Zakaj je dobro že zjutraj telovaditi?

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Je res, da obstaja del dneva, ko je vadba bolj učinkovita? Je bolje zjutraj vstati, se raztegniti in narediti le nekaj vaj ali morda cel trening, ali je bolje zjutraj poležati in vadbo prestaviti na drug del dneva. Kdaj bomo telovadili, ni odvisno predvsem od želj posameznikov, pač pa tudi ali predvsem od obveznosti, ki jih imamo skozi dan ali teden.

Jutranja telovadba prinaša dolgoročne rezultate

Rezultati različnih raziskav kažejo, da so osebe, ki telovadijo zjutraj, veliko bolj predane redni vadbi in gibanju. Naše telo ima rado red in ko se enkrat nanj navadi, jutranja vadba sploh ne bo problematična. Če boste zjutraj vstali nekoliko prej, naredili nekaj razteznih vaj ali pa cel program vadbe, če vam čas dopušča, se boste bolje počutili in boste lažje kos vsem dnevnim nalogam.

Dejstvo je, da je bolje telovaditi v katerem koli delu dneva, kot pa sploh ne telovaditi.

Ljudje ki vadijo zjutraj, so bolj predani rutini

Kolikokrat se vam je že pripetilo, da ste se nameravali po službi odpraviti na trening, pa je vedno nekaj prišlo vmes? Nepričakovan sestanek, obisk, klic prijatelja za spontano druženje? Če boste vstali nekoliko prej in še pred službo oziroma drugimi obveznostmi opravili trening vadbe, boste imeli še cel dan pred vami in ne boste ničesar prepuščali naključju.

akra4.jpg

Jutranja vadba izboljša metabolizem

Jutranja vadba že takoj zjutraj v pogon spravi ves metabolizem in s tem ostanete aktivni še ves dan. Jutranja vadba pred zajtrkom naj bi bila dobra za kurjenje maščob, ker imate v telesu manjšo zalogo glikogena, ki se med spanjem, ko je vaš metabolizem upočasnjen, pretvarja v glukozo, ki jo telo porablja ponoči.

Do boljšega razpoloženja z jutranjo vadbo

Jutranja vadba ima zaradi sproščanja endorfinov pozitivne učinke tudi na razpoloženje. Zaradi nje se koncentracija poveča do osem ur. Če so vaše misli obremenjene in razmišljate, kaj vse morate storiti čez dan, si med ogrevanjem naredite načrt, kako boste uredili obveznosti, da vam bo po službi ostalo dovolj časa za partnerja, otroke in gospodinjstvo.

Jutranja vadba izboljša produktivnost

Jutranje gibanje zelo dobro in pozitivno vpliva na storilnost in produktivnost. Z jutranjo vadbo se ne boste le prebudili, imeli boste več energije za različne delovne naloge. Tudi za mentalno zdravje je jutranja vadba zelo priporočljiva.

Z jutranjo telovadbo do boljših prehrambnih navad

Z jutranjo vadbo se spremeni celotno razmišljanje o sebi, svojem telesu in načinu prehranjevanja. Če boste že zjutraj pred službo telovadili, boste na to nedvomno ponosni in boste imeli skozi cel dan bolj zdrav odnos do hrane, načrtovanja obrokov in same kvalitete hrane, ki ji boste zaužili.

cakra2.jpg

Z jutranjo vadbo do boljšega večernega spanca

Večerni spanec bo zaradi jutranje vadbe zelo prijeten, marsikdaj in marsikomu se namreč pripeti, da po večerni vadbi še kar nekaj časa ne more zaspati in da se posledično zjutraj zbudijo nenaspani in utrujeni.

Naj pa poudarimo, da jutranja vadba za vsako ceno tudi ni priporočljiva. Če po enem mesecu jutranjega vstajanja in vadbe v njej še vedno ne boste uživali, potem jo le prestavite na kak drug del dneva.

Najbolj primerni jutranji vadbi sta vsekakor hoja in joga. Joga je na primer izjemno primerna jutranja aktivnost, ki vam bo pomagala, da boste izboljšali svojo gibljivost ter poskrbeli za zdravo telesno maso. Z jogo pa skrbimo tudi za boljše zavedanje svojega telesa in njegovih potreb. Vsak posameznik pa seveda izbere, kateri šport mu je najbližje in v katerem najbolj uživa. Le tako bodo učinki vadbe največji in s tem tudi osebno zadovoljstvo.


Število ogledov strani: 5339

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »