Kulinarika.net - zdravje: Kako v štirih korakih izboljšati odločnost?

Kako v štirih korakih izboljšati odločnost?

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

V vojaških šolah bi ga imenovali bojni načrt in to je tudi v našem vsakdanjem svetu. Kako zgodbo, projekt ali cilj, ki na začetku izgleda povsem nedosegljiv in nemogoč za realizacijo, spravimo v življenje in ga dejansko uresničimo. Vsakdo, ki je v dvomih, ali bo lahko projekt uspešno izpeljal oziroma ali se boji, da bi ga izziv ohromil, naj si pomaga z »bojnim načrtom«, ki v petih korakih oceni položaj.

1. korak: ocena situacije

Če bi bili vojak in bi vas z zavezanimi očmi pripeljali in potem pustili v džungli, bi morali najprej ugotoviti, kje dejansko ste. To velja tudi za nas, ne glede na to, s kakšno nalogo se spopadamo. Nikamor namreč ne moremo, dokler ne ugotovimo, kje se trenutno nahajamo. Šele ko postane jasno, kakšno potovanje je pred nami, s katerimi izzivi se bomo soočali ter kdaj in koliko časa bomo potrebovali oz. se bo naloga odvijala.

Najprej analizirajte in ugotovite, kje ste trenutno, kam greste in kaj vas čaka. Ko to nadgradite z zavedanjem o vaših prednostih in slabostih, lahko določite vaš cilj.

2. korak: določanje cilja

Če se ponovno prelevimo v kožo vojaka, ugotovimo, da so le ti ponavadi od sovražnikovega oporišča oddaljeni petnajst ali dvajset milj, čez močvirnato pokrajino, gozd in hribe. Njihov cilj je, da s čim manj žrtvami zajamejo sovražnikovo vas in hitro osvobodijo ujetnike.

Njihov cilj je torej jasno določen in poznan vsem. Tako je oz. mora biti tudi v našem vsakdanjem življenju. Vsakdo od nas ima v življenju več ciljev, pa vendar je najbolje, da začnemo z enim samim, ki naj bo omejen po namenu in trajanju. Če se odločite uresničiti nov cilj, morate najprej izstopiti iz območja lagodja. Na poti do cilja se boste res srečevali s strahovi, lahko tudi delnimi neuspehi, pa vendar morate misli usmeriti k postavljenemu cilju in mu, tudi v težkih trenutkih, slediti. Kako torej slediti cilju tudi, ko ne gre vse po načrtih?

ste_odloni2.jpg

3. korak: določanje izvedbe in logistike

Da boste v dvomih in vam uresničevanje zastavljenega cilja ne bo šlo tako gladko, kot bi si želeli. Tudi vojaki si morajo izdelati natančno strategijo in načrt, kako bodo opravili nalogo. Preučiti morajo sovražnika, večje ovire, ki jih lahko že v naprej predvidijo, čas, ki je potreben in podobno. Načrtovati je potrebno vse podrobnosti, od tega, kateri vojak bo nosil mine, kdo bo skrbel za hrano, kdaj bodo vojaki spali (če sploh bodo), kje so vmesne kontrolne točke, kje bi se zbrali, če bi se morali razdrobiti in še in še.

Podobno kot si načrt pripravijo vojaki, moramo delovati tudi mi. Določiti strategijo, s pomočjo katere bomo dosegli cilj, časovni okvir v katerem bomo opravili nalogo. Prebuditi morate torej borca v sebi, se držati strategije in načrta, ki ste si ga zadali. Zavedati pa se morate, da potrebujete dovolj časa, energije in volje, da boste cilju sledili in naloge redno in vestno izpolnjevali.

4. korak: priprava na nepredvidljive dogodke

Tudi najboljši vojaški strategi naletijo na dogodke, ki jih niso mogli predvideti v naprej. Zato je pomembno, da si vojaki vedno pripravijo dve poti za dosego cilja, če se slučajno pripetijo nepredvidljivi dogodki. Tudi vi se boste pri uresničevanju vaših ciljev srečevali s številnimi nepredvidljivimi dogodki. Lahko je to vaša bolezen, bolezen otroka, pomoči potrebni starši, nov šef, nov projekt v službi in podobno. Če se vam pripeti nepredvidljiv dogodek, določite čas, ko se boste spet lahko lotili nadaljevanja uresničevanja vaše naloge. Nikoli pa ne dovolite, da vam vmesni, nepredvidljivi dogodki povsem spremenijo začrtane smernice in da bi zaradi spremenjenega urnika postavili na kocko vse svoje cilje.

