerno, da se pred prostorom, v katerem bo potekalo kosilo ali večerja, pripravi maketa z imeni in priimki, da se gostje hitro najdejo in da v glavnem prostoru ne vlada zmeda.

Kadar oseb ne poznate najbolje ali kadar ni posebnih jezikovnih ovir, lahko sedežni red pripravite tudi po abecednem vrstnem redu. Ponovno pa pred glavnim prostorom pustite maketo, poleg imena pa dodate številko mize.

Ne glede na to, kako dobro je pripravljen sedežni red in kako pregledne namizne kartice smo kot gostitelj pripravili, pomembno je, da vsakega gosta, ki pride, v glavni prostor pospremi oseba, ki ga pospremi go mize in njegovega sedišča.

Razporeditev gostov

Ne glede na to, ali boste goste razporedili okrog ovalne, kvadratne, podolgovate mize ali mize v obliki črke U, L, I ali E, vedno razporedimo goste glede na njihovo pomembnost ter glede na število gostov. Priporoča se, da za posamezno mizo posedete 8,10 ali 12 oseb, če se le da, pa se izogibajte neparnim postavitvam.

Kadar sta gostitelj in gostiteljica v paru in si sedita nasproti, je prostor za glavnega, častnega ali najbolj pomembnega gosta, na desni strani gostitelja/gostiteljice, odvisno od spola. Naslednji gost pa je potem na levi strani gostitelja oz. gostiteljice. Na zasebnih praznovanjih ali pogostitvah pripada častno mesto gostitelju s soprogo, nadaljnje razvrščanje pa poteka po sorodstvenih in generacijskih ter na koncu prijateljskih vezeh. Ob tem si velja še zapomniti, da se pari izmenjujejo po spolu: izmenoma moškemu sledi ženska (ženska sedi na desni strani moškega).


Število ogledov strani: 5992

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »