In vendar se vse vrti...

zdravje: gibanje in športna prehrana / Gibanje, avtor: Nika Kožar, dipl. kineziologinja

…kroži, giba. Tako bi lahko v nekaj besedah opisali pestro dogajanje znotraj našega telesa. Vsako uro, vsako minuto, vsako sekundo, VSAK TRENUTEK znotraj nas poteka pestra paleta procesov. Kri kroži po telesu in oskrbuje celice, tkiva in organe s hranilnimi snovmi in kisikom.

Tudi limfa kroži po telesu, skrbi za čiščenje in imunski sistem telesa. Srce utripa v svojem ritmu in organi opravljajo vsak svojo nalogo. Po živčevju kot po neskončnem prepletu cest neprestano švigajo informacije, pomembne za zaznavanje, komunikacijo, odzivanje na dogajanje v nas in okoli nas. Celice dihajo, rastejo, se delijo, obnavljajo, množijo. In ne nazadnje, dih neprestano teče. Ta dinamika znotraj nas poteka tudi, če se je, vsaj v večini, ne zavedamo. Vse poteka brez upiranja in pomislekov, da se kateremu izmed delov telesa ne ljubi gibati in biti del tega gibanja. Gibanje znotraj nas je znak, da smo živi. Gibanje je Življenje. 

Naše telo, mi, smo ustvarjeni za gibanje. Za naše prednike je bilo gibanje nekaj vsakdanjega in pravzaprav, v kolikor so želeli preživeti, nujnega. V današnjem sedečem, digitaliziranem in tehnološko naprednem svetu pa se vsaj zdi, da temu ni več tako. Spremenila se je narava dela in način življenja. Vsakdanja opravila zahtevajo manj »fizičnega dela«. Nova narava dela in nov način življenja za nas prinašajo nove, drugačne obremenitve. Žal ima večina teh obremenitev na počutje in zdravje škodljiv vpliv. Pogost vzrok za nastanek sodobnih težav in bolezni je namreč med drugimi ravno pomanjkanje gibanja. Vedno znova se izkaže, da je gibanje ključno za ohranjanje in celo izboljšanje zdravja.

Telesna vadba se dandanes še vedno prepogosto dojema kot nekaj napornega in neprijetnega. Kot nekaj čemur se je bolje izogniti. Pa vendar temu ni tako. Telesna vadba je namreč veliko več kot zgolj »trpljenje in potenje«. Je čas, ki ga namenimo sami sebi. Je sprostitev in naložba v zdravje in dobro počutje. Je priložnost, da prisluhnemo in začutimo sebe v svojem telesu. Je čas, da zadihamo s polnimi pljuči. 

Pri izbiri in izvajanju telesne vadbe je priporočljivo upoštevati več vidikov. Zelo pomembno je, da najdemo obliko telesne vadbe, ki nam ustreza in v kateri vsaj malo uživamo. Med seboj smo si namreč različni, zato ni potrebno, niti primerno, da vsi le tečemo, izvajamo jogo ali katero drugo obliko telesne vadbe. Poleg teg mora telesna vadba biti VARNA, redna in dovolj pogosta, primerno intenzivna in dolga. Svetovna zdravstvena organizacija za ohranjanje in krepitev zdravja odraslih priporoča vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne aktivnosti ali 75 minut visoko intenzivne aerobne aktivnosti na teden. Med aerobne aktivnosti med drugim uvrščamo hojo, tek, kolesarjenje, plavanje ter tek na smučeh. Poleg tega 2 do 3 krat tedensko priporoča izvajanje vaj za mišično moč in vzdržljivost, po 65. letu starosti pa tudi vaj za ravnotežje in stabilnost. 

Čeprav je običajno lažje najti izgovor, je vedno mogoče najti način za več gibanja v našem življenju. Naj bo želja po zdravju in dobrem počutju naše vodilo in spodbuda tudi v trenutkih, ko mislimo, da ne zmoremo ali se nam ne ljubi. Naše telo, mi, si bomo hvaležni.

»Kjer je volja, tam je pot.«

Nika Kožar, dipl. kineziologinja

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »