Sploh veste kaj pomeni biti resnično zdrav?

zdravje: gibanje in športna prehrana / Gibanje, avtor: Nika Kožar, dipl. kineziologinja

O zdravju in ohranjanju zdravja človeka pa tudi narave in planeta Zemlja, se dandanes vedno več govori. Ne le zaradi trenutne epidemiološke slike in virusa, temveč predvsem zaradi posledic hitrega in stresnega načina življenja. Nasvetov o tem kaj je zdravo in kaj ne, je ogromno. Pri upoštevanju je potrebno biti previden in izbrati res verodostojne vire slednjih. Prav gotovo pa je dobro v začetku razmisliti o tem kaj zdravje sploh je. Zdravje je namreč zelo širok pojem, ki pomeni veliko več kot zgolj odsotnost bolezni in drugih telesnih bolečin, poškodb ter omejitev na fizični ravni.

 »Torej, kaj je zdravje?«

Pa vendar, ste se že resnično kdaj vprašali in globlje razmislili o tem kaj zdravje resnično je? Žal, k tovrstnem razmisleku in vprašanju še vedno vse prepogosto vodi ravno bolezen ali druga omenjena težava. Prav zato vas v naslednjih vrsticah želim spodbuditi, da vzamete niti in odgovornost za svoje zdravje v svoje roke in o zdravju začnete razmišljati širše in globlje.

Zdravje je namreč veliko več kot si pogosto mislimo. Definicij o tem kaj je zdravje, je veliko. Med pomembnejšimi in bolj priznanimi velja omeniti definicijo zdravja s strani Svetovne zdravstvene organizacije. Ta definicija govori o zdravju kot o fizični, socialni in mentalni dobrobiti posameznika ter zdravje izpostavlja kot vir in ne oviro za vsakdanje življenje. Vidimo, da je zdravje torej večplastno in če nekoliko poenostavimo, ga lahko opredelimo tudi kot dobro delovanje vseh delov človekove osebnosti ali kot psihofizično ravnovesje in dobro počutje človeka. Na zdravje je potrebno pogledati kot na vir, ki nam omogoča kakovostno, polno, doživeto in aktivno življenje.

Odgovornost za svoje zdravje

Že res, da »kri ni voda« in genetika vpliva na zdravje človeka. Pa vendar to ne sme postati izgovor za to, da ne sprejmemo odgovornosti in poskrbimo za svoje zdravje. Genetika namreč običajno predstavlja zgolj nagnjenost oziroma možnost za pojav določenih bolezni ali težav. V kolikor se tega zavedamo, lahko poskrbimo, da do tega ne pride. Na zdravje namreč poleg same genetike pomembno vpliva še veliko drugih, zelo pomembnih dejavnikov. Med temi velja izpostaviti predvsem ZDRAVO IN URAVNOTEŽENO PREHRANO, GIBANJE, KAKOVOSTEN SPANEC, KAKOVOST VODE IN ZRAKA, OKOLJE IN ODNOSE, STRES IN SPORIJEMANJE S STRESOM, SOCIALNA VARNOST, PROSTI ČAS IN SOCIALNO ŽIVLJENJE.

Zakaj je to tako pomembno? 

Ko prerastemo enačenje zdravja z odsotnostjo bolezni in sprejmemo odgovornost za svoje zdravje, nam ti dejavniki sluzijo kot ključne iztočnice in usmeritve, da za svoje zdravje poskrbimo na celosten način. Odločitvi, da poskrbimo za svoje zdravje, običajno sledi večja ali manjša sprememba življenjskega sloga. Pogosto je kot prva na seznamu sprememb uvedba zdrave prehrane in gibanja. To je vsekakor zelo priporočljivo, vendar za celostno zdravje premalo. Ko se lotimo celovite prenove, se je med drugim potrebno vprašati tudi:

  • Koliko spim in kakšna je kakovost spanca?
  • Koliko pijem in kakšna je kakovost te vode?
  • Kako diham in kakšna je kakovost zraka, ki ga diham?
  • V kakšnem okolju živim in kako se počutim v tem okolju?
  • Kakšen je moj odnos do samega sebe?
  • Kakšen je moj odnos do drugih? Kako zdravi so moji odnosi z ljudmi okoli mene?
  • Kako stresno je moje življenje? Kako se odzivam na stres?
  • Kakšno je moje finančno stanje? Ali sem finančno in socialno varen in stabilen?
  • Ali imam prosti čas? Kako ga preživljam?
  • Kakšno je moje socialno življenje? Ali imam čas za druženje in sprostitev?
  • Kakšne so moje misli?
  • Kako se počutim v svojem telesu? Kako se počutim v svojem življenju?

»Zdravje je v nas« in »Zdravje je NA nas«

Modro in odgovorno je poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Na nas je, da to tudi resnično storimo in načinov kako to storiti je veliko. Vsekakor je prvi korak že ta, da razmislimo o zgoraj napisanih dejavnikih in si iskreno odgovorimo na zgoraj navedena vprašanja.

Ko nam to uspe in ugotovimo kaj je potrebno spremeniti, se teh sprememb lotimo celostno. S primernimi načini in spremembami bomo postopno in po korakih aktivirali zdravilne sposobnosti telesa in duha ter prebudili zdravje, ki spi v nas.

Vedno je pravi čas in pravi trenutek, da se odločimo za spremembo na boljše. Ne jutri, DANES je najboljši dan za spremembo in nov začetek.

Naj vam današnji zapis služi v razmislek in hkrati kot spodbuda za spremembo v dobro vašega zdravja in dobrega počutja. V naslednjih zapisih pa boste lahko prebrali več o tem kaj in kako lahko to storite.

Nika Kožar, dipl. kineziologinja

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »