Kulinarika.net - zdravje: Zakaj shujševalne diete redijo?

Zakaj shujševalne diete redijo?

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Ste tudi vi že poizkusili na stotine diet? Ste se tudi vi že odpovedali številnim jedem v želji, da bi izgubili odvečne kilograme, pa ni bilo nobenega učinka? Ste tudi vi, namesto, da bi kilograme izgubili, pridobili le dodatne obroče okrog trebuha?

Poglavitni razlog je očitno povezan z globokim občutkom prikrajšanosti. Ta vznikne v človeku, kadar mora stalno ali v času med dieto jesti manj, ko skuša po navodilih nizkokaloričnih diet izgubiti telesno težo.

Po zelo strogih dietah se večinoma znova (še bolj) zredimo, zato se je dobro zavedati napak, ki jih zagrešimo, ko se lotimo hujšanja.

Občutek odrekanja in lakote, ki spremlja nizkokalorične shujševalne diete, pri nekaterih povzroči odstopanje od nadaljnjih prizadevanj po hujšanju. Tisti, ki z močno voljo vztrajajo do konca opredeljenega časa diete, zaradi občutkov odpovedovanja nadaljujejo pogostokrat z enakim režimom prehranjevanja kot pred dieto ali celo pojedo več hrane. Če se ozremo okoli sebe, bomo opazili številne, ki redno zagrizeno štejejo kalorije, ostajajo pa večno okrogli, ali še huje, sčasoma se še bolj redijo.

Diete velikokrat prinesejo le kratkotrajne učinke, saj niso usmerjene v spremembo življenjskega stila.

Za zajtrk jej kot kralj

Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok. Le ta naj bo kakovosten, lahko je tudi obilen, saj nam da energijo za cel dan. Izpuščanje zajtrka in/ali drugih obrokov je ena od ključnih napak pri hujšanju in nemogočem vzdrževanju enakomerne telesne teže. Če izpustimo enega od obrokov, bomo pogosto posegali po prigrizkih, največkrat nezdravih. Če izpustimo malico ali kosilo, se bo najverjetneje zgodilo, da bomo pri naslednjem obroku pojedli veliko več kot bi sicer.

shujsevalne_redijo.jpg

Nizek vnos kalorij

Nižji vnos kalorij seveda pomaga pri hujšanju in prvi učinki so vidni zelo hitro. Žal pa se tudi metabolizem hitro navadi na nižji vnos kalorij, se nanj navadi in posledično deluje počasneje, zato kilograme hitro pridobimo nazaj.

Izogibajte se sladkim in slanim prigrizkom

Vsi sladki in slani prigrizki so za naše zdravje in primerno težo tabu. Če želimo ohranjati zdravo postavo, ne smemo podleči prigrizkom, ki jih najdemo po omarah, v službi ali na obiskih. Ko nas popade lakota, je najbolje, da zaužijemo nekaj neslanih oreškov ali sadje.

Ne seštevajte kalorij

Najbolj nesmiselno dejanje je seštevanje kalorij. Nikoli namreč ne moremo natančno sešteti, koliko kalorij dejansko vsrka tanko črevo. Koliko kalorij pride v tanko črevo je namreč močno povezano s količino vlaknin, ki jih zaužijemo ob posameznem obroku.

Debelost pri ženskah je bolj trdovratna

Debelost pri ženskah je pogosto veliko bolj trdovratna kot pri moških, kar je povezano predvsem s hormoni in fiziologijo. Tako pri ženskem kot moškem telesu se povečuje obseg vsake maščobne celice, razlika pa je v tem, da se v ženskem telesu povečuje tudi število teh celic. Zmanjšamo lahko le obseg celic, ne moremo pa zmanjšati števila teh celic.

koprivni_aj.jpg

Pazite, kaj pijete

Veliko kalorij se skriva tudi v alkoholnih pijačah, sladkih sadnih napitkih, gaziranih pijačah, kavi in podobno. Najbolj zdrave pijače, ki jih moramo zaužiti skozi dan so voda, nesladkani zeliščni čaj, zeleni čaj, sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, s katerimi si brzdamo tudi lakoto.

Da boste popili res zadosti tekočine, imejte ob sebi ves čas steklenico vode ali nesladkanega čaja, saj boste s tem popili veliko več tekočine, kot bi jo sicer.

Gibanje, gibanje, gibanje

Le če boste dovolj aktivni, če se boste redno ukvarjali s telesno vadbo, boste lahko vzdrževali primerno telesno težo. Vsakodnevno gibanje oziroma gibanje večkrat tedensko, vsaj 30 minut, kjer boste pospešili srčni utrip in se spotili, je najbolj priporočljivo za dobro splošno počutje in enostavno ohranjanje primerne telesne teže.


Število ogledov strani: 12941

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtSUZANAZ
malo za hecVrana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »