3 nasveti, kako izbrati kakovostno čokolado

članek: kulinarika, avtor: HOFER Slovenija

Ste vedeli, da kakav v dobesednem prevodu pomeni »hrana bogov«? K čokoladi se pogosto zatečemo, ko se želimo razvajati, če pa izbiramo tehtno, nam lahko njeno uživanje tudi koristi. Vsebuje namreč številne pomembne snovi. Kako prepoznati kakovostno čokolado, katere proizvodnja je hkrati prijazna do okolja in ljudi? Tukaj so trije enostavni namigi.

1. Izberite čokolade z večjo vsebnostjo kakava

V nepredelani surovi čokoladi najdemo življenjsko pomembne vitamine, minerale in esencialne maščobe. Najboljša izbira je uživanje čokolade s čim večjo vsebnostjo kakava, saj takšna vsebuje tudi manjšo vsebnost sladkorja. Kakav ima številne pozitivne lastnosti. Je bogat vir naravnih antioksidantov in nevtralizira proste radikale. Pozitivno vpliva na razpoloženje, izboljša telesno in duševno počutje ter je tudi naravni afrodiziak. Pri okusu ne rabite sklepati kompromisov, saj so tudi temne čokolade dostopne v mnogih različicah.

2. Vse se začne s prvovrstnimi kakavovimi zrni

Čokolada je narejena iz plodov kakavovca – do 10 metrov visokega drevesa, ki raste v tropskem pasu. 70 odstotkov vsega kakava je pridelanega na področju zahodne Afrike, pridelujejo pa ga tudi v Aziji in Latinski Ameriki. S premišljenim nakupom čokolade podpiramo pridelavo, ki sledi pravičnim delovnim pogojem za pridelovalce ter pozitivno vpliva tudi na njihovo okolje in skupnost.

3. Sledite drobnim simbolom velikega pomena

Pri izbiranju čokolad moramo biti pozorni na več različnih oznak. UTZ certifikat trajnostne pridelave kakava kmetovalce podpira pri pridelavi, ki je usmerjena v prihodnost ter prijazna do okolja in ljudi skozi celotno dobavno verigo – od plantaž do polic trgovin. Druga oznaka pa je Fairtrade, ki pomeni, da so čokolade proizvedene po principu pravične trgovine. Z nakupom izdelkov s simbolom pripomoremo k temu, da pridelovalci in drugi delavci za svoje delo prejmejo pošteno plačilo.

HOFER je v svoji tovarni čokolade v avstrijskem mestu Sattledt skozi več kot tri desetletja dolgo tradicijo izoblikoval širok nabor okusov lastne blagovne znamke Choceur. Tako lahko kupci v HOFERju izberejo čokolade z večjo vsebnostjo kakava, ki so označene z UTZ certifikatom trajnostne pridelave, dodatno pa se nekatere ponašajo s certifikatom pravične trgovine Fairtrade. Široka izbira omogoča, da še tako zahtevni ljubitelji čokolade najdejo nekaj zase.

Oglasno sporočilo | HOFER Slovenija


Število ogledov strani: 2575

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecrenata69
MOJ vrtkara
Kaj danes za zajtrkNinja24
Ločevanje živil 90. dni - 5. del-pika