Zavedajte se, da bo z vsakim doseženim ciljem, moč vašega namena povečevala.

Kaj storiti, če svojega cilja ne poznate?

Vojakom je mnogo lažje, boste rekli. Njim cilje določajo drugi in oni jih le uresničujejo. Res je, v resničnem življenju si moramo sami postaviti cilje, ki nas motivirajo. Nekateri celo življenje ne vedo, kaj bi počeli, kaj želijo doseči, kam naj bi jih pot peljala. Če ste tudi vi med njimi, poskusite z dvema precej preprostima nalogama, ki vam bosta precej razjasnila marsikatero meglico in še pravočasno določili vaše cilje.

Prva vaja: Kaj je v milnem mehurčku?

Ta vaja je odlična, če imate nešteto idej in možnosti in se ne morete odločiti, katero bi izbrali. S to vajo boste veliko lažje določili prioritete v vašem življenju. Vaja je primerna tudi za vse, ki so v svojem življenju že veliko dosegli, si želijo spremembe, vendar ne vedo, kaj točno bi radi. Verjemite, prav nič ni narobe, če kdaj pa kdaj zaidete v brezvetrje. To se dogaja tudi najboljšim, celo olimpijskim prvakom. Najpogosteje takrat, ko dosežejo velik uspeh (olimpijsko medaljo) ali zaključijo športno kariero. Zavedajte se, da nikoli ne končate s postavljanjem ciljev in da si vedno, ne glede na starost in položaj, lahko zadate nove naloge. Pomembno je, da ugotovite, kaj v življenju hočete, kaj želite, kaj vas osrečuje. Predstavljajte si milni mehurček. Takšnega, kot bi pihal iz plastične posodice. Ta mehurček je lahko nekoliko večji, kot bodo naslednji, pa vendar zelo krhek, zato vanj nikakor ne moremo spraviti vseh naših želja, saj bi lahko počil. Spraviš lahko le tisto, kar ti največ pomeni, kar te resnično vznemirja in kar bi izbral pred vsem drugim, če bi te kdo prisilil, da moraš izbrati le eno. Tvoj mehurček je rezerviran le za tvoje sanje. In ko želite spraviti svoje sanje v mehurček ne razmišljajte »moral bi«, pač pa »lahko bi«.

Druga vaja: to je vaš pogreb

Sliši se strašljivo, vendar vas bo pripeljala do vašega bistva. Gre za vajo, kjer si svoje življenje zavrtite do trenutka, ko ležite na smrtni postelji ali ko se odvija vaš pogreb. Če si sebe predstavljate mrtvega, medtem ko imate še dovolj časa, da življenje živite in uresničite sanje in svoje cilje, lahko še marsikaj spremenite. Predstavljajte si, kdo bi se udeležil vašega pogreba, koga bi vi želeli videti na pogrebu in kdo bi bil govornik na vašem pogrebu. In če nadaljujemo, kaj bi želeli, da o vas povedo. Bi si želeli, da preberejo seznam avtomobilov, ki ste jih imeli ali jih še imate, seznam hiš ali znesek na vašem bančnem računu? Pa to res kaj pove o vas kot o človeku? Če si ne znate natančno predstavljati, kaj si želite slišati na vašem pogrebu, pa nedvomno veste, česa si ne želite slišati in koga bi želeli videti na vašem pogrebu. S tem ste si že ustvarili seznam oseb, ki vam v življenju veliko pomenijo in s katerimi boste tudi v prihodnje kvalitetno preživljali skupni čas. Ideja naloge ni, da se odločite, da boste pustili službo, postali brezdomec ali pastir, glavna ideja je, da najdete ravnovesje v svojem življenju.

Vir: Greene: Premagajte strah in zmagajte


Število ogledov strani: 6964

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »