Kulinarika.net - zdravje: Kako se držati diete na (službenem) potovanju?

Kako se držati diete na (službenem) potovanju?

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Ste tudi vi eden izmed tistih, pri katerih služba zahteva številna poslovna potovanja? Ste tudi vi večkrat na poti, v hotelu ali cel dan na sejmu, kjer poleg slabega zraka, pihanja, mraza ali vročine vse dni preživite ob sladkarijah in kavi? To pa se pozna – ne le pri počutju, pač pa tudi na slabi prebavi in kopičenju kilogramov. Kako se torej na službenih poteh pravilno prehranjevati, ohranjati domač ritem ali celo izvajati in nadaljevati z dieto?

Vsakdo, ki je pogosto na poti, bodisi v avtu, letalu, bodisi v hotelu, dobro ve, kako enolična je hrana na bencinskih postajah, letališčih in v hotelih. Enoličnost pa niti ni največji problem, mnogo slabši so nezdravi, mastni in hitri obroki. Poleg naštetega pa pomanjkanje gibanja, pozne večerje in nesorazmerne porcije skozi dan negativno vplivajo na počutje. Še težje je, če ste sredi diete in veliko potujete. V nadaljevanju vam predstavljam nekaj možnosti, kako tudi na poti ohranjati pravilen način prehranjevanja ali vztrajati v dieti.

Kaj lahko naredimo na letališču?

Kar pomislite in bodite iskreni. Na letališčih velike izbire restavracij ni, sploh pa ne takšnih, ki bi ponujale lahke in zdrave obroke po zmernih cenah. Ponavadi mrgoli restavracij in kioskov s hitro hrano, kjer ponujajo predvsem mastne in kalorične jedi, z veliko sladkorja. Če želite vztrajati v dieti ali le nadaljevati z zdravim načinom prehranjevanja, odkorakajte mimo omenjenih kioskov in si v bližnji trgovini raje kupite jogurt in sadje. Kar je tudi vzpodbudno, je to, da vse več letaliških restavracij že ponuja vsaj en nizko-kaloričen meni, ki je sestavljen iz nemastnih jedi. Dodatno posezite še po solati, namesto sladice pa si raje vzemite sadje. Če pa nikjer ne najdete nizkokaloričnih menijev in se odločate med možnostjo biti lačen ali jesti mastno, potem nekaj le pojejte, vendar pazite, da pojeste res malo in ne cele porcije. Ta opcija se sicer zelo dobro sliši, vendar zahteva veliko volje.

dieta_na_slubenem_potovanju.jpg

Priporočljivo je, da tudi na letališču hitro hodite vsaj 10-20 minut, bodisi po avli bodisi po letališki zgradbi.

Prav tako je dobro, da ste na letališču aktivni, to pomeni, da veliko hodite in da tekoče stopnice uporabljate le, če se vam zelo mudi na letalo in bi ga v nasprotnem primeru zamudili. Priporočam vam, da se po avli tudi sprehajate, oziroma, če imate povezan let, kar najdaljšo možno pot prehodite. Res je, da boste zaradi tega bolj utrujeni, vendar vam bo presnova hvaležna. Sicer pa boste imeli potem na letalu dovolj časa, da se boste odpočili ali celo zadremali.

Na letalu...

Hrana na letalu ni prav nobeno kulinarično doživetje – postane solate in meso ali pusti sendviči so nekaj najbolj običajnega. Tudi tu naj velja zmernost pri obrokih. Najlažje to naredite na primer pri solatni polivki, ki jo uporabite le polovico namesto cele; štručke pa ne namažite z maslom. Povprašajte osebje ali lahko namesto sladice dobite kak kos sadja. Kot vidite so to malenkosti, vendar se malenkosti hitro naberejo.

Na letalu izbirajte zdravo hrano in pijte veliko vode.

Na letalu pijte čim manj gaziranih in sladkih pijač ter alkohola, čim večkrat pa poprosite za vodo. Na dolgih letih vstanite, se razgibajte in sprehodite do stranišča in če je možno, malo potelovadite. Na dolgih letih so zelo koristne tudi kompresijske nogavice, saj so krčne žile manj obremenjene, vi pa manj utrujeni. Pobrskajte po vajah, ki jih lahko opravljate na letalu, celo na sedežu, redno jih izvajajte in videli boste, da se boste po letu veliko bolje počutili, hkrati pa si boste okrepili še krvni obtok.

Hotelska hrana

Običajno se zgodi, da prispete v hotel pozno zvečer ali pa da se z letališča direktno odpravite na delo in potem pozno zvečer v hotel. Restavracije, ki so v hotelih odprte pozno v noč ali sobna strežba, sta sicer odlični storitvi, vendar se ne dajte. Tudi če ste zelo lačni, ta večerni obrok preskočite in raje ne jejte nič. Če pa ste res tako sestradani, da morate nujno nekaj prigrizniti, potem poglejte, ali imate v sobi morda kak kos sadja, sicer se odpravite v restavracijo in si vzemite le sveže sadje.

Dan začnite s hranljivim zajtrkom.

Ne glede na to, ali ste v hotelu poslovno ali na počitnicah, poglejte in pozanimajte se, kje je kotiček z zdravo prehrano, s sadjem, žitaricami, solatami ali svežo morsko hrano. Pozanimajte se, kakšne so cene in nekaj sprejemljivega za vaš žep in zdravega za želodec se bo vsekakor našlo.

Rezervirajte si sobo v hotelu, ki ima fitnes, hodite po stopnicah in sami potelovadite kar v sobi.

Za zajtrk si privoščite posneto mleko ali jogurt, sadje, žitarice, polnovredno štručko in pomarančni sok, preskočite pa ocvrte in mastne jedi ter pecivo z veliko čokolade.

Dobri prigrizki na poti

Ne pozabite pa, da morate skozi cel dan veliko piti, saj s pitjem vode potešite žejo in lakoto. Namesto čokoladic si privoščite zdrave in okusne prigrizke, kamor uvrščamo oreške, dietne pudinge, skuto s sadjem, sadne ploščice, jabolka in hruške, svežo zelenjavo, grozdje, košček sira, pomaranče in podobno.

Ne pozabite na telovadbo. Če ste na dopustu, potem imate sploh več časa. Podajte se na dolge sprehode, telovadite, plavajte, pojdite v fitnes. Če pa ste na službeni poti, prav tako preverite, ali je v hotelu fitnes, v kolikor je možno, čim več poti prehodite peš, kar nekaj razgibalnih vaj, trebušnjakov ali jogi vaj pa lahko naredite sami kar v hotelski sobi. V hotelu namesto dvigala uporabljajte stopnice.


Število ogledov strani: 4832

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?alenka86d
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »