Kulinarika.net - zdravje: Kaj na vrtu postoriti v zimskih mesecih?

Kaj na vrtu postoriti v zimskih mesecih?

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Januar in februar sta meseca, ko je zemlja po večini pokrita s snegom, temperature so zelo nizke, naš vsakdanjik pa je tudi suh zrak. Narava počiva, prav tako večina živali in kar je ključno za naš pridelek, tudi zemlja potrebuje počitek.

Zemlja v zimskih mesecih premrzne, večje grude se razdrobijo in podobno. Kakšnih večjih opravil pa na vrtu ni. Seveda pa vsa narava in vse živali ne počivajo. Zelo aktivne so ptice, zato ne pozabite nastaviti ptičje hišice s semeni v bližino vrta. Tudi če je do sedaj še niste imeli, lahko kadar koli nadoknadite in jo postavite na primerno mesto. Če je ptičja hišica v bližini vrta, potem ptice poleg semen pozobajo še kakega škodljivca.

Pozimi pomrzne kar nekaj škodljivcev, zato so nizke zimske temperature za dober pridelek v naslednji sezoni, zelo pomembne.

Načrtovanje zelenjavnega vrta

Ob zimskih večerih je dovolj časa za načrtovanje setve. To je tudi idealen čas, da naredimo plan, kje bodo na vrtu posamezne gredice, kako bodo le-te razporejene, koliko prostora bomo namenili posamezni rastlini in podobno. Zimski čas je tudi najbolj primeren, da poleg razporeditve zelenjave na gredice vključimo tudi cvetlice, vrt olepšamo s pisanimi cvetlicami, ki ne bodo vrta le olepšale, pač pa bodo zanj zelo koristne.

vrt_pozimi.jpg

Izognimo se škropljenju vrta, saj s tem uničujemo tudi koristne žuželke.

Kako na naraven način pregnati škodljivce?

Pisane in dišeče cvetlice bodo na vrt privabile mnogo koristnih žuželk. V naravi je namreč veliko več koristnih kot škodljivih žuželk in kar je še pomembneje, koristne žuželke se običajno prehranjujejo s tistimi, ki našemu vrtu škodujejo. Nekatere koristne žuželke pa živijo na način, da svoja jajčeca odvržejo v škodljive žuželke, ki tako poginejo. Koristne žuželke z uporabo škropiv in umetnih gnojil uničujemo. Tudi če ne škropimo vrta, škropimo pa sadno drevje ali vinsko trto v bližini, prav tako delamo škodo. Temu se lahko, na naraven način, ognemo tudi tako, da v bližino sadnega drevja posadimo žametnice. Žametnice bodo preganjale mravlje, s tem pa bo na drevju manj uši in posledično bo potrebno manj škropiti.

Uši lahko preženemo tudi tako, da v bližino dreves posadimo žametnico.

Prvo prednost cvetlic na vrtu smo že spoznali. Kar pa je prav tako pomembno, je to, da cvetlice poleg privabljanja koristnih žuželk veliko škodljivcev tudi odganjajo, saj jim smrdijo. Znano je, da kamilica zelo smrdi metuljem, katerih gosenice uničujejo liste kapusnic. S kamilico pa imamo dvojno korist, saj lahko iz cvetov naberemo odličen domač čaj, ki nam bo pozimi prišel še kako prav. Med vrste zelja posejemo tudi navadni vrtni ognjič. Skupaj s kamilico bosta pregnala tudi zoprno kapusovo mokasto uš, ki posebno jeseni povzroča težave.

Kamilica zelo smrdi metuljem, katerih gosenice uničujejo liste kapusnic.

Da se boste na vrtu znebili bolhačev, posadite med gredice ali na rob vrta poprovo meto in pelin. Pelinove liste ali metine vejice polagamo med vrstice z redkvico ali rukvico, da bo manj nevšečnih luknjic na listih. 

vrt_pozimi_2.jpg

Jež na vrtu

Če se na vašem vrtu naseli družina ježkov, je to ena od najboljših popotnic vašemu vrtu. Ježi so pravi požrešneži, ki se prehranjujejo, ki se prehranjujejo s številnimi gosenicami, ličinkami in celo bramorji. Se pa lahko ježi občasno lotijo tudi čebel, zato panje dvignite na malo višje podnožje. Če ježem jeseni pripravimo skrivališče, bo na našem vrtu prezimil, kar je želja marsikaterega vrtnarja. Skrivališče naredimo iz vej, listja in trave, ježke pa skozi leto občasno »nagradimo« z majhno posodico mleka.

Naravno ravnovesje je za naš vrt ključnega pomena in če je porušeno, ga v enem letu težko vzpostavimo.

Kaj še lahko postorimo?

V miru si v zimskih mesecih pripravimo seznam semen, ki jih potrebujemo za prihajajočo sezono. To bo seveda najlažje, če bomo pripravili skico, kaj bo posejano na posamezni gredi. Pripravimo lahko tudi kalilnike, v katerih bodo semena kalila.

Če zima ni premrzla, lahko obrežemo sadno drevje ter pomladimo leskove veje, kosmulje in ribez.


Število ogledov strani: 10617

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »