Kaj storiti, da bodo ljudje verjeli vašim besedam?

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Človek govori z vsem telesom. Vsaka sprememba v vedenju našega telesa, naj bo še tako majhna, vpliva na naš glas.

To lahko občutimo že takrat, ko z nekom govorimo po telefonu. Ob zvoku sogovornikovega glasu tako vemo, ali govori sproščeno in sedi ter je njegov glas poln in zveneč ali pa so njegove mišice napete, je nervozen, koraka sem in tja, zaradi česar je tudi njegov glas napet. Vsak ton pove nekaj drugega in tudi če sogovornika ne vidimo, lahko ugotovimo, v kakšnem stanju je. Če pa osebo poslušamo in hkrati gledamo, lahko iz njene govorice telesa prav tako razberemo, kakšno počutje pri njej prevladuje.

Na naše besede vplivajo trije dejavniki:

Ton glasu

Ljudi lahko pritegnemo z marsičim, pa vendar predstavlja ton glasu kar 40 % naše verbalne komunikacije. Že na osnovi tona in barve glasu si lahko ustvarimo mnenje o osebi. Poleg tona na prepričljivost govora vpliva še jakost in kvaliteta glasu, hitrost govora in premori na ustreznih mestih. Da bi na začetku pridobili zaupanje poslušalcev, se naučite najti sredino med vašim precej močnim in precej tihim glasom. Previsoko glasnost poslušalci doživijo kot težnjo po prevladi, prenizko pa kot medlost in ponižnost. Ton glasu je tako zelo pomemben, nekateri trdijo, da celo bolj pomemben kot izbor besed. Kakšen ton bomo uporabljali v komunikaciji, je odvisno od nas samih, saj lahko ton izbiramo. Sami se lahko odločimo, na kak način bomo nekoga pohvalili ali ga opozorili na njegove napake. Kako bomo torej prenesli naše sporočilo, je v veliki meri odvisno tudi od sogovornika. Pomembno je, da se znamo v sogovornika vživeti in to vživljanje v sogovornika je ena od največjih vrlin in najvažnejša sestavina učinkovite komunikacije. Če se lahko vživimo v sogovornika, bomo lažje in hitreje vzpostavili dobro vez.

govorica_telesa.jpg

Telesna govorica

Dobrih 40 % naše verbalne komunikacije predstavlja govorica telesa, zato je pregovor »naša telesa govorijo« povsem na mestu. Pomembno je, da se naša govorica telesa ujema z besedami, ki prihajajo iz ust. Če ton glasu in telesna govorica nista prava, vašega sporočila, poslušalci ne bodo sprejeli. Če delimo prijazne besede brez prijateljskih kretenj in nasmeha na obrazu, bodo naše besede zvodenele in nihče ne bo verjel vanje. Najbolj neposreden način komunikacije so oči. Že sam pogled, usmerjen v drugo osebo, pomeni, da nas na tak ali drugačen način zanima. Če ne moremo vzpostaviti stika iz oči v oči, sporočamo, da nam druga oseba ne pomeni nič in da nas ne zanima. Pretirano vztrajanje pri gledanju v oči pa je tudi lahko moteče: za pristne odnose medsebojnega spoštovanja velja, da naj bi si v oči gledali približno 60% časa.

Le pomislite, kako visoke gore lahko premikate s prijaznimi besedami, nežnim tonom in primernim dotikom.

Dotik

Ljudje smo različni in na različnih kontinentih in v različnih državah veljajo različna pravila glede dotikov, poljubov in objemov. Najbolje pa se je držati nasveta, da nežen dotik ali topel objem v primernem okolju lahko zelo podkrepita naše besede. Kot lahko s primernim tonom omehčamo besede, lahko besede postanejo toplejše tudi s primernim dotikom. Če je iskren izraz vaše naklonjenosti, vas lahko dotik bolj približa človeku, kot tisoč besed. Deli telesa, ki jih imamo sprejemljive za dotikanje, se spreminjajo glede na odnos med nami in drugo osebo. Dotik je zelo močan znak in izzove nezavedne čustvene reakcije. Moški in ženske se razlikujemo v dojemanju dotika. Ženske praviloma jasno razlikujejo med načini dotikov, ki kažejo toplino in prijaznost, in načini dotikov, ki kažejo spolno poželenje. Moški te razlike pogosto ne opazijo.

Če v podjetju potrepljamo sodelavca, to pomeni priznanje. Dotik je lahko prisoten med sodelavci, medtem ko se ob poslovnih srečanjih pogosteje uporablja rokovanje. Dotik mora biti vedno dobro premišljen, saj je zaradi številnih primerov zelo delikaten.


Število ogledov strani: 5755

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